Scandalul de la TVR se amplifică. Liberalii contestă la CCR alegerea Irinei Radu
„Probabil că acestea (sesizările privind votul din comisiile de cultură și din plenul reunit-n.r) vor fi judecate cu celeritate pentru a detensiona situația și așa tensionată din cadrul televiziunii publice. Noi considerăm că vom avea câștig de cauză pentru că și în 2012 s-a depus o plângere la CCR pe exact același motiv, încălcarea procedurilor parlamentare în privința numirii la acea dată a Consiliului de Administrație, nu doar a președintelui-director general”, a declarat Carp, la Parlament.
Carp a mai spus că sesizarea la CCR va fi depusă în câteva zile și și-a exprimat speranța că decizia în acest caz se va da mai repede decât în 2012, când i-a luat Curții trei luni să se pronunțe, din cauza vacanței de vară.
„Dacă în adresa respectivă s-ar fi spus >, atunci sigur că n-ar fi fost niciun fel de problemă în a-i examina pe amândoi, dar cum poți să votezi un candidat care nici măcar nu a fost propus, nu a întrunit condițiile de fond și de formă pentru a fi propus. Aici constă încălcarea legii, nu în audierea doamnei Ghiurco. (…) Problema este de ce a fost trimisă de către Comisiile reunite o a doua propunere care nu a fost înaintată Parlamentului”, a mai spus el.
„Grupul parlamentar al PNL a refuzat să participe la ceea ce s-a întâmplat pe plen și, în ciuda încălcării evidente a Legii 41, s-a trecut la votarea doamnei Irina Radu”, a explicat Radu Carp.
Carp a explicat că Legea 41 spune că se examinează de Comisii candidatul stabilit cu prioritate de membrii CA, iar în adresa trimsă Comisiilor este specificat că Monica Ghiurco a avut șapte voturi, iar Irina Radu doar cinci.
„Grupul parlamentar al PNL a anunțat încă de prima dată când s-a comis acel abuz privind votul pe plen, în privința primei nominalizări a doamnei Ghiurco, a anunțat că va trimite o sesizare la Curtea Constituțională, aceasta a fost deja trimisă, așteptăm răspunsul Curții. (…) Dacă cele două contestații sau una dintre ele va avea câștig de cauză la CCR, este o mare problemă legată de actele care vor fi întocmite de conducerea numită ilegal astăzi de plenul Parlamentului”, a spus Carp.
Parlamentul a ales-o marți pe Irina Radu în funcția de președinte-director general al TRV cu 304 voturi „pentru” și 8 „împotrivă”.
La vot au participat 230 de deputați și 82 de senatori. Liberalii nu au participat la vot.
Luni, Irina Radu a fost audiată, la propunerea PSD, de comisiile de cultură ale celor două Camere și a fost votată pentru șefia TVR. Propunerea Consiliului de Administrație al TVR, Monica Ghiurco, a fost respinsă de comisii.