Șase persoane arestate în dosarul de cămătărie în care sunt implicați și oameni de afaceri

Publicat: 11 12. 2014, 12:30

Potrivit unui comunicat dat publicității joi de Poliția Română, șase persoane au fost arestate preventiv în dosarul de cămătărie și șantaj instrumentat de DIICOT Argeș, dosar în care apar numele mai multor oameni de afaceri cunoscuți pe plan local, în județul Argeș, dar și fiii unor afaceriști care ar fi luat bani du dobânzi mari de la membrii grupului infracțional.

Cei șase sunt acuzați de cămătărie, șantaj și constituire de grup infracțional organizat. Alte cinci persoane sunt urmărite penal în acest dosar în care anchetatorii suspectează că membrii grupului infracțional au dat împrumuri cu dobânzi foarte mari, suma totală împrumutată depășind un milion de euro.

În urma celor 61 de percheziții făcute marți la sedii de firme și la locuințele suspecților, anchetatorii au ridicat sume importante de bani, respectiv peste 355.970 de lei, 108.950 de euro, 29.940 de dolari americani, 1.910 lire sterline, 25.900 de franci elvețieni, 5.200 de coroane suedeze, 800 de dolari canadieni și 9.000 de yeni japonezi, bani care ar proveni din activități infracționale.

Totodată, procurorii au ridicat mai multe contracte de vânzare-cumpărare privind bunuri imobile, prin care se masca infracțiunea de camătă, înscrisuri în care erau consemnate debitele terțelor persoane, precum și tehnică de calcul și medii de stocare.

Conform DIICOT, suspecții au acordat împrumuri cu dobânzi coprinse între 3 și 10% pe lună în cazul sumelor de bani împrumutate pe o durată mare de timp și peste 15% în cazul sumelor luate pentru perioade de timp scurte, printre cei împrumutați numărându-se oameni de afaceri care administrează firme cunoscute în Argeș, care dețin în patrimoniu bunuri imobile sau mobile ce reprezentau o garanție pentru recuperarea banilor împrumutați și a dobânzilor.

Dacă cei care luau banii nu puteau returna sumele împrumutate și dobânda stabilită, membrii grupului infracțional treceau la amenințarea cu acte de violență împotriva lor sau a familiilor debitorilor, afirmă anchetatorii.

Potrivit acestora, pe lângă administratorii de firme cărora suspecții le împrumutau bani, „o altă categorie de persoane împrumutate de membrii grupului infracțional sunt fiii unor persoane cu potențial financiar din județul Argeș, aceștia fiind atrași în cercul de «prieteni» ai suspecților și împrumutați cu sume de bani din ce în ce mai mari pe care nu le mai puteau restitui fără ajutorul părinților”.

Anchetatorii notează că exista și o a treia categorie de persoane împrumutate cu dobânzi mari, fiind vorba despre oameni fără o situație financiară foarte bună, care împrumutau sume mai mici de bani. Pentru a-și recupera banii de la aceștia, suspecții de cămătărie îi considerau responsabili pe cei prin intermediul cărora datornicii ajunseseră să-i cunoască pe membrii grupului infracțional.