Șase medalii de aur, obținute de România la Olimpiada Internațională de Astronomie

Șase medalii de aur, obținute de România la Olimpiada Internațională de Astronomie
Publicat: 10/08/2014, 21:01
Actualizat: 03/09/2019, 01:08

Românul Denis Turcu a obținut cel mai bun punctaj, el fiind, de altfel, câștigătorul absolut al olimpiadei internaționale, câștigând și premiul special la proba observațională.

De asemenea, Tudor Costel Crețu a obținut medalia de aur și premiul special la proba teoretică, în timp ce Iustina Crăciun, medaliată cu aur, a fost premiată și pentru sprijinirea organizării olimpiadei din partea elevilor.

Din cele două loturi olimpice române, formate din câte cinci concurenți, au mai câștigat medalii de aur Paul Andrei Drăghiș, Andrei Cuceu și Andrei Răduc.

Cei patru iranieni care au obținut medalii de aur sunt Yazdan Babazadeh Maghsoodlo, Shahabeddin Mohin, care a primit și premiul special pentru cea mai bună analiză a datelor, Ali Zeynali și Alireza Alavi care a câștigat și premiul pentru soluții inovative în analiza datelor.

Medalii de aur au câștigat, de asemenea, Wang Fan Francis și Mark Theng din Singapore, Ivan Tanasijevic din Serbia și Sheshansh Agrwal din India.

Cele mai multe medalii de argint, șase, le-a obținut echipa olimpică a Iranului, fiind urmată de India și România cu câte patru medalii, de Rusia, China, Indonezia și Polonia cu câte trei medalii, de Thailanda, Coreea de Sud, Singapore și Armenia cu câte două medalii, iar câte o medalie de argint au obținut concurenți din Bulgaria, Kazahstan, Canada, Ucraina, Serbia și Belarus.

Concurenți din lotul Rusiei au obținut patru medalii de bronz, în timp ce câte trei medalii de bronz au obținut loturile olimpice ale Indoneziei, Slovaciei, Thailandei, iar câte două medalii au fost câștigate de Armenia, Singapore, China, Cehia, Polonia, Brazilia, Ucraina, Coreea de Sud, Canada și Serbia. Câte o medalie de bronz a fost câștigată de concurenți din loturile olimpice ale Ungariei, Statelor Unite ale Americii, Lituaniei, Sloveniei, Sri Lanka și Greciei.

Totodată, au fost acordate 35 de mențiuni.

În competiția pe echipe, echipa Canadei s-a clasat pe primul loc, fiind urmată de echipele Braziliei și Thailandei și de echipa Lituaniei.

Președintele ediției din acest an a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică, Sorin Trocaru, inspector general în Ministerul Educației Naționale, a declarat corespondentului MEDIAFAX că organizarea în România a acestei competiții a însemnat confirmarea unei tradiții a țării noastre în organizarea olimpiadelor internaționale științifice și, totodată, o confirmare a valorii elevilor români participanți la această olimpiadă.

„Rezultatele elevilor noștri sunt de excepție prin numărul medaliilor de aur și argint obținute, precum și din obținerea locului întâi absolut de Denis Turcu, deținătorul acestui titlu de la ediția precedentă desfășurată în Grecia”, a spus Trocaru.

El a explicat că această olimpiadă internațională a urmărit evaluarea competențelor tinerilor în domeniul astronomiei și astrofizicii prin probe teoretice și practice specifice, cum ar fi observațională în Planetariu și analiza de date astronomice și proba de observare a cerului pe timp de noapte cu ajutorul telescopului.

„Din ceea ce am constatat atât eu cât și oaspeții, organizarea a fost impecabilă, profesorii evaluatori s-au ridicat la un înalt nivel științific și profesional, realizând o competiție corectă și cu multiple valențe educaționale”, a spus Trocaru.

Peste două sute de elevi din 37 de țări au participat la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică organizată la Suceava, fiind cea mai mare prezență înregistrată la o olimpiadă internațională în acest domeniu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai...
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie...
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Xi Jinping și Vladimir Putin s-au întâlnit la summitul securității din Kazahstan
×