Scandal la Cluj: Lanț uman în jurul unei biserici reformate, oamenii cerând stoparea lucrărilor la sediul Inspectoratului Școlar Județean

Publicat: 26 05. 2013, 20:35
Actualizat: 28 09. 2018, 02:19

Peste 500 de persoane au format, duminică seară, un lanț uman în jurul Bisericii Reformate cu două turnuri din Cluj-Napoca, în semn de protest față de lucrările la noul sediu al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj care au loc în vecinătate, cerând stoparea acestora.

Participanții la protest s-au adunat duminică seară în curtea Bisericii Reformate cu două turnuri din Cluj-Napoca, având bannere cu mesaje pe care scria „Nu/ Nem – Nu vrem Cathedral Plaza 2”, „Existența valorilor cultural-religioase nu se discută, se protejează”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ei au asistat la rugăciuni rostite de preoții mai multor culte maghiare prezenți în curtea bisericii, după care au format un lanț uman în jurul lăcașului de cult, ținându-se de mâini.

Episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, Kato Bela, a spus că protestul a fost inițiat întrucât mai sunt șanse ca proiectul sediului ISJ Cluj să fie modificat.

„Noi am protestat printr-un lanț uman în jurul Bisericii Reformate cu două turnuri pentru apărarea lăcașului de cult și împotriva lucrărilor de construire la sediul ISJ Cluj, aflat în vecinătate. Credem că mai sunt șanse ca proiectul să fie modificat. În urma acestui proiect va fi alterată nu numai împrejmuirea bisericii, ci și structura acesteia. Suntem îngrijorați deoarece după începerea lucrărilor a ieșit la iveală faptul că garajul subteran al clădirii influențează calea izvoarelor și apelor subterane, periclitând, astfel, stabilitatea bisericii”, a spus Kato.

Șeful Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI) Cluj, Virgil Pop, a declarat, la rândul său, că pentru construirea sediului ISJ „s-au încălcat legi și au fost făcute gafe de către Ministerul Culturii și de către Primărie”.

„Este o construcție stupidă. Am dat aviz negativ construcției sediului ISJ din partea Comisiei în septembrie 2010, considerând că intervenția în această zonă din vecinătatea bisericii este interzisă de mai multe acte normative, după cum este intezisă și funcțiunea de birouri. Cu toate acestea, tot s-a dat aviz de la București pentru construcție”, a spus Pop.

La protest au mai fost prezenți, printre alții, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Horvath Anna, și mai mulți consilieri locali UDMR.

Șeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că protestul nu este îndreptățit și că prin acțiunea desfășurată s-a dovedit „lipsă de respect față de învățământul clujean”.

„Protestul nu este îndreptățit pentru că noi avem toate avizele încă din 2009. Este o acțiune a unora care nu doresc să se construiască nimic în centrul Clujului. În ceea ce privește temerile că ar fi periclitată structura bisericii, pot să afirm că nu este adevărat. Au fost făcute studii geo, au fost date avize, dacă va apărea o problemă tehnică aceasta va fi rezolvată”, a spus Cuibus.

Inspectoratul Școlar Județean Cluj a început, în 2009, lucrările de construire la noul sediu, pe strada Argeș, pe un teren de aproape 5.000 de metri pătrați aflat în proprietatea statului român, respectiv a Clubului Sportiv Școlar „Viitorul”, investiția fiind estimată la 8 milioane de lei. Proiectul include și un sediu pentru clubul sportiv, care va cuprinde un bazin de înot și săli de sport, valoarea lucrărilor ridicându-se la 16 milioane de lei.

Lucrările au fost sistate o perioadă mai lungă de timp după ce, cu ocazia săpăturilor arheologice de descărcare istorică, în zonă s-au descoperit mai multe vestigii din epoca romană și din cea medievală, respectiv un zid roman, fragmente de ceramică romană și piese medievale din secolele XIII-XIV. Specialiștii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca au considerat că nu se impune păstrarea vestigiilor în sit, acestea fiind scoase și depozitate la muzeu.

Lucrările au fost reluate în septembrie 2012, fiind realizată fundația viitorului imobil, iar stadiul construcției depășește în prezent 10 la sută.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Valentin Cuibus, a explicat că era nevoie de un nou sediu pentru instituția pe care o conduce, în condițiile în care inspectoratul funcționează în clădrea Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar (SLIPC), unde plătește o chirie lunară de 15.000 de lei.

Biserica Reformată cu două turnuri din Cluj-Napoca este monument istoric, datând din anul 1851.