Prima pagină » Știri » Scandal la Spitalul Județean Ploiești. Managerul, despre medicul care a denunțat că este nevoit să facă malpraxis: „Este obosit fizic și psihic”

Scandal la Spitalul Județean Ploiești. Managerul, despre medicul care a denunțat că este nevoit să facă malpraxis: „Este obosit fizic și psihic”

Scandal la Spitalul Județean Ploiești. Managerul, despre medicul care a denunțat că este nevoit să facă malpraxis:
Medicul chirurg Dan Oprea, de la Spitalul Județean Ploiești, a ales un mijloc inedit de a semnala neregulile din sistemul sanitar românesc: s-a autodenunțat că este nevoit să își desfășoare activitatea în condiții neadecvate

Medicul chirurg Dan Oprea, de la Spitalul Județean Ploiești, a ales un mijloc inedit de a semnala neregulile din sistemul sanitar românesc: s-a autodenunțat că este nevoit să își desfășoare activitatea în condiții neadecvate.

„De vreo 4-5 ani lucrurile par să se schimbe. Cei îndrituiți să conducă acest spital nu mai reușesc să facă față acestei provocări. Un județ precum al nostru nu reușește să aibă un spital competitiv. Nu sunt bani pentru nimic… O instalație de sterilizare cu etilenoxid zace de peste un an și nu se poate repara, deși compresorul buclucaș nu costă mai mult de 2.000 euro. Noi folosim bisturie electrice de unică folosință, de zeci de ori, ață cu ac sertizat se găsește sporadic, de bază fiind tot ața din timpurile doctorului Andreoiu, un mare chirurg prahovean de la care s-au inspirat multi alți chirurgi de renume. Pense Liga Sure? Un lux sporadic. Disector ultrasonic – rachetă cosmică… Halate, câmpuri moi, de pe vremea lui Pazvante”, relatează chirurgul, care lucrează în la Spitalul Județean Ploiești de peste 20 de ani, într-o scrisoare electronică transmisă jurnaliștilor de la cotidianul Telegrama.

Dr. Adrian Stâmbeanu, managerul unității sanitare unde au fost semnalate aceste nereguli, a declarat pentru gândul că cele prezentate de medicul Oprea sunt falsuri și că a demarat o anchetă administrativă, în vreme ce Ministerul Sănătății trmis o echipă de control pentru a face o anchetă proprie.

Malpraxis cu bună știință

„Dacă vrei să tratezi un  bolnav, nu reușești să folosești aceeași schemă de tratament măcar 6-7 zile. Îți vine să urli când zilnic ți se schimbă antibioticele din farmacia spitalului. Dacă dai un anticoagulant, zilnic schimbi cu altul, deși ești conștient că este malpraxis. Compromisuri peste compromisuri, gândaci în saloane, paturi second, cazarmament rupt, perne cu gâlme, dar anvelopări pe exterior… lucrări care, poate, aduc ceva celor care le propun. Nu știu, nu se leagă nimic. Toată lumea este liniștită! Există un vinovat de serviciu…MEDICUL!!! Ăsta trebuie să-și asume răspunderea. A jurat, nu”? se întreabă doctorul.

Și tot el continuă, amintind că reforma din sistemul de sănătate anunțată de secretarul de stat Raed Arafat pune foarte mare preț pe modernizarea SMURD-ului și utilajelor de intervenție rapidă și foarte puțin pe ce se întâmplă cu pacienții după ce sunt dați jos din ambulanțe și intră pe ușile spitalelor.

Medic chirurg: „Instrumentarul este uzat în ultimul hal, iar gândacii mișună pe holurile spitalului”

Dr. Dan Oprea încearcă să tragă un semnal de alarmă asupra neregulilor care se petrec chiar în secția unde își desfășoară activitatea profesională. „Intervențiile chirurgicale devin un adevărat hazard. Se vorbește de aparatură de înaltă performanță, dar din punct de vedere tehnic aceste aparate suferă de boli cronice. Nu sunt garnituri de cauciuc, toate scapă bioxidul de carbon, astfel încât la o colecistectomie se consumă sute de litri în loc de 20-30 litri. Instrumentarul este uzat în ultimul hal, pensele sunt cu greu folosite, de multe ori legate cu ață chirurgicală. La endoscopie nu sunt pense de biopsie, de extragere de calculi. De a putea efectua manopere cu scop intervențional nu poate fi vorba!!! Nici nu poate fi vorba de colangiografie intra-operatorie, ba nu există personal, ba nu se poate folosi un roentgen mobil, care se află în custodia unei secții non chirurgicale. Pentru a efectua o papilo sfincterotomie endoscopică, chirurgul trebuie să se roage, la propriu, de medicii unei alte secții, pentru a putea folosi o sală de operații cu pereți izolați împotriva dispersiei de radiații radioactive”, descrie dr. Dan Oprea.

De partea cealaltă, conducerea spitalului spune că acuzațiile aduse de medic nu sunt adevărate, precizând că nu a luat legătura cu doctorul după dezvăluirile făcute în presă. „Am luat legătura cu șeful de secție, cu directorul medical și cu medicii de pe secție, care nu se alinează sub nicio formă cu afirmațiile dr. Oprea. Acestea nefiind reale. Dovadă stau activitățile care se desfășoară în acestă unitate sanitară. Spitalul Județean Ploiești este unul dintre cele mai mari spitale din țară. Prin Spitalul Județean Ploiești se externează anual un număr de peste 55.000 de pacienți, ceea ce ne situează printre primele zece spitale din țară, iar activitatea de chirurgie înseamnă cam 45% din numărul de pacienți care se externează.Deci, un număr de peste 20.000 de pacienți sunt operați în sălile de operație din Spitalul Județean”, a declarat pentru gândul șeful spitalului.

Anchete demarate după dezvăluirile apărute în presa locală

Ministerul Sănătății s-au autosesizat în privința acestui caz, după informațiile apărute în presa locală. „Astăzi, 26 noiembrie 2013, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a dispus demararea unei anchete la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Echipa de control va fi formată din Corpul de Control a Ministrului Sănătății și DSP Prahova”, a transmis MS într-un comunicat remis gândul.

Și conducerea unității sanitare unde au fost prezentate neregulile a demarat o anchetă administrativă. Managerul Spitalului Județean Ploiești a mai spus că medicul Oprea i-a înaintat, cu o zi înainte, „o adresă în care îmi spune că este obosit fizic și psihic și că nu mai poate să desfășoare activități în gardă și că solicită o retragere temporală”. „Motiv pentru care am declanșat și o acțiune în sensul acesta prin cabinetul de medicină a muncii ca domnului doctor să i se facă o serie de analize vis a vis de starea lui de sănătate și examene psihice și psihologice care se cer în cazul respectiv având în vedere faptul că dânsul ne scrie că starea lui fizică și psihică nu îi mai permite să își desfășoare activitatea medicală, urmând ca la sfârșitul acestor investigații să avem o oglindă a tuturor realităților”, a mai spus managerul unității sanitare.

Întrebat dacă chirugul a creat în trecut probleme sau dacă a fost sancționat în cei peste 20 de ani de activitate, dr. Adrian Stâmbeanu a spus că pe la jumătatea anului trecut, împreună cu alți colegi de-ai săi, a fost implicat în scandalul de malpraxis, în care un ploieștean de 34 de ani, operat de apendicită, a murit pe masa de operație. Rezultatele anchetei demarate atunci au arătat că bărbatul în cauză suferea de meningită și nu s-a aplicat nicio sancțiune până în prezent în acel caz.

Dr. Simona Schnelbach, președinta Colegiului Medicilor Prahova, a declarat pentru gândul că faptele relatate de chirurgul Dan Oprea reflectă realitatea din sistemul sanitar românesc.”Lipsa aparaturii, a medicamentelor și a ustensilelor sanitare afectează calitatea actului medical. Ceea ce spune dânsul nu are o conotație cu cineva anume, ci cu sistemul”, a precizat dr. Schnelbach.

Aceasta a precizat că o mare parte dintre plângerile primite pe adresa Colegiului Medicilor din Prahova conțin nereguli ce țin mai mult de partea administrativă a unui spital, decât cea a calității serviciului medical, amintind de lipsa medicamentelor din farmaciile spitalelor, de aparatura medicală care stă pe post de mobilă și de condițiile inadecvate pe care trebuie să le suporte pacienții pe perioada internării.

Citește și