UPDATE 18.50 Portugalia ar urma să fie furnizorul de avioane F-16 second-hand pentru România, pentru că varianta Olandei a picat, armata olandeză încheind deja o tranzacție cu Iordania, au declarat pentru gândul surse oficiale.
UPDATE 17.40 Administrația Prezidențială precizează că strategia pentru refacerea credibilității României nu s-a discutat în ședința CSAT.
„Referitor la unele informații despre ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) de joi, 27 septembrie 2012, care au fost vehiculate de presă, Administrația Prezidențială face următoarele precizări: (1) – în cadrul ședinței CSAT nu s-a discutat strategia pentru refacerea credibilității României; (2) – toți membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării au primit ordinea de zi a ședinței în data de 13 septembrie 2012, cu 14 zile înainte de ședință, adică în termenul de cel puțin 10 zile, așa cum este el prevăzut de Regulamentul de Funcționare a CSAT (Articolul 7, Aliniatul (2) al Regulamentului de Funcționare a CSAT prevede «Secretariatul multiplică și difuzează membrilor Consiliului ordinea de zi a ședinței și documentele care sunt înscrise pe agenda de lucru, cu cel puțin 10 zile înainte de data desfășurării acesteia»)”, se arată în precizarea Președinției, semnată de Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale.
UPDATE 15.40 CSAT a decis că este nevoie urgentă de achiziționare avioanelor multirol de generația a 4-a, iar Guvernul trebuie să aprobe fonduri pentru această achiziție. CSAT a aprobat noua concepție de achiziționare a aparatelor de zbor, după ce varianta achiziționării de F-16 de la armata SUA a căzut, din cauza lipsei de fonduri. În prezent, există mai multe variante deschise pentru achiziția de avioane F-16, fie din Portugalia, fie din Olanda, au explicat pentru gândul surse oficiale.
CSAT nu a stabilit de unde vor fi achiziționate avioanele multirol, aceasta fiind atribuția Guvernului. Singurele direcții stabilite astăzi au fost urgentarea acestui proces de achiziție și condiția ca avioanele să fie de generația a 4-a, care să asigure tranziția către aparate de zobr de generația a 5-a și să fie compatibile cu standardele NATO. De asemenea, competiția între furnizorii de avioane rămâne deschisă, F-16 nefiind singura variantă de lucru, au mai precizat sursele gândul.
UPDATE 15.00 Ședința CSAT s-a încheiat. Cea mai importantă decizie privește achiziția de avioane multirol pentru Armată. CSAT a ajuns la concluzia că „Armata României are capacități limitate de a-și îndeplini misiunile ce-i revin” și a solicitat Guvernului să prezinte un program multianual de restabilire a capacității de luptă a acesteia, în următoarea ședință CSAT, conform unui comunicat de presă al Președinției.
Ministrul Apărării Naționale, Corneliu Dobrițoiu, a prezentat demersurile întreprinse în vederea inițierii programului Avion Multirol al Forțelor Aeriene, iar CSAT a aprobat strategia de a cumpăra gradual avioane multirol.
În CSAT s-a mai discutat despre evaluarea riscurilor, amenințărilor și vulnerabilităților la adresa securității naționale, ca fundament pentru întocmirea „Planului Național de Priorități Informative pentru anul 2013”, și despre amenințările la adresa securității naționale și vulnerabilitățile de securitate identificate în contextul atentatului de la Burgas, Bulgaria.
În finalul ședinței, membrii CSAT au fost informați cu privire la proiectul de hotărâre a Guvernului României pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă „C.F.R. Marfă S.A.”, modalitatea concretă și procedura de privatizare fiind în responsabilitatea Ministerului Transportului și Infrastructurii și a Guvernului.
Premierul Victor Ponta a părăsit ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), după doar 40 de minute de la începerea ședinței. Primul punct pe ordinea de zi era „refacerea imaginii României”, pe plan extern. Premierul a întârziat la ședință 5 minute.
Toți miniștrii care au participat, joi, la ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), părăsită de premierul Victor Ponta înainte de final, au venit la Palatul Victoria, pentru o discuție cu șeful Guvernului.
Imediat după sfârșitul ședinței CSAT, la Palatul Victoria au venit miniștrii Apărării, Internelor, Transporturilor, Finanțelor, Justiției, Economiei, precum și secretarul de stat în Ministerul de Externe Bogdan Aurescu.
Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a declarat, joi, la RFI, că primul pas pentru realizarea unei strategii de refacere a imaginii României în lume este să recunoaștem că există o problemă de credibilitate, el apreciind totodată că prezența premierului la ședința CSAT este „normală”.
Întrebat cum privește participarea premierului Victor Ponta la ședința CSAT de joi, consilierul prezidențial a răspuns: „Nu este nimic extraordinar din acest punct de vedere și nu cred că domnul prim-ministru participă la această ședință decât din perspectiva de a se implica într-un dialog normal, instituțional, în ceea ce privește temele de securitate, siguranță națională, fundamentale pentru România și pentru români. Nu cred că cineva face o favoare din acest punct de vedere, este numai o respectare a unei obligații instituționale, care revine primului-ministru, ca de altfel tuturor celor care conform legii sunt membri ai CSAT”.
Se întâmplă acum: NOUL LOGAN, NOUL SANDERO. Vezi primele poze
În opinia lui Diaconescu, pentru refacerea imaginii României trebuie, în primul rând, că fie conștientizat, la nivelul de reprezentare suprem al României, faptul că într-adevăr există probleme de credibilitate și de predictibilitate în legătură cu România.
„Or, aceste probleme trebuie conștientizate, pentru a face demersurile necesare în scopul înlăturării lor. De ce acest lucru? Pentru că aceste probleme de credibilitate se reflectă direct și imediat în capacitatea României de a participa la decizii la nivel european, în ceea ce privește nivelul investițiilor în România și încrederea investitorilor străini și nici pe departe în ultimul rând, în demnitatea cu care românii sunt primiți în străinătate, șansa lor de a obține un loc de muncă, ca și cetățeni europeni și, evident, evitarea unor situații neplăcute, când români, copiii lor sunt umiliți, pornind de la un raționament absolut ticălos, dar care din păcate există și trebuie să-l privim în față, și anume că un român n-ar fi un cetățean european egal, tocmai pentru că provine din România. Este o chestiune care trebuie să atragă răspunderea la cel mai înalt nivel al diriguitorilor statului român și, evident, cu cât mai devreme se adoptă o variantă de comportament, de mandat internațional, este cu atât mai bine, pentru că acest exercițiu de recredibilizare, adică de diplomație publică este unul îndelungat și presupune eforturi succesive din partea mai multor politicieni care se află la putere eminamente pe perioade mai scurte de timp”, a adăugat consilierul prezidențial.
Întrebat cum pot ajunge Traian Băsescu și Victor Ponta la o strategie comună, Cristian Diaconescu a afirmat: „Dacă vom coborî în derizoriul luptei interne românești, așa cum arată ea, tot ceea ce înseamnă valori, tot ceea ce înseamnă standarde și mai ales tot ceea ce înseamnă răspunsuri din partea României în dialogul internațional și european în special, atunci vom rata această șansă”.