Prima pagină » Știri » Scandal în CSM. Oana Schmidt Hăineală aleasă președinte al Consiliului. Alegerea vicepreședintelui amânată

Scandal în CSM. Oana Schmidt Hăineală aleasă președinte al Consiliului. Alegerea vicepreședintelui amânată

Procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă președinte al CSM pentru un mandat de un an. Hăineală a obținut 10 voturi în timp ce contracandidatul ei judecătorul Mircea Aron a obținut doar 8 voturi. Hăneală a deținut în 2012 funcția de vicepreședinte al CSM. Procedura de alegere s-au blocat în momentul în care plenul a respins candidatura Alinei Ghica pentru funcția de vicepreședinte.

Procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă președinte al CSM pentru un mandat de un an. Hăineală a obținut 10 voturi în timp ce contracandidatul ei judecătorul Mircea Aron a obținut doar 8 voturi. Hăneală a deținut în 2012 funcția de vicepreședinte al CSM. Procedura de alegere s-au blocat în momentul în care plenul a respins candidatura Alinei Ghica pentru funcția de vicepreședinte. Secția de judecători a cerut anularea alegrilor în totalitate chiar și pentru funcția de președinte. Plenul CSM a respins cererea. Judecătorul Cristi Danileț și-a depus candidatura pentru funcția de vicepreședinte. În final alegerile pentru funcția de vicepreședinte vor fi reluate săptămâna viitoare. Astfel că după alegerile de vineri 4 ianuaire CSM are un nou președinte dar nu are un vicepreședinte. 

Prezent la ședința CSM președintele Traian Băsescu a declarat că potrivit Constituției propunerile pentru funcțiile de procuror general și procuror șef al DNA trebuie să fie făcute de CSM și nu de către Ministerul Justiției. Băsescu a mai menționat că nu se va grăbi cu decizia privind cele două propuneri înaintate de ministrul Mona Pivniceru și a cerut un punct de vedere neoficial din partea CSM. 

Alegerea vicepreședintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânată pentru săptămâna viitoare, ședința de vineri fiind suspendată din lipsă de cvorum, a anunțat noul președinte al CSM, Oana Schmidt Hăineală, transmite Mediafax. 

În cadrul ședinței CSM președintele Băsescu a declarat că magistrați sunt independenți dar că sunt unii care încă apleacă urechea la influențele politice. Președintele a criticat din nou trusturile de presă pentru atacurile la adresa judecătorilor și procurorilor. „Nimeni nu o să negocieze independența Justiției de dragul păcii politice. Mai bine război decât o Justiție neindependentă”, a mai declarat președintele Băsescu. 

Procurorul Oana Hăineală a fost aleasă președinte al CSM pentru un mandat de un an. Alegerea Oanei Hăineală ca președinte CSM reprezintă o premieră deoarece Consiliul nu a mai fost condus până acum de un procuror. Oana Hăineală a deținut în 2012 funcția de vicepreședinte al CSM și este șefa secției de procurori din cadrul Consiliului. Oana Hăineală este procuror de 14 ani și a fost ales membru CSM în 2011 din partea parchetelor de pe lângă tribunale. În perioada 2007-2009 a fost Șeful delegației române la Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO-Group of States against Corruption), evaluator GRECO.

„Nu, nene politician, nu mă interesează ce spui singurul meu stăpân este legea”

În alocuțiunea sa la ședința CSM Traian Băsescu a declarat că procesul de reformă al sistemului Judiciar nu este chiar în punctul în care să fie ireversibil. Băsescu a precizat însă că magistrații sunt independenți dar că mai sunt și unii care apleacă urechea la influțele politice. „Riscul de a face pași înapoi este prezent. Eu cred că nimeni din Justiție nu este dispus să facă pași înapoi. Vă pot spune că nu e ușor să ții Justiția de influențele politice. Tu însuți plătești uneori. Nu suntem încă la stadiul în care să spune că independeța Justiției este un bun câștigat. Am văzut situații de magistrați predispuși la apleca urechea la influența politică. Magistrații trebuie să spună politicienilor: Nu, nene politician, nu mă interesează ce spui singurul meu stăpân este legea. Procurorii și judecătorii nu mai pot fi independenți numai dacă vor ei.”, a declarat președintele

VIDEO Băsescu la ședința CSM

Băsescu: „Nimeni nu o să negocieze independența Justiției de dragul păcii politice”

Traian Băsescu a declarat că nu va negocia politic independența magistraților. „Comparați rapoartele de acum 4-5 ani cu cele din ultimele doi ani. Se vede clar o schimbare. Dacă nu exista o schimbare a sistemului nu aveam acest discurs. Este și un moment dificial pentru că există o expectativă. Nimeni nu o să negocieze independența Justiției de dragul păcii politice. Mai bine război decât o Justiție neindependentă.”, a declarat Băsesct

Băsescu: Pe Constituție, CSM trebuie să propună procurorul general și șeful DNA

În finalul ședinței Traian Băsescu a vorbit despre propunerile pentru șefia Parchetului General și a DNA transmis de către ministrul Mona Pivniceru. Președintele a declarat că potrivit Constituției aceste propuneri ar trebui să vină din partea CSM și nu din partea Ministerului Justiției.

Băsescu a menționat că nu se va grăbi cu decizia privind cele două funcții dar a atras atenția că în acest an vor trebuii făcute numiri în cadrul Parchetului General, DNA și a Curții Supreme.  „Am primit propunerile de la MJ pentru funcțiile de procuror general și procuror șef al DNA. Trebuie numiți și șefii de secție din PG și DNA. Vom aveam și numiri la ICCJ. Nu discut procedura dar am venit pregătit. Avem art 134 care spune că propunerile pentru cele două funcții trebuie să vină de la CSM. Sigur că există o lege care nu a fost atacată la Curtea Constituțională. Articolul 134 spune clar că CSM trebuie să propună. Nu mă voi grăbi cu decizia privind cele două propuneri. As vrea să știu punctul de vedere al CSM. Delegările de până acum ne acoperă până în aprilie.”, a declrata Traian Băsescu

Livia Stanciu președintele Curții Supreme:  „Politicienii și unele televiziuni au încercat decredibilizarea Justiției”

Președinta Curții Supreme, judecătoarea Livia Stanciu a declarat că în anul 2012 au fost înregistrate cele mai intense atacuri la adresa magistraților din partea politicienilor și a unor trusturi de presă. „În anul 2012 mulți politicieni au depășit limitele discursului public. Politicienii au încercat să decredibilizeze magistrații care au judecat dosare de mare corupție.”, a declarata Stanciu

Băsescu: „Parlamentul a fost abuziv nepermițând anchetarea demnitarilor”

Președintele Traian Băsescu a achiesat la acestă opinie și a declarat că Parlamentul a acționat abuziv în cazul solicitărilor de ridicare a imunității formulate de procurori pentru miniștri sau parlamentari. Băsescu a atras atenția că aceste acțiune ale politcienilor vor fi taxate în raportul pe Justiției al Comisiei Europene.  „Parlamentul a fost abuziv nepermițând anchetarea demnitarilor. Nu ai nici o justificare prin care să nu permiți prezența unui demintar în fața procurorilor. Raportul MCV va sancționa asta. Asta este vulnerabilitatea noastră că există o anumită protcție pentru politicieni”, a declarata Băsescu

Pivniceru către Băsescu:  „Să te temi de greci chiar și atunci când nu îți aduc daruri”

Președintele Traian Băsescu și ministrul Justiției, Mona Pivniceru, au avut, vineri, un scurt schimb de replici la finalul participării șefului statului la ședința CSM:
 
Traian Băsescu: „Doamna ministru, sărut mâna”.
 
Mona Pivniceru: „Să te temi de greci chiar și atunci când nu îți aduc daruri”.
 
Traian Băsescu râzând: „Dar eu v-am adus daruri, doamnă!”
 
Livia Stanciu, președintele ICCJ: „Acum depinde cine dintre cei doi sunt greci”.
 
Traian Băsescu: „Doamna știe pentru că de fapt multe dintre lucrurile pe care le-am spus aici sunt contradicții între mine și doamna ministru”.
 
Livia Stanciu: „Contradicțiile sunt constructive. Trebuie să mai și zâmbim
 
Alegeri cu scântei la CSM

După intervenția președintelui și dezbaterile din plenul CSM care au durat câteva ore după ora 12 a început și procedura de alegere a președintelui și vicepreședintelui CSM. Pentru funcția de președinte au candidat Oana Hăineală și Mircea Aron. În urma votului din plen Oana Hăineală a devenit noul președinte al CSM. 

Ședința CSM a devenit tensionată după ce pentru funcția de vicepreședinte și-a anunțat candidatura Alina Ghica, fostul președinte al CSM. Astfel între Ghica și Hăineală s-ar fi creat o rocadă pe funcții. Horațiu Dumbravă fost președinte al CSM în 2011 a constastat vehement candidatura Alinei Ghica. La votul în plen Alina Ghica nu a întrunit cele 10 voturi necesare pentru a fi aleasă vicepreședinte al CSM. 

Ședința plenului a fost suspendată iar secția de procurori a CSM a decis să solicite anularea alegerilor. Astfel ar fi fost anulată implicit și alegerea Oanei Hăineală în funcția de președinte al CSM. Solicitarea secției de judecători a CSM a fost respinsă. 

Deoarece candidatura Alinei Ghica a fost respinsă un alt judecător trebuia să-și depună candidatura. Preț de două ore nici unul din judecătorii – membri CSM nu au dorit să canideze. Pentru a debloca situația judecătorul Cristi Danileț și-a depus canidatura. 

 Dănileț; „Bandele par a face legea în cartiere, iar rețelele de interlopi în instituții”

 În cadrul intervenției sale din debutul ședinței CSM, Cristi Danileț a vorbit despre importanța parchetelor în sistemul judiciar. Danileț a declarat că interlopii par să facă legea în instituțiile publice. ” Toți procurorii și toate parchetele sunt importante. Dar, evident, DNA ocupă un loc distinct pentru că azi corupția e endemică, ea e prezentă la toate nivelele structurale din România, de la intrarea în țară începând cu primul vameș până la instituțiile centrale – corupție care întreținută de cei care cer și mai ales de cei care dau mită, mită care a devenit atât de comună încât nu se mai cheamă „șpagă”, ci „drept”. La fel cum DIICOT ocupă un loc distinct: azi, bandele par a face legea în cartiere, iar rețelele de interlopi în instituții, România este țară de tranzit pentru droguri și armament. Reacțiile procurorilor trebuie să fie ferme și lipsite de orice influență străină, de aceea statutul lor de independență întărit: procurorii sunt și trebuie să rămână magistrați”, a declarat Cristi Danileț

 

Autor

Citește și