SCANDAL DE SPIONAJ. China face un „cadou otrăvit” Statelor Unite: Dronele donate SUA, suspectate că ar colecta informații despre evoluția pandemiei
Oficialii din comunitatea de informații din Statele Unite acuză China că a făcut un „cadou otrăvit” Americii, cu scopul de a colecta date despre evoluția pandemiei. Dronele utilizate în întreaga țară pentru monitorizarea respectării restricţiilor antiepidemice au fost donate de o compania compania Da Jiang Innovations, monitorizată de guvernul chinez, ridicând îngrijorarea că Administraţia Chinei a plasat un puternic instrument de spionaj în SUA.
Drone oferite de compania Da Jiang Innovations (DJI) au ajuns la 43 de agenţii de siguranţă publică din 22 de state americane şi sunt folosite pentru supravegherea respectării regulilor de distanţare socială, scrie Fox News. În statul New Jersey, spre exemplu, drone de fabricaţie chineză sunt utilizate în zone inaccesibile cu autovehicule.
Ceea ce se știe este că, înainte de pandemia de coronavirus, oficialii de informații din SUA erau suficient de îngrijorați de dronele DJI pentru a pune la sol întreaga sa flotă. Creșterea COVID-19 a crăpat ușa pentru China și a permis dronelor DJI să zboare din nou peste cerul Americii, spun experții din intelligence.
„Este vorba despre obiectivul pe termen lung al Chinei, nu de COVID”, au declarat pentru Fox News un operator de drone, rezident din Virginia.
Anul trecut, Departamentul Securității Interne a trimis o alertă despre modul în care dronele furnizate de companiile chineze ar putea prezenta riscuri de securitate și că datele pe care le-au adunat pot fi ușor hackate sau furate.
Misiunea din 20 mai, însoțită de un videoclip de pe site-ul web al Departamentul Securității Interne, a avertizat că drone reprezintă amenințări multiple, inclusiv „utilizarea lor potențială pentru terorism, incidente în caz de masă, interferențe cu traficul aerian, precum și spionaj corporativ și invazii de confidențialitate”.
Naratorul din videoclip a susținut: „Nu suntem paranoici”.
„Ar trebui să fie preocupați oamenii? Da. Toată lumea ar trebui să fie întotdeauna preocupată”, a declarat pentru Fox News Brett Velicovich, fost ofițer de informații al armatei și autor al „Drone Warrior”. „Nu poți niciodată să ai încredere în China”.
Adam Lisberg, un purtător de cuvânt al DJI Technology,neagă că dronele ar putea fi folosite pentru spionaj.
„Unii oameni încearcă să marcheze puncte ideologice, descurajând utilizarea unor echipamente și instrumente importante care salvează vieți și protejează primii respondenți americani”, a declarat el luni pentru Fox News.
„Toți clienții DJI au un control complet asupra oricăror fotografii, video și jurnalele de zbor pe care le generează în timpul operațiunilor lor”, a spus Lisberg. „Niciuna dintre aceste date nu este vreodată transferată către DJI sau altcuiva decât dacă aleg în mod deliberat să o facă.”
Cu sediul în Shenzhen, versiunea din China a Silicon Valley, DJI este cel mai mare și mai cunoscut producător de drone din lume.
Prin lege, deoarece compania este atât de profitabilă și angajează atât de multe persoane, aceasta intră automat sub ochiul guvernului chinez.
În timp ce purtătorul de cuvânt al DJI Technology poate fi sincer, un expert cu legături profunde cu comunitatea de informații a declarat pentru Fox News că nimeni de la DJI nu ar ști nici măcar dacă datele au fost colectate sau utilizate, cu excepția lui Wang și a guvernului chinez – și niciunul dintre ei nu ar vorbi despre asta.
La începutul lunii februarie, Departamentul de Interne a emis un ordin de coborâre la sol a întregii flote de drone a DJI, în urma îngrijorărilor cu privire la faptul că dispozitivele ar putea fi folosite pentru spionaj guvernamental și comercial. Oficialii de interne au declarat pentru The Wall Street Journal că toate cele 800 de drone ale departamentului erau fie fabricate în China, fie fabricate cu piese chinezești.
Secretarul de interne, David Bernhardt, a declarat că, în timp ce guvernul va face unele excepții pentru drone pentru operațiuni de căutare și salvare, precum și pentru cele care implică situații de urgență în care viața umană este în pericol – a îndrumat oficialii americani să favorizeze dronele produse în SUA, din cauza preocupărilor că datele colectate de drone aeriene ar putea fi „valoroase pentru entități, organizații și guverne străine”.
Senatorul Rick Scott, R-Fla., A declarat pentru Fox News că a avut conversații multiple cu reprezentanții Departamentului și a susținut puternic decizia.
„Este timpul să extindem această politică la toate agențiile federale, precum și la agențiile locale de aplicare a legii care folosesc subvenții federale”, a spus senatorul într-o declarație scrisă.
Deși nu au vizat direct dronele, unii parlamentari precum senatorul Mark Warner, au introdus legislație care ar interzice orașelor mari să cumpere garnituri de metrou fabricate din China din cauza problemelor de siguranță.
„O garnitură feroviară poate avea o serie întreagă de senzori (și) instrumente de comunicare, iar atunci când acest echipament este fabricat în China … și când uneori acest echipament poate fi modernizat de la distanță în ceea ce privește o actualizare software, există la nivel național implicații de securitate”, a spus el.