SCANDAL DIPLOMATIC. Ministrul de Externe al Ungariei, cuvinte jignitoare la adresa ambasadorului român: „Mai jos nu se poate. Este isterică și mincinoasă atitudinea lui”

Publicat: 25 04. 2020, 20:46
Scandal diplomatic între Ungaria și România

​Ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, îl critică dur, într-o postare pe Facebook, pe ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, şi îl acuză de „isterii mincinoase”, după ce ambasadorul i-ar fi luat apărarea unuia dintre parlamentarii maghiari ai opoziţiei, insultat în Parlament când a adus critici guvernului Viktor Orban pentru materialele medicale trimise mghiarilor  din România.

Șșeful diplomației de la Budapesta, Peter Szijjarto, a scris, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook: „Probabil mai jos de atât nu se poate: ambasadorul român i-a luat apărarea Timeei Szabo”.

Apoi continuă: „Deci Timea Szabo consideră o problemă faptul că maghiarii din Transilvania şi din secuime primesc măşti şi haine de protecţie de la patria-mamă. Iar ambasadorul român e bucuros că există în parlamentul ungar partide care gândesc astfel. Este stupefiantă atitudinea, isterică şi evident mincinoasă, a ambasadorului român, dar e şi mai ruşinos faptul că opoziţia ungară şi ambasadorul român au ajuns pe aceeaşi platformă împotriva maghiarilor din Transilvania”, a scris Peter Szijjarto.

Ministrul ungar al sănătăţii, Miklos Kasler, a trimis luni o scrisoare directorilor spitalelor din Ungaria, în care le cere să analizeze dacă în instituţia lor există medici care ar putea lucra în România, la Sf. Gheorghe sau în alte localităţi din județul Covasna, după cum informa cotidianul Nepszava.

Directorii intervievați de publicația maghiară s-au arătat însă sceptici în legătură cu scrisoarea ministrului. Unul dintre ei a declarat că scrisoarea nu e mai mult decât un gest faţă de instituţiile medicale din zonele locuite de maghiari, potrivit Digi24. Un altul a spus că ideea e moartă din start, întrucât ministrul a interzis anterior ca medici peste 65 de ani să participe la asistenţa bolnavilor, ceea ce a redus substanţial numărul medicilor din sistemul de sănătate ungar.

Contactat de Nepszava, Ministerul Sănătății de la Budapesta a răspuns: „Guvernul ungar ia în considerare întotdeauna toată naţiunea maghiară, de aceea atunci când un spital din Transilvania a cerut ajutor pentru o scurtă perioadă pentru 2-3 anestezişti, am întrebat spitalele noastre dacă există medic care ar putea ajuta. Situaţia actuală a epidemiei în Ungaria încă ne permite să trimitem în Transilvania câţiva anestezişti”.

Cotidianul notează că între timp a sosit la Miercurea Ciuc şi Sf. Gheorghe un transport trimis de guvernul ungar pentru combaterea epidemiei.

La puţin timp după aceea, deputata Timea Szabo a publicat un comunicat în care arată: „Peter Szijjarto nu spune adevărul, pentru că nu i-am atacat pe maghiarii de peste graniţe, însă e de datoria mea să întreb unde sunt cele 20 de milioane de măşti nedistribuite încă în spitalele din Ungaria. Până în acest moment, echipamentele de protecţie ajung în spitale prin donaţii particulare şi ale primăriilor locale”.