Acordarea ajutorului de încălzire scoate la suprafață dezastrul din actele românilor. Există localităţi unde toţi oamenii stau la aceeaşi adresă sau sunt cazuri în care apar mai mulţi locatari decât locuiesc în realitate.
Neregulile ar trebui clarificate până în luna martie când se acordă prima tranşă de 700 de lei, din cei 1400 promişi ca sprijin pentru plata facturilor la energie.
În satul Bălăciţa din Mehedinţi, 1200 de locuitori au în acte aceeași adresă, de asemenea, pe mulți dintre săteni îi cheamă la fel.
Dincolo de anecdotă, problema e destul de gravă, mai ales în contextul în care mulţi săteni s-ar încadra să primească ajutorul de încălzire.
Doar că, potrivit ordonanţei de Guvern, cei 1400 de lei, plătiţi în două tranşe se acordă pentru un singur loc de consum, acolo unde media veniturilor pe cap de locuitor este sub 2000 de lei.
La Bălăciţa, însă, obiceiul locului nu bagă în seamă legea.
„Localitatea, comuna, judetul. Nu strada, nu număr. Dar nu a fost un impediment. Când vine o scrisoare, un pachet, ceva, s-a stiut unde trebuie sa ajunga, nu au fost incurcaturi”, a spus Vlăduț Constantin, primarul.
Într-o altă localitate din Teleorman, străzile au primit recent nume şi numere, dar oamenii n-au apucat să-şi schimbe buletinele.
Primăria trebuie acum să stabilească unde locuiesc potenţialii beneficiari ai ajutorului şi câte persoane sunt la fiecare adresă.
„Sunt buletine vechi, cum este si al meu. Asta nu inseamna ca cei de la Poştă nu ştiu unde sa distribuie aceste carduri”, a declarat Ionuț Ciprian Ciuperceanu, primar Drăgănești-Vlașca.
Demersurile pentru obţinerea ajutorului de înclzire au început deja, iar primul pas reprezintă împărţirea declaraţiilor pe proprie răspundere.
De asemenea, la nivel național, 313 mii de oameni, cei mai mulți pensionari, au colocatari și nu se încadrează în venitul maxim per membru de familie de 2000 lei pentru a primi ajutorul.
În acest context, fie își radiază colocatarii de la Evidenta populației, fie se adresează Primăriei pentru o anchetă socială.
„Vom trimite înştiinţări cu data de 1 februarie prin care le aducem la cunoştinţă ca figureaza la adresa de domiciliu cu alti colocatari. si ei pot sa isi rezolve probelma prin aceste anchete. Credem ca intarzierile nu ar trebui sa fie foarte mari”, a declarat Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, potrivit Observator.
După ce sunt strânse toate datele, ANAF va trece la verificarea veniturilor, iar cei care se încadrează în plafon, vor primi cardul de energie, tot prin poştă.