Marea Britanie, primul stat care părăsește Uniunea europeană
24 iunie este o zi care va rămâne în istoria Europei: primele rezultate oficiale răsturnau toate sondajele prezentate înainte de ziua votului, arătând o victorie la limită a taberei pro-Brexit. Reacțiile au fost imediate: bursele din toată lumea s-au prăbușit, iar prim-ministrul David Cameron și-a înaintat demisia, ducând Marea Britanie într-o și mai mare stare de incertitudine.
71,8% dintre britanici (peste 30 milioane de oameni) au votat, cea mai mare prezență din 1992 încoace. Liderul Ukip, Nigel Farage, care a militat pentru părăsirea zonei euro de peste 20 de ani, a declarat că este o victorie a oamenilor simpli, a oamenilor decenți și că ziua de azi va intra în istorie ca fiind „ziua noastră a independenței”. Consecințele Brexit nu sunt evidente nici în ziua de azi, în condițiile în care negociatorii Marii Britanii și cei ai UE nu par a găsi un numitor comun pentru determinarea modului în care vor arăta relațiile din britanici și restul Uniunii.
Câteva lucruri sunt însă deja evidente: numărul milionarilor în dolari din Marea Britanie a scăzut cu 15%, în contextul în care votul de ieșire din Uniunea Europeană a dus la o scădere a lirei și a acțiunilor de pe piețe, potrivit unui raport al Credit Suisse. Nivelul averilor din Marea Britanie a scăzut cu 10%, adică cu 1.500 de miliarde de dolari, în ultimele 12 luni ca o consecință directă a votului în favoarea Brexit, potrivit raportului anual publicat recent de banca elvețiană. După ce a înregistrat un „val fără precedent” în uz, termenul „Brexit” este considerat de lexicografi „cea mai importantă contribuție politică în limbaj de 40 de ani, după scandalul Watergate”, spun reprezentații Dicționarului Collins, informează Reuters. Editorul Dicționarului Collins a declarat că Brexit a fost folosit pentru prima dată în 2013, dar utilizarea termenului a crescut cu un procent de mai mult de 3.400% în acest an, în apropierea referendumului din luna iunie.
Celelalte state și-au arătat și își arată în continuare îngrijorarea față de viitorul construcției europene; o declarație recentă a unui oficial italian sintetizează destul de bine modul în care restul statelor se raportează la situație: „Depinde de celelalte 27 de guverne să relanseze Europa. Aceasta a fost politica noastră; acesta a fost țelul nostru în cadrul guvernului Renzi. Este clar acum că Europa pierde un actor politic important în procesul său de relansare”, a spus Sandro Gozi, ministrul italian al afacerilor europene. „Cred că începutul dezintegăririi UE s-a declanșat odată cu Brexitul.”
Tentativa de lovitură de stat din Turcia
În seara zilei de 16 iulie, armata turcă anunța că a preluat controlul asupra țării pentru a „reda libertatea și democrația”, promițând că toate acordurile internaționale vor fi respectate. Serviciile rețelelor de socializare online Facebook și Twitter, precum și site-urile ziarelor turce erau blocate; cu toate acestea, președintele Ercep Erdogan și apropiații săi au strâns rândurile, iar câteva ore mai târziu criza părea a fi rezolvată.
Cel puțin 104 indivizi implicați în tentativa de lovitură de stat militară au murit în confruntări cu forțele de ordine, declara în ziua următoare Ãœmit Dundar, noul șef al Statului Major al armatei turce, adăugând că alte 90 de persoane au murit, bilanțul total fiind de 194 de morți.
Ce a urmat însă a fost o adevărată „campanie de epurare” dusă de Erdogan și grupul condus de acesta: aproximativ 60.000 de persoane au fost suspendate din funcții sau arestate după tentativa de lovitură de stat din Turcia, în contextul în care administrația Recep Tayyip Erdogan a lansat o campanie împotriva susținătorilor adversarului său, clericul musulman Fehtullah Gulen. Din iulie și până în prezent, peste 100 de instituții media au fost suspendate sau închise.
Alegerea lui Donald Trump
Om de afaceri, om de televiziune, om politic – Donald Trump pare să le fi făcut pe toate. Deși a intrat târziu în lupta pentru obținerea nominalizării din partea Partidului Republican, Trump a reușit să îi depășească pe contracandidații săi. A stârnit numeroase controverse atunci când și-a anunțat candidatura, mai ales datorită pledoariei sale pentru repatrierea imigranților și anularea dreptului de cetățenie pentru copiii născuți pe teritoriul Statelor Unite în cazul în care părinții acestora nu au drept de muncă. Donald Trump a spus, mai în glumă, mai în serios, că va construi un zid la granița de sud a Statelor Unite pentru a opri accesul mexicanilor: „Am să contruiesc un zid mare – un zid uriaș, de fapt – la granița de sud și apoi am să îi pun pe mexicani să îl plătească. Țineți minte cuvintele mele”.
Iar cuvintele sale au răsunat mai puternic decât oricând pe 8 noiembrie, atunci când o lume întreagă privea cum americanii produc una dintre cele mai mari surprize electorale din istoria modernă. Donald Trump, un om fără experiență politică, implicat în zeci de scandaluri și procese, acuzat de rasism și misoginism, devenea cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Cum va arăta America sub Donald Trump este încă un mister – mulți se îndoiesc că el va pune în practică ceea ce a promis în campanie. Dar pericolul există.
CITEȘTE CONTINUAREA ÎN BUSINESS MAGAZIN