„Este îngrijorător și ar trebui să convingă oficialii europeni, ce am spus și eu, nu cu răutate ci bună-credință, cetățenii europeni trebuie să simtă că instituțiile respective lucrează pentru ei. Există această problemă care stă la baza dezvoltării unor partide extremiste, radicale, care sunt tot mai importante și să conteze în majorități”, a declarat Liviu Dragnea.
Procentul românilor care consideră că apartentența la Uniunea Europeană este un lucru bun este de doar 49%, în scădere cu zece procente față de ultimul sondaj realizat în urmă cu șase luni, conform Eurobarometrului făcut public miercuri de Parlamentul European.
La nivel european, 62% dintre cetățeni consideră că apartenența la Uniunea Europeană este un lucru bun pentru țara lor, procentajul reprezentând un nivel record în ultimii 25 de ani.
În ceea ce privește România, sondajul relevă o creștere ușoară față de aceeași perioadă a anului trecut. Comparativ cu aprilie 2018, a fost înregistrată o scădere de zece procente.
Gradul de apreciere față de apartenența la Uniunea Europeană este de 68%, în creștere cu un procent față de aprilie 2018, când a fost realizat ultimul sondaj Eurobarometru.
La nivelul României, 64% dintre cetățeni consideră că țara lor a avut de beneficiat de pe urma apartenenței la Uniunea Europeană, în scădere cu șapte procente față de luna aprilie.
„La nivel european, sprijinul față de Uniunea Europeană a crescut semnificativ după referendumul din Marea Britanie din 2016, lucru care sugerează o îngrijorare crescândă a europenilor privind impactul Brexitului și o creștere a nivelului de conștientizare a beneficiilor apartenenței la UE, datorat negocierilor dificile pentru ieșirea Marii Britanii din UE”, se menționează în Eurobarometru.
Susținerea apartenenței la Uniunea Europeană s-a deteriorat în șapte țări, în România fiind înregistrată cea mai mare scădere (de zece procente). Viziunea negativă a crescut cu șapte procente, ajungând la 21%, a doua cea mai ridicată percepție negativă, după Marea Britanie.
Pentru România, diminuarea susținerii este un lucru fără precedent în ultimii zece ani. În anul 2007 nivelul era de 71%, procent care a fluctuat de-a lungul anilor.
În cazul organizării unui referendum privind apartenența la Uniunea Europeană, 66% dintre cetățenii europeni ar vota pentru rămânerea în Blocul comunitar, iar 17% sunt indeciși.
În România, 65% dintre cetățeni doresc ca țara lor să rămână stat membru al Uniunii Europene. 20% dintre români nu știu ce decizie ar lua privind acest subiect.
În ceea ce privește modul de funcționare al democrației în Uniunea Europeană, 51% dintre români se declară satisfăcuți, procentaj similar cu cel înregistrat la nivel european, de 49%.
Foto: Hepta