Prima pagină » Știri » Scandal în CNA. Președinta Laura Georgescu a fost reclamată penal pentru că ar fi falsificat o decizie

Scandal în CNA. Președinta Laura Georgescu a fost reclamată penal pentru că ar fi falsificat o decizie

Scandal în CNA. Președinta Laura Georgescu a fost reclamată penal pentru că ar fi falsificat o decizie

Valentin Jucan, membru al CNA, îi solicită Laurei Georgescu, într-un comunicat de presă, demisia din funcția de președinte al CNA. Jucan a depus la Parchet o plângere penală, acuzând-o pe Georgescu de falsificarea unei Decizii adoptate de Consiliu.

„Așa cum am anunțat în conferința de presă din data de 9 aprilie a.c., organizată la sediul Consiliului Național al Audiovizualului, astăzi (joi, n.r.) am depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, denunțul referitor la faptele comise de doamna Laura Georgescu în calitate de președinte al CNA. Denunțul a fost înregistrat la cabinetul adjunctului Procurorului General al României cu nr. 169/C3 din 11 aprilie 2013 și are ca obiect falsificarea de către președintele CNA a textului deciziei nr. 141 din 28 martie 2013, prin schimbarea textului adoptat de Consiliu în unanimitate cu unul ilegal”, spune Valentin Jucan.

„Acest demers reprezintă ultima etapă după mai multe încercări de a se găsi o rezolvare normală și legală a acestei situații. Argumentele președintelui CNA s-au constituit, de fapt, într-un refuz permanent de corectare a acestei fapte fără precedent. Regret că necunoașterea legii și insistența președintelui CNA de a rămâne în această stare atrage instituția într-un scandal pe care nu îl merită”, mai spune Jucan.

Valentin Jucan și alți doi membri ai CNA – Narcisa Iorga și Florin Gabrea – au organizat, marți, o conferință de presă în care au spus că vor să semnaleze „un fapt fără precedent”, respectiv că Decizia de modificare a Codului de reglementare a conținutului audiovizual, adoptată într-o anumită formă, cu unanimitate de voturi, de toți membrii Consiliului, în data de 28 martie, a fost publicată în Monitorul Oficial, pe 1 aprilie, într-o formă modificată de Laura Georgescu, președintele CNA.

Astfel, cei trei membri ai CNA au spus că vor sesiza, în cursul zilei de marți, președinții celor două Camere ale Parlamentului, premierul României și comisarul european pentru pentru Educație.

Totodată, Valentin Jucan a spus că, în nume personal, va face plângere penală împotriva Laurei Georgescu, președintele CNA, pentru „fals” în înscrisuri oficiale.

„S-a adoptat prin unanimitate de voturi o decizie și, în Monitorul Oficial, două zile mai târziu (pe 1 aprilie, n.r.), a apărut o formă diferită”, a spus Iorga. Ea a precizat că proiectul de Decizie de modificare a Codului audiovizualului a fost în dezbatere publică timp de 30 de zile, perioadă în care toți cei interesați au putut depune amendamente. „În ședința din 28 martie au luat parte atât toți membrii CNA, cât și doritorii care aveau de adus argumente sau amendamente la modificarea Codului audiovizual”, a spus Narcisa Iorga.

Iorga a prezentat, în conferința de presă de marți, și articolele care, deși au fost adoptate într-o anumită formă de CNA, „nu se mai regăsesc sau au o formă diferită” în Decizia publicată în Monitorul Oficial în 1 aprilie 2013.

Astfel, din Decizia publicată în Monitorul Oficial lipsește un articol potrivit căruia „Nu pot fi difuzate în intervalul orar 06.00 – 23.00 producții care prezintă: jocuri de noroc, așa cum sunt definite în legislația specifică” și un articol conform căruia „Programele audiovizuale clasificate «12» sau «15» pot fi difuzate în reluare în intervalul orar 06.00 – 20.00, numai dacă sunt editate pentru a respecta condițiile de difuzare a programelor accesibile tuturor categoriilor de public sau condițiile de difuzare a programelor «AP», fiind clasificate ca atare. Emisiunile care exploatează aspecte imorale, indecente din viața intimă a unei persoane pot fi difuzate numai in intervalul orar 24.00 – 06.00, cu acordul scris al persoanei”.

De asemenea, potrivit Narcisei Iorga, în Decizia publicată în Monitorul Oficial, forma unui articol a fost modificată față de votul Consiliului din 28 martie în următoarea formă: „Programele «15» se difuzează numai în intervalul orar 23.00 – 06.00 și vor fi însoțite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă; fac excepție de la intervalul orar filmele artistice, serialele și cele documentare clasificate 15, în cazul cărora intervalul permis de difuzare este 22.00 – 06.00”.

„Cuvântul «serialele» apare în plus în Decizia publicată în Monitorul Oficial, deși formula a reprezentat tema unui amendament care a fost respins cu 8 voturi din 11”, a spus Narcisa Iorga.

Ea a mai spus că, pentru corectarea situației, patru dintre membrii CNA – Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Florin Gabrea și Cristina Trepcea – au făcut demersuri la președintele CNA, Laura Georgescu, începând cu data 3 aprilie.

Totodată, Valentin Jucan a spus că CNA „a respectat întru totul” Legea numărul 52 din 2003, privind transparența decizională în administrația publică. „Dezbaterile care au avut loc vizavi de completările Codului de reglementare a conținutului audiovizual au respectat pașii impuși de legea pe care am menționat-o. De asemenea, reprezentanții radiodifuzorilor au fost prezenți la ședința în care s-a adoptat forma finală a noului Cod. Orice explicație care ne-a fost adusă cu referire la pașii pe care forul i-a făcut în adoptare nu este o explicație care să justifice natura penală a ceea ce s-a întâmplat”, a spus Jucan.

Ce spune Laura Georgescu

De cealaltă parte, Laura Georgescu, președintele Consiliului Național al Audiovizualului, a declarat marți, referitor la acuzațiile aduse, că a respectat procedura legislativă firească.

Ea a spus că, în ședința CNA din 28 martie, au venit din partea a doi membri ai CNA încă două amendamente la proiectul de decizie pentru modificarea și completarea Codului de reglementare a conținutului audiovizual, „care nu fuseseră lăsate în dezbatere publică” pentru o perioadă de 30 de zile, așa cum prevede procedura legislativă, astfel încât radiodifuzorii să poată să facă „opoziție”.

„Ca atare, în lipsa unei recomandări clare în timpul ședinței de a pune aceste două amendamente, în dezbatere, pe site-ul instituției, a doua zi dimineață, împreună cu Oficiul juridic, s-a găsit formula de a pleca decizia cu cele opt articole care împliniseră deja 30 de zile de dezbatere publică, iar celelalte două amendamente nou create în ședința de joi au intrat în dezbatere publică pe site-ul instituției”, a declarat Laura Georgescu.

Ea a precizat că „radiodifuzorii au făcut deja opoziție” la aceste amendamente. „Era o procedură firească”, a spus Laura Georgescu. Președintele CNA nu a precizat ce posturi de televiziune sau/ și de radio „au făcut opoziție” la aceste amendamente.

„Sunt exact două noi amendamente introduse în cadrul ședinței din 28 martie care nu se justifică – la pachet cu celelalte opt articole – să plece în circuit civil la Monitorul Oficial. Trebuia să parcurgă același timp de stat în dezbatere publică”, a mai spus Georgescu.

Laura Georgescu a fost întrebată și de ce un articol a fost modificat și are în cuprinsul său și cuvântul „serialele”, precizând: „S-a votat de două ori și prima oară s-a votat cum era, cu seriale, iar a doua oară s-a votat într-o altă formulă, însă nu a trecut la vot. Au fost doar trei voturi. Există procesul verbal stipulat”.

Întrebată dacă consideră justificată plângerea penală pe care Valentin Jucan a anunțat că o va depune împotriva sa, Laura Georgescu a spus: „Mie mi se pare că liberul acces la justiție este un prerogativ pe care îl are nu numai un membru CNA, ci orice om liber dintr-o țară liberă cum este România și mă bucură că întâi au preferat să fie în lumina reflectoarelor. Eu le-aș fi sugerat să meargă direct să atace, e firesc așa ceva și legea trebuie să își spună cuvântul, indiferent de persoana care este în cauză”.

Totodată, întrebată dacă este adevărat că cei trei membri ai CNA au încercat să ajungă la un consens timp de o săptămână cu ea, Laura Georgescu a spus: „Nu trebuie să aibă discuții cu mine, nu trebuie să se întâmple nimic altceva decât să cunoaștem procedura și circuitul civil al acestei armonizări a Codului și cu asta basta. Nu trebuie să aibă discuții cu mine. Dânșii au liber acces la justiție și trebuie să își facă acest prerogativ, să îl și pună în practică”.

Ea a mai spus că a „urmat exact” ceea ce Oficiul juridic al CNA i-a recomandat să facă. „Și eu, ca manager, sunt obligat în primul rând să iau în calcul acest lucru”, a spus Georgescu.

Laura Georgescu a fost numită membru titular al Consiliului Național al Audiovizualului pe 30 octombrie 2012, de plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților, pentru un mandat cu o durată de șase ani.

Pe 28 decembrie 2012, într-o ședință CNA care nu a avut un regim public și în care voturile membrilor au fost secrete, Laura Georgescu a fost aleasă președinte al CNA. Ea a fost singurul membru al CNA care a candidat pentru funcția de președinte al Consiliului.

Pe 22 ianuarie 2013, Laura Georgescu a fost validată de plenul reunit al Parlamentului, pentru funcția de președinte al Consiliului Național al Audiovizualului.

Consiliul Național al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituție publică autonomă aflată sub control parlamentar.

CNA este format în prezent din: Laura Georgescu (președinte al Consiliului), Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin-Alexandru Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea – membri ai CNA.

Citește și