Scandalul de la Maternitatea Bucur: „Și medicii pot deveni simptomatici în timpul serviciului”/ SRATI îi ia apărarea șefei ATI, acuzată că nu a anunțat că are simptome COVID: Un protocol de retestare a medicilor, strict necesar
Comunitatea medicală reacționează în cazul situației medicului Rodica Ologu, șef de secție anestezie și terapie intensivă din Maternitatea Bucur din București, acuzată și cercetată disciplinar pentru că ar fi mers la serviciu, deși prezenta simptome de COVID-19, fiind testată pozitiv ulterior. Societatea Română de Anestezie Intensivă (SRATI) precizează că așteaptă rezultatul anchetei, dar că atrage atenția că și medicii din prima linie a luptei cu COVID-19 pot deveni simptomatici în timpul serviciului. SRATI semnalează lipsa unui protocol național de retestare periodică a personalului medical care lucrează în unități medicale în care este expus la virus.
În legătură cu apariţia în spaţiul public informaţiilor legate de posibila nerespectare a normelor de prevenire a infecţiei cu virus SARS-CoV-2 de către Rodica Ologu, medic şef secţie ATI Maternitatea Bucur, STRATI precizează că „dezavuează în mod energic orice încălcare a legislaţiei primare şi secundare privind măsurile de prevenire a infecţiei cu virus SARS-CoV-2 (ca şi orice altă încălcare a legiilor în general) atât de către personalul medical cât şi către de oricare alt cetăţean. În ceea ce priveşte cazul Dnei Dr. Rodica Ologu, SRATI aşteaptă rezultaul anchetelor demarate de către cei în drept”, se arată într-un comunicat al Societății Române de Anestezie Intensivă.
SRATI cere un protocol naţional de retestare obligatorie, la intervale prestabilite de timp a medicilor aflaţi în prima linie a luptei cu boala COVID-19
„În același timp atragem atenţia asupra faptului că şi medicii la fel ca oricare alt angajat din orice alt domeniu pot deveni simptomatici chiar în timpul serviciului. În acest sens, un viitor protocol naţional de retestare obligatorie, la intervale prestabilite de timp a celor aflaţi în prima linie a luptei cu boala COVID-19 devine mai necesar ca oricând”, se arată în comunicatul SRATI semnat de Șerban Ion- Bubenek Turconi, președintele SRATI și Șef clinică ATI-Fundeni.
SRATI a mulțumit „imensei majorităţi a colegilor noştri din secţiile ATI (medici primari, medici specialişti, medici rezidenţi, asistente, personal auxiliar) aflați in prima linie a luptei cu boala -COVID 19, care în ultimele 6 luni au inobilat blazonul specialităţii ATI prin neobosite eforturi dănd dovadă de profesionalism, curaj, altruism, abnegaţie şi maximă empatie”.
„Menţionăm cazul special al veteranului şi colegului nostru Dl. Dr Petre Ciuvăţ, medic primar A T1 – Şef Compartiment ATI la Spitalul Rovinari care la vârsta de 80 de ani s-a mutat în spital incă de la începutul pandemiei pentru a fi tot timpul alături de pacienţii săi. Pentru toată cariera Domniei Sale dar şi pentru nobilul său exemplu de curaj şi de totală dăruire profesie, medicale şi celor mai gravi pacienţi. Senatul SRA TI a decis să îi accorde Dlui.Or. Petre Ciuvăţ calitatea de Membru de Onoare al SRATI şi posibilitatea participării gratuite „ad vitam” la orice manifestare medicală organizată de către SRA TI”, se mai arată în comunicat.
Semnal de alarmă: „În șase luni nu a evaluat nimeni pacientele”, a declarat medicul Manuela Predilă, de la Maternitatea Bucur
Dr. Rodica Ologu, șef de secție anestezie și terapie intensivă din Maternitatea Bucur din București, a fost internată la Spitalul „Victor Babeș”, fiind infectată cu COVID-19! „În șase luni nu a evaluat nimeni pacientele”, a anunțat medicul Manuela Predilă, de la Maternitatea Bucur, pe Facebook. Rodica Ologu a fost acuzată de conducerea maternității că ar fi evitat completarea rubricii „temperatură” din chestionarul standard.
„Doamna doctor este simptomatică și internată la Spitalul Victor Babeș. (…). Niciunul dintre noi nu mai putem gândi și vorbi altceva de când am aflat .Un om discret, generos, profesionist, mamă a două fetițe care vor începe școala în curând, mi-a permis să îi urez sănătate în mod public. Suntem cu toții alături și sunt sigură că nu numai noi. Așteptăm ancheta epidemiologică a DSP și testarea personalului medical”, a anunțat Manuela Predilă, medic primar Obstetrică-Ginecologie la Maternitatea Bucur.
Maternitatea Bucur este maternitate exclusiv pentru coronavirus, dar potrivit Manuelei Predilă, de șase luni, nimeni din personal nu a fost testat. Doctorul a mai precizat că personalul COVID trebuie rotit, pentru că expunerea repetată crește riscul contaminării.
„Noi de șase luni nu am efectuat niciun act medical decât în costum de protecție PPE, care îngreunează cu mult manevrele medicale. Riscul este cu mult mai mare în specialitățile chirurgicale și ATI . Iată că nu am fost auziți și inevitabilul s-a produs”, a afirmat medicul de la Maternitatea Bucur.
Acuzată că ar fi evitat completarea rubricii de temperatură din cadrul chestionarului de triaj, deşi prezenta febră
Doctoriţa Rodica Ologu conduce secţia de terapie intensivă a Maternităţii Bucur, iar vineri, 4 septembrie, a fost de gardă. Conducerea spitalului Sfântul Ioan în subordinea căruia se afla maternitatea susţine că “d-na doctor Rodica Ologu, şef de secţie ATI maternitatea Bucur, s-a prezentat la serviciu fiind de gardă, deşi prezenta simptome sugestive pentru infecţia cu Covid-19. Cu bună ştiinţă, doctoriţa Ologu a evitat completarea rubricii de temperatură din cadrul chestionarului de triaj, deşi prezenta febra. Medicul a purtat echipament de protecţie pe toată durata gărzii şi a stat izolat în cabinet. se apără şi spune că n-a avut febră şi nici simptomele specifice infectării cu COVID-19.
Rodica Olaru susține că nu ar fi avut febră: „Eu la intrare aveam 34. Nu mi-am notat-o pentru că mă simțeam încinsă, dar pe mine mă durea stomacul”
„Eu nu știu de unde temperatură, că eu la intrare aveam 34. Nu mi-am notat-o pentru că mă simțeam încinsă, dar pe mine mă durea stomacul. Mă simțeam rău cu stomacul și aveam călduri. Călduri pe căldură, plus o stare de deshidratare, am venit foarte deshidratată. Mi-au zis și de la spital poate ar trebui un test că totuși lucrați unde lucrați”, a declarat Rodica Ologu pentru stirileprotv.ro.
A doua zi după gardă Rodica Ologu a ajuns cu ambulanţa la spitalul Sfântul Ioan. Acolo i s-au recoltat probe pentru covid-19 şi, ulterior, a aflat că e pozitivă. Bănuieşte că s-a infectat în afara maternităţii, după un accident auto.
Colegiul Medicilor s-a autosesizat în cazul medicului șef de la secția ATI a Maternității Bucur și a anunțat o anchetă
“Colegiul Medicilor din Municipiul București s-a autosesizat, ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public și a comunicatului Spitalului Clinic de Urgență “Sf. Ioan” din București, care face referire la cazul unui medic ce ar fi mers la serviciu având o stare febrilă, fără să realizeze corect triajul epidemiologic. Investigația Comisiei de Jurisdicție va analiza punctele de vedere ale medicului și conducerii spitalului, precum și toate documentele medicale, ale anchetei epidemiologice și ale anchetei disciplinare de la nivelul instituției”, se arată într-un comunicat al Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din București.