Șase persoane, între care militari din conducerea ISU Teleorman, cercetate pentru fapte de corupție
Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Direcția Națională Anticorupție, procurorii militari de la DNA – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari l-au reținut și cer arestarea preventivă a colonelului (r.) Petre Graure, fost ofițer la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Teleorman și administrator al unei societăți comerciale cu profil de furnizare de servicii de formare profesională, pentru șapte infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, șase infracțiuni de fals material în înscrisuri oficiale, șapte infracțiuni de fals intelectual în formă continuată, 121 de infracțiuni de fals intelectual și de uz de fals.
Alături de Petre Graure, a fost reținută și va fi prezentată Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă Doina Jantea, administrator al unei firme de furnizare de servicii de formare profesională, pentru mai multe infracțiuni de abuz în serviciu și fals intelectual.
În același dosar, procurorii militari au dispus punerea sub control judiciar a patru militari din cadrul ISU Teleorman, acuzați de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals.
Între cei patru militari urmăriți penal în acest dosar se numără prim-adjunctul șefului ISU Teleorman, colonelul Remus Mîrlogeanu, adjunctul șefului instituției, colonelul Aurel Chivu, șeful Centrului Operațional din cadrul ISU Teleorman, locotenent-colonelul Vasilică Hampu. Totodată, este urmărit penal sub control judiciar plutonierul adjutant șef Alexandru Ion din cadrul ISU Teleorman.
Potrivit anchetatorilor, în perioada februarie – august 2014, Petre Graure și Doina Jantea, în calitate de administratori ai celor două firme, au organizat șapte cursuri de formare profesională cu 120 de cursanți, în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor, cărora la final li s-au eliberat certificate de absolvire.
Examinarea participanților la cursuri trebuia realizată de către cei patru reprezentanți ai ISU Teleorman, desemnați în acest sens de către comisia de autorizare Teleorman, dintre persoanele stabilite de către conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica”.
„În realitate, niciunul dintre cursanți nu a efectuat vreo oră din cele 118 prevăzute în programa pentru pregătirea teoretică și practică, nu a avut loc nicio examinare, toate înscrisurile prevăzute de lege a se întocmi pentru organizarea și desfășurarea cursurilor și examinărilor fiind false”, susțin procurorii militari.
Anchetatorii estimează că prejudiciul cauzat în acest caz este de aproximativ 70.000 de lei, constând în sumele de bani achitate de către cursanți, „singurul scop al inculpaților fiind acela de a obține beneficii materiale pentru sine”.
În septembrie anul trecut, procurorii militari au făcut cinci percheziții în Teleorman, descinderile având loc pentru a căuta probe în acest dosar.