Șase persoane înșelau patroni de firme, cerând bani în numele ministrului Dan Șova. UPDATE
UPDATE 14.35 Gruparea era coordonată de un deținut din Penitenciarul Iași, care îi coordona pe ceilalți prin telefon. El se dădea drept ministrul Dan Șova, senator, prefect, primar și discuta cu reprezentanți ai unor instituții publice sau firme, cerându-le bani pentru diverse cazuri umanitare care aveau nevoie de operații sau îngrijirea altor probleme medicale, a explicat Mihail Dinică, șeful Serviciului de Investigații Criminale din Poliția Sectorului 4.
Sumele solicitate și primite au variat între 1.000 și 6.000 de euro și erau trimise prin transfer bancar, de obicei Western Union, către conturi indicate de deținutul de la Iași. Ulterior, banii erau ridicați de la bănci de complicii acestuia. Nu a existat niciodată vreo întâlnire între păgubiți și escroci, toate înșelăciunile având loc prin telefon.
Printre păgubiți se numără și Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR). Cel care a depus plângerea penală a fost ministrul Dan Șova. El s-a dus la DNA, însă procurorii anticorupție și-au declinat competența și au trimis cazul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.
Șase membri ai unei grupări, dintre care doi sunt deținuți în penitenciarele Târgu Ocna și Iași, sunt suspectați că au înșelat administratorii unor firme cu 15.000 de euro, după ce i-au sunat și le-au cerut diverse donații, spunând că sunt apropiați ai ministrului Dan Șova sau ai unor prefecți.
Polițiștii bucureșteni au făcut joi cinci percheziții la adrese din județele Bacău și Iași, pentru prinderea celor șase membri ai grupării, suspectați de înșelăciune prin atribuirea de calități mincinoase.
Cele șase persoane au fost reținute pentru înșelăciune în formă continuată și complicitate la această infracțiune, anchetatorii propunând arestarea lor preventivă.
„Gruparea, formată din șase persoane, se afla în atenția polițiștilor bucureșteni încă de la începutul lunii februarie a.c., urmărindu-se documentarea activității infracționale a rețelei și prinderea în flagrant a suspecților”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Capitalei.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada ianuarie – martie, membrii grupării ar fi înșelat mai multe persoane, de la care au obținut aproximativ 15.000 de euro.
„Suspecții și-ar fi atribuit calitatea mincinoasă de demnitar și, sub pretextul că o rudă a acestuia are probleme medicale, le-ar fi solicitat părților vătămate să doneze diferite sume de bani într-un cont”, a precizat Poliția Capitalei.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, doi dintre membrii grupării sunt deținuți în penitenciarele Târgu Ocna și Iași, unul fiind condamnat la opt ani pentru tâlhărie, iar celălalt la șase ani pentru înșelăciune, prin același mod de operare.
Sursele citate au precizat că cei patru membri ai grupării aflați în libertate căutau pe internet contractele de prestări servicii cu diferite ministere, apoi trimiteau complicilor din penitenciare numele celor care administrau societățile respective și numerele de telefon.
Cele două persoane aflate în penitenciar îi sunau pe administratorii firmelor și le cereau diverse donații „pentru domnul ministru”, spunând că acesta ar avea o rudă cu mari probleme de sănătate și necesită un transplant urgent.
Unul dintre demnitarii ale căror nume au fost invocate de membrii grupării pentru a cere sume de bani este Dan Șova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine, au precizat sursele citate.
Până acum au fost probate patru fapte, însă există date că numărul înșelăciunilor este mult mai mare, membrii grupării solicitând sume de bani inclusiv în numele prefecților din Iași, Brașov și Bacău, dar și în numele mai multor primari din aceste județe.