Prima pagină » Știri » Sava: SRI evaluează impactul documentelor despre zăcămintele de cupru asupra securității naționale

Sava: SRI evaluează impactul documentelor despre zăcămintele de cupru asupra securității naționale

SRI evaluează impactul asupra securității naționale al documentelor clasificate despre zăcămintele de cupru găsite la cetățeanul rus, acesta fiind prins pe Aeroportul Otopeni de către Brigada Antitero în urma unui control de rutină, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Serviciului, Sorin Sava.

SRI evaluează impactul asupra securității naționale al documentelor clasificate despre zăcămintele de cupru găsite la cetățeanul rus, acesta fiind prins pe Aeroportul Otopeni de către Brigada Antitero în urma unui control de rutină, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Serviciului, Sorin Sava.

„Cetățeanul rus a fost depistat de specialiști ai Brigăzii Antitero în urma unui control de rutină pe Aeroportul Henri Coandă. Asupra acestuia au fost dispuse măsuri preventive de către procurorii DIICOT, iar ofițerii SRI verifică caracterul documentelor și impactul asupra securității naționale. Momentan nu se pot oferi alte detalii legate de această anchetă”, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații (SRI), Sorin Sava.

Cetățeanul rus O.M., în vârstă de 42 de ani, a fost prins în 19 octombrie pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” Otopeni în timp ce încerca să părăsească România având asupra sa documente și hărți geologice emise de autorități ale statului roman, conținând informații și date clasificate despre zăcămintele de cupru și metale rare aferente exploatărilor Moldova Nouă și SUVOROV, potrivit Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Procurorii au luat în cazul cetățeanului rus măsura interdicției de a părăsi Bucureștiul.

Procurorii DIICOT – Structura Centrală fac cercetări în cazul unui grup infracțional constituit din cetățeni ruși și români, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de articolul 19 din Legea 51/1991, articolul 169 și articolul 298 din Cod penal.

Potrivit procurorilor, factori de decizie din IPROMIN SA București ar fi divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federația Rusa informații și documente clasificate referitoare la zăcămintele de cupru și metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcământul de banatite și zăcământul „SUVOROV”.

Procurorii DIICOT fac verificări privind autenticitatea documentației, caracterul clasificat al informațiilor și documentelor, impactul negativ asupra securității naționale, precum și efectele produse asupra economiei naționale și mediului concurențial, urmând ca, raportat la probatoriul administrat, să fie dispuse măsurile legale în cauză.

Suportul informativ în acest caz a fost asigurat de către SRI.

Cercetările continua in vederea documentarii întregii activități infracționale, a precizat sursa citată.

Contactat telefonic de MEDIAFAX, directorul executiv al societății IMPROMIN, Gabriel Neamțu, a declarat că nu știe despre ce este vorba și a solicitat un răgaz de 30 de minute pentru a se documenta. Ulterior, acesta și-a închis telefonul mobil.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele
Autor

Citește și