Șase pacienți cu Covid au murit, noaptea trecută, la Timișoara din cauza lipsei locurilor la ATI
Șase pacienți cu Covid au murit, în noaptea de duminică spre luni, la Timișoara din cauza lipsei locurilor la ATI. Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara este deja plin, fără niciun pat liber la Terapie Intensivă, din cele 14 disponibile inițial.
De altfel, sunt pline toate secțiile, inclusiv din Clinica de Cardiologie ASCAR din cadrul Spitalului Municipal Timișoara, care a devenit, din octombrie, secție externă a unității sanitare și unde sunt 48 de paturi.
În acest context, medicii au externat pacienți cu forme medii, ca să-i poată interna pe cei care au fost mai afectați de virus, scrie Libertatea.
Iar în noaptea de duminică spre luni au murit șase bolnavi de COVID-19 internați pe secții, a căror stare s-a agravat. Ar fi trebuit transferați la ATI, dar nu mai era loc.
„Azi-noapte au murit șase, erau cazuri grave, trebuiau transferate în Terapie și nu aveam loc în Terapie. Saturează și nu mai avem loc unde să-i punem, îi punem la oxigen maxim, dar situația este foarte dificilă, atât timp cât Terapiile sunt pline. Dacă desaturează sub 70, atunci trebuie duși repede la Terapie Intensivă”, a precizat Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.
Toți cei care s-au stins în noaptea de duminică spre luni au avut comorbidități, dar nu sunt primii care mor pe secție pentru că nu mai este loc în ATI, mai spune medicul usta.
“Nu sunt primii, numărul lor tot crește, poate și vremea… Și înainte de COVID, pe frig și ceață, ei decedau. Ne confruntăm cu acest risc de a deceda, pentru că nu avem loc să îi mutăm pe ATI. Trebuie acționat rapid”, afirmă Musta.
Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara are 185 de paturi non-ATI și 14 paturi ATI.
Virgil Musta, după intrarea în vigoare a noilor măsuri restrictive: “Efectele vor fi vizibile în trei, patru săptămâni!”
Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara, este de părere că efectele măsurilor restrictive impuse, de luni, de Guvern vor fi vizibile în aproximativ patru săptămâni, când în România s-ar putea înregistra un număr mai mic de cazuri noi de coronavirus, față de cel prezent.
Cunoscutul medic este total de acord cu noile restricții impuse de Guvern, măsuri care în opinia lui era absolut necesare pentru că situația, pur și simplu, scăpase de sub control.
Bilanț coronavirus. Peste 3.000 de noi cazuri de infectare cu COVID-19
Până luni, 9 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 306.991 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 206.793 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.240 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 991 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.688. Dintre acestea, 1.076 sunt internate la ATI.
În intervalul 08.11.2020 (10:00) – 09.11.2020 (10:00) au fost raportate 130 de decese (72 bărbați și 58 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Ilfov și Municipiul București.
Dintre acestea, un deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 0-9 ani, 2 decese la categoria de vârstă 30-39 de ani, 6 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 24 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 26 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 45 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 26 decese la categoria de peste 80 de ani.
127 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar trei pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.