Scandalul de la Operă, aproape de final: cine este noul coordonator al trupei de balet

Publicat: 31 08. 2016, 09:47
Actualizat: 04 03. 2017, 11:01

Coregraful Italian Renato Zanella va fi noul coordonator al trupei de balet de la Opera Națională București, după ce a fost numit în funcție de Beatrice Rancea, directorul interimar al ONB.

„Am fost încântat să-mi cunosc compania, astăzi, la Opera Națională București. Directorul artistic, doamna Beatrice Rancea a demarat stagiunea de balet prin prezentarea mea oficială în fața echipei, dar și a noului director muzical, maestrul Marcello Mottadelli. Sunt fericit să coordonez una dintre cele mai mari companii din Europa, cu o faimoasă tradiție în lumea dansului. Aștept cu nerăbdare să mă îngrijesc de repertoriul minunat și să creez spectacole noi pentru trupă. Sper să avem cu toții o călătorie plăcută”, a scris coregraful Italian Renato Zanella marți, pe pagina sa de Facebook.

Opera Națională București a fost teatrul unor conflicte tensionate în 2016. Problemele au apărut în urma neînțelegerilor dintre corpul de balet al ONB, în frunte cu coregraful Johan Kobborg, care avea atribuția de a coordona trupa și fosta conducere a instituției de cultură, dirijorii Tiberiu Soare și Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii din acel moment.

Premierul Dacian Cioloș a cerut demisia Ministrului Culturii decizia venind pe fondul scandalului de la Opera Națională. Ulterior, Premierul Dacian Cioloș a trimis președintelui Klaus Iohannis revocarea din funcție a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, și nominalizarea Corinei Șuteu pentru acest portofoliu.

După învestirea în funcție, Ministrul Culturii Corina Șuteu a numit-o pe Beatrice Rancea director interimar al Operei Naționale București.