Preţurile mondiale la materia primă alimentară au scăzut în aprilie 2020, pentru a treia lună consecutiv.
Și asta ca urmare a efectelor pe care impactul economic şi logistic ale pandemiei de COVID-19 le-au avut asupra lor, a anunţat, joi, 7 mai 2020, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
Printr-o informare transmisă Gândul.ro, FAO precizează că indicele global al preţurilor la produsele alimentare a atins un nivel de 165,5 puncte în aprilie a.c. Vorbim de minus 3,5 procente față de luna anterioară (martie, 2020) și de minus 3% față de aprilie 2019.
Factorul principal care a stat la baza scăderii preţului global al alimentelor în luna aprilie a fost reprezentat de un declin de 14,6% al preţului zahărului, care a coborât la cel mai redus nivel din ultimii 13 ani.
Asta în condiţiile în care criza coronavirusului a afectat cererea de zahăr, iar prăbuşirea preţului petrolului a redus nevoia de trestia de zahăr pentru producţia de etanol.
De asemenea, preţul uleiurilor vegetale a scăzut cu 5,2% în aprilie a.c., afectat de scăderea cotaţiilor la ulei de palmier, de soia şi de rapiţă. Cererea scăzută de biocarburanți a jucat și ea un rol în acest proces, cât și cererea diminuată din partea sectorului alimentar. Totodată, scăderea este pusă pe seama majorării producției de ulei de palmier din Malaezia și pe cantitățile mari de soia procesate în SUA.
Preţul lactatelor a scăzut și el cu 3,6%, în urma unor contracţii de două cifre a preţurilor la unt şi lapte praf. Vorbim în acest context de disponibilitățile la export, majorarea stocurilor, cererea slabă la import și vânzările diminuate drastic către restaurante în emisfera de nord.
La rândul său, preţul cărnii s-a contractat cu 2,7%, revenirea parţială a cererii de import venită din China nereuşind să echilibreze o diminuare a importurilor din alte părţi. FAO a subliniat că o serie de mari ţări producătoare suferă de blocaje logistice, în timp ce măsurile de carantină introduse în multe state au dus la o cădere semnificativă a vânzărilor.
„Pandemia de coronavirus afectează atât partea de cerere, cât şi de ofertă pentru carne, închiderea restaurantelor şi diminuarea veniturilor gospodăriilor ducând la un consum mai mic, iar lipsa de mână de lucru, pe partea de procesare, afectează sistemele de producţie”, susţine economistul şef de la FAO, Upali Galketi Aratchilage.
În schimb, preţul cerealelor a scăzut doar uşor, deoarece preţurile internaţionale la grâu şi orez au crescut semnificativ, în timp ce preţurile la porumb au scăzut brusc.
Mai exact, prețurile internaționale ale orezului au crescut cu 7,2% față de martie, în mare parte ca urmare a restricțiilor temporare de export impuse de Vietnam și abrogate ulterior.
În plus, prețurile grâului s-au majorat și ele cu 2,5%, pe fondul rapoartelor privind îndeplinirea rapidă a cotei de export din partea Federației Ruse.
În schimb, prețurile cerealelor grosiere, inclusiv porumbul, au scăzut cu 10 la sută, diminuate de cererea redusă pentru utilizarea sa atât pentru hrana animalelor, cât și pentru producția de biocombustibili.
În paralel, FAO a dat joi publicităţii noile sale estimări privind oferta şi cererea mondială de grâu în sezonul agricol 2020-2021.
FAO estimează că producţia mondială de grâu va ajunge la 762,6 milioane tone, în linie cu cea din 2019.
Organizaţia se aşteaptă ca producţiile mai mici de grâu din Uniunea Europeană, Africa de Nord, Ucraina şi SUA să fie compensate de recolte mai mari în Australia, Kazahstan, Rusia şi India.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna aprilie 2020, acest indice a scăzut cu 3,4%, comparativ cu luna martie 2020, şi cu 3% faţă de luna martie a anului trecut, până la un nivel de 165,5 puncte.
Sursă foto: FAO/Giulio Napolitano