Poliția Capitalei stă pe un butoi de pulbere după ce, sub pretextul reorganizării întregului Minister de Interne, conducerea instituției ar fi hotărât restructurarea unora dintre cele mai importante structuri. Este vorba, în primul rând, despre Serviciul Omoruri, dar și Serviciul de Presă și Serviciul Furturi Auto, care vor fi desființate.
Ecourile scandalului declanșat pe marginea evenimentelor legate de moartea violentă a liderului interlop Emi Pian, care au condus până la demisia de onoare a șefului Poliției Române, nu s-au stins nici acum.
La sfârșitul lunii iulie, ministrul Internelor, Marcel Vela, anunța că la nivelul Poliției Române va avea loc o reorganizare care va conduce la o eficientizare a activității polițiștilor. Ministrul Vela explica atunci că, în contextul acestei reorganizări, se va schimba numele Poliției Române, care se va numi „Poliția Națională”, se vor face noi achiziții și se vor înființa structuri noi, așa cum sunt, de exemplu, Poliția Animalelor și Poliția Școlilor.
Ulterior, cel puțin la nivelul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB), fiecare structură a primit o adresă de la MAI, prin care trebuia să transmită toate funcțiile vacante, în așa fel încât acestea să fie radiate sau transferate către cele două noi unități.
Numai că, surse din Poliție au dezvăluit pentru Gândul.ro, că reorganizarea despre care vorbea Marcel Vela ar fi folosită și pentru plata unor polițe.
Ca urmare, după ce comisarul șef Radu Gavriș, adjunct al Poliției Capitalei, a fost detașat, pentru șase luni, la IPJ Harghita, mai multe structuri urmează să fie reorganizate din temelii sau chiar desființate.
Ca urmare, sursele Gândul.ro, au afirmat că, potrivit unui plan de reorganizare susținut de comisarul șef Bogdan Berechet, directorul DGPMB, Serviciul Omoruri va fi „măcelărit”.
Momentan, structura de elită a Poliției Capitalei, este compusă din trei Birouri. Este vorba despre polițiștii care anchetează cazurile de omor sau tentativă de omor, cei care investighează morțile suspecte, așa cum sunt considerate, spre exemplu, sinuciderile și cei care cercetează agresiunile sexuale, cu autor necunoscut, îndreptate împotriva copiilor.
În urma reorganizării, „morțile suspecte” vor ajunge la Secții sau la Polițiile de Sector, așa cum se întâmpla, în România, înainte de anul 2005, iar ”agresiunile sexuale” către alte structuri specializate în investigarea criminalității de natură judiciară.
Ca urmare, Serviciul Omoruri ar urma să fie redus exclusiv la ofițerii care se ocupă de crime sau tentative de omor. Totuși, spun sursele citate, acest lucru ar avea un impact serios asupra calității muncii de poliție.
Și asta pentru că, în 2005, s-a stabilit ca dosarele de moarte suspectă, care până atunci erau cercetate la secțiile de poliție, să fie instrumentate de Serviciul Omoruri după ce, mai multe astfel de cazuri fuseseră clasate în mod greșit iar criminalii scăpaseră nepedepsiți.
În același timp, însă, reorganizarea structurii care a instrumentat, printre altele, dosarul Colectiv, l-a prins pe polițistul pedofil Eugen Stan sau a fost trimisă să mai repare ceva din gafele uriașe făcute în cazul Caracal, va rămâne fără șefii care au coordonat ancheta în cazul morții liderului interlop Emi Pian.
În același timp, noua reorganizare vizează și restructurarea Serviciului de Presă. Acesta urmează să fie desființat și transformat într-o structură mult mică. Efectul imediat este dizolvarea funcției pe care o ocupă comisarul șef Diana Sarca, la rândul său, fost ofițer în cadrul Serviciului Omoruri.
Un alt Serviciu al Poliției Capitalei care ar urma să fie desființat este Serviciul Furturi Auto, condus de comisarul șef Cristian Tudose, un alt polițist considerat „incomod”.
Ca urmare a acestui plan de restructurare, realizat în secret, fără să treacă pe la Serviciul Resurse Umane, așa cum se obișnuiește în mod curent, sursele citate au afirmat, pentru Gândul.ro, că mai mulți ofițeri au pregătit un memoriu care, la începutul săptămânii viitoare, îi va fi înaintat președintelui Klaus Iohannis.