Scandal la Spitalul Militar: Ce dezinfectanți a cumpărat de la Hexi Pharma și care este adevărul despre prevenirea infecțiilor cu spirt

Scandal la Spitalul Militar: Ce dezinfectanți a cumpărat de la Hexi Pharma și care este adevărul despre prevenirea infecțiilor cu spirt
Publicat: 10/05/2016, 16:54
Actualizat: 10/05/2016, 19:42

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) a precizat, într-un comunicat de presă, că nu folosește spirt pentru a curăța suprafețele, ci soluții biocide în conformitate cu standarele internaționale”. Reacția vine în urma unor informații vehiculate în spațiul public potrivit cărora la spital s-ar folosi spirt în loc de substanțe biocide, pentru dezinfectarea instrumentelor chirurgicale și a suprafețelor din spital.

„SUUMC asigură dezinfecția suprafețelor, instrumentarului, tegumentelor și mucoaselor prin utilizarea de soluții biocide, care asigură prevenirea și controlul infecțiilor nosocomiale, conform normelor și procedurilor interne elaborate în acest sens și în conformitate cu standardele internaționale în domeniu.Nu se pune în niciun caz problema asigurării și prevenirii infecțiilornosocomiale cu spirt”, se arată în comunicatul de presă remis marți agenției MEDIAFAX.

Mai departe, reprezentanții spitalului precizează că are încheiate „acorduri cadru cu termen de valabilitate până în luna iulie a anului 2017, pentru 18 categorii de dezinfectanțiși antiseptici care acoperă toată gama de proceduri medicale și care asigură necesarul în regim normal pentru minim trei luni”.

„Acordurile cadru existente, la nivelul SUUMC, au fost încheiate în urma desfășurării procedurilor transparente de licitație, în SEAP, cu respectarea, în totalitate, a legislației în domeniul achiziților publice”, se mai arată în sursa citată.

Spitalul Militar are două contracte cu Hexi Pharma, pe 2015, în valoare de aproape 300.000 de lei, pentru dezinfectanți, potrivit anunțurilor de atribuire de pe SEAP, însă reprezentanții spitalului spun că nu au folosit dezinfectanți Hexi pentru suprafețe și instrumentar, doar săpun dezinfectant.

Spitalul Militar „Carol Davila” are două contracte cu Hexi Pharma, pe anul 2015, în valoare de apropae 300.000 de lei, pentru dezinfectanți, potrivit anunțurilor de atribuire de pe SEAP, însă reprezentanții spitalului spun că nu au folosit de ani de zile dezinfectanți Hexi Pharma pentru suprafețe și instrumentar, singurele produse Hexi Pharma fiind „săpun dezinfectant și de tegument”.

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” a încheiat în 2015, cu Hexi Pharma, două contracte în valoare totală de 289.560 de lei, pentru dezinfectanți, potrivit anunțurilor de atribuire de pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice). Mai exact, este vorba de un contract atribuit în data de 28 iulie 2015 pentru două loturi în valoare totală de 170.400 de lei, și un alt contract din 21 decembrie 2015, cu trei loturi atribuite în valoare totală de 119.160 lei. Tipul de produse cumpărate de la Hexi Pharma nu sunt cunoscute, fiind trecute cu denumirea generală „dezinfectanți”.

Contactați de MEDIAFAX, reprezentanții spitalului au spus inițial că „Toate achizițiile noastre sunt transparente, sunt postate pe SEAP, acolo se pot vedea cantitățile, procedura de achiziție, tot. (…)Nu știu care sunt firmele, dar pentru dezinfectanți de suprafețe și instrumentar Hexi Pharma nu avem sigur, nici înainte de scandal nu am avut”. Ulterior, reprezentanții spitalului au recunoscut că au produse Hexi Pharma, însă este vorba de „săpun dezinfectant și de tegument”.

„Noi nu mai avem dezinfectanți de suprafețe și instrumentar de la ei (Hexi Pharma), de ani de zile. Avem doar săpun dezinfectant și de tegument de la ei”, a declarat lt. col Oana Ciobanu, purtător de cuvânt al Spitalului Militar, pentru MEDIAFAX.

În ceea ce privește informații conform cărora în spital s-ar folosi spirt pentru dezinfectare, în loc de dezinfectanți, același purtător de cuvânt al Spitalului Militar spune că aceste acuzații sunt „false și nefondate”.

Ministerul Sănătății a publicat lista spitalelor unde au fost găsite probe neconforme în urma analizelor făcute la laborator (este vorba de procentul de 5% pe care l-a comunicat fostul ministru al Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu), iar Spitalul Militar nu se regăsește pe această listă.

Produsele Hexi Pharma, liderul de piață în România, sunt utilizate în majoritatea spitalelor din România. Într-o anchetă realizată de jurnaliștii Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Răzvan Luțac și Alex Nicodim, publicată în Gazeta Sporturilor, se arată cu documente obținute de la angajați Hexi Pharma că există inadvertențe între concentrația de soluții dezinfectante din produsele folosite în spital și ceea ce scrie pe etichete. Mai exact, 1,25% este concentrația reală de substanță activă glutaraldehidă în Suprasept, în loc de 12% de pe etichetă.

De asemenea, 5% este concentrația reală de substanță activă dedidecildimetil amoniu în Thor, în loc de 15% de pe etichetă, iar 1,6% de substanța activă clorură dedidecildimetil amoniu este concentrația reală în Suprasept, în loc de 7% de pe etichetă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă regulile ITP. Vehiculele trebuie inspectate în fiecare an
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Deșeurile descoperite de poliţişti la frontieră s-au dublat în 2024