Prima pagină » Știri » Șase județe din România nu mai au unde să ducă gunoiul

Șase județe din România nu mai au unde să ducă gunoiul

Șase județe din România nu mai au unde să ducă gunoiul
Șase județe din România nu au, teoretic, unde să depună gunoiul, gropile folosite până de curând fiind închise ori funcționând ilegal, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely

Șase județe din România nu au, teoretic, unde să depună gunoiul, gropile folosite până de curând fiind închise ori funcționând ilegal, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Potrivit acestuia, județele Teleorman, Satu Mare, Timiș, Vaslui, Bacău și Mureș nu au un sistem de gestionare a gunoiului colectat de la populație. „În prezent, acestea fie depozitează în gropi care ar fi trebuit închise și care funcționează ilegal, fie aleg să transporte gunoiul în gropile din alte județe”, a spus Borbely.

El a criticat autoritățile locale pentru lipsa de viziune, spunând că decidenții locali nu au avut un plan pentru momentul de după aderarea la Uniunea Europeană, când statul român trebuia să se pregătească pentru a rezolva la standarde europene problema deșeurilor. „Am ajuns în această situație și acum trebuie să găsim soluții”, a spus Borbely, precizând că, în urma unei deplasări la New York, unde a vizitat un incinerator de deșeuri menajere, a cerut o analiză a acestui sistem.

Borbely vrea să înlocuiască gropile de gunoi cu incineratoare

Ministrul a precizat că există deja „cel puțin două județe” interesate de investiția în astfel de incineratoare care, pe lângă rezolvarea problemei gunoiului, produc, în urma arderilor, energie electrică. Cele două județe însă (Brașov și Maramureș) nu se confruntă încă cu o criză a spațiilor de depozitare a deșeurilor. „Din păcate, între cele interesate de soluția aceasta nu se regăsește niciunul dintre județele cu probleme mari în acest domeniu. Vom vedea ce vom face, dar este cert că va trebui să intre în legalitate”, a mai spus Borbely.

Ministrul a precizat că acolo unde autoritățile folosesc gropile de gunoi care ar fi trebuit închise „se dau amenzi periodic”, însă nu a avansat un cuantum al acestor sancțiuni.
El i-a încurajat pe reprezentanții autorităților locale din aceste județe să facă proiecte și să acceseze fonduri europene pentru a demara „cât mai rapid” investițiile necesare. Până la finalizarea acestora, ministrul Mediului a recomandat soluția depozitelor temporare de gunoi, care „nu ar costa așa mult ca un depozit de gunoi la standarde europene”.

La Cluj, cel puțin, un astfel de depozit temporar există deja – tot fosta groapă de gunoi din Pata Rât. „Vom alege cea mai ieftină soluție. Nici Turda nu reprezintă o variantă, nici Dejul și, cu atât mai puțin, Bistrița. Gunoiul Clujului va rămâne tot aici. Vom face un depozit de stocare temporară tot în zona Pata Rât”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Bica.

Autor

Citește și