Scandalul din CSM continuă. Alegerea vicepreședintelui amânată. UNJR contestă în instanță noul președinte al Consiliului
Consiliul Superior al Magistraturii a amânat mircuri 23 ianuarie alegerea unui vicepreședinte. Secția pentru judecători din consiliul a solicitat o amânare de o săptămâna pentru a decide dacă va sprijinu un candidat pentru funcția de vicepreședinte al CSM. Pe 4 ianuarie CSM și-a ales președintele în persoana procurorului Oana Hăineală, însă a eșuat să desemneze un vicepreședinte. Pentru această funcție s-au înscris judecătorii Alina Ghica și Cristi Danileț care au anunțat astăzi că renunță la candidaturi. Alegerile din CSM sunt puternic contestate de o parte din magistrați. Instanțele din țară au demarat proceduri de revocare a 4 membri ai CSM.
Disputele din CSM au continuat și în cadrul ședinței de miercuri 23 ianuarie. Onei Hăineala, noul șef al CSM i s-a solicitat demisia. Hăineală a declarat că nu va demision. CSM a respins contestațiile UNJR privind alegerile de pe 4 ianuarie. În final deși era o prioritate CSM a amânat alegerea unui vicepreședinte.
Citește mai jos cum s-a desfășurat ședința CSM:
UPDATE ora 16:28 Horațiu Dumbravă susține că membri CSM, Alina Ghica și Cristi Danileț sunt ca și revocați din consiliu. Procurorul general interimar, Daniel Morar a avut un dialog contradictoriu cu Horațiu Dumbravă.
UPDATE ora 16:06 Secția de judecători, prin Horațiu Dumbravă a anunțat că solicită un răstimp de o săptămâna pentru a decide dacă vor susține un judecător pentru funcția de vicepreședinte.
UPDATE ora 15:40 Plenul consiliului a respins cererea prealabilă a UNJR de revocare a hotărârii prin care Oana Hăineală a fost aleasă președinte al CSM. UNJR a anunțat că va ataca decizia în instanță.
UPDATE ora 15:35 CSM reia procedura de alegere a vicepreședintelui CSM. Președintele CSM Oana Hăineală a solicitat colegilor judecători să se înscrie pe funcția de vicepreședinte.
UPDATE ora 15:08 Președinta Curții Supreme, Livia Stanciu arată că potrivit legii hotărârea prin care Hăineală a fost numită nu mai poate fi revocată de CSM ci doar de o instanță.
UPDATE ora 14:57 Membri CSM dezbat pe marginea cererii UNJR de revocare a hotarârii CSM prin care Oana Hăineală a fost desemnată președinte al consiliului. CSM dezbate dacă hotărârea poate fi revocata sau este nevoie de un proces în instanță având în vedere că hotărârea în cauză a intrat în circuitul civil. Direcția Legislativă a consiliului a respins o solicitarea UNJR referitoare la suspiciunile privind votul pentru alegerea președintelui CSM.
UPDATE ora 14:48 Judecătorul Horațiu Dumbravă i-a cerut demisia de onoare Oanei Hăineală, noul președinte al CSM. „În lege nu există noțiunea de demisie de onoare. Eu nu am intenția să demisionez”, a replicat Oana Hăineală
UPDATE ora 14:22 Uniunea Națională a Judecătorilor din România a solicitat din nou amânarea alegerii vicepreședintelui CSM. Reprezentanții UNJR suțin că judecătorul Cristi Danileț ar fi practic revocat din funcția de membru al CSM. Astfel că UNJR solicită amânarea alegerilor pentru funcția de vicepreședinte. Plenul s-a retras pentru deliberarări, transmisia video a fost închisă pe perioada deliberărilor.
Președinta Curții Supreme, Livia Stanciu a adus la cunoștința plenului că instanța supremă a luat poziție față de atacurile la dresa judecătorilor formulate în spațiul public. „Colegiul de conducere a emis un comunicat în care arătam dezaprobarea față de atacurile din media la adresa judecătorilor ICCJ”, a declarat Livia Stanciu
UPDATE ora 13:58 Judecătorii Cristi Danileț și Alina Ghica au renunțat la canidaturile pentru funcția de vicepreședinte al CSM. Surse din CSM au declarat pentru Mediafax că cel mai probabil Adrian Bordea își va depune candidatura pentru funcția de vicepreședinte al Consiliului.
CSM a avut prima rundă de alegeri pe 4 ianuari când Oana Hăineală a fost aleasă președinte al Consiliului. Controversele față de alegerile din CSM au declanșat un adevărat război. Mai multe instanțe au demarat procedurile de revocare pentru judecatorii, Alina Ghica, Cristi Danileț, Horațiu Dumbravă și Toni Neacșu.
Un număr de 13 Curți de apel au decis revocarea din CSM a judecătoarei Alina Ghica și 103 de judecătorii în ceea ce îl privește pe Cristi Danileț. Un număr de 103 judecătorii din 135 au votat pentru revocarea din Consiliul Superior al Magistraturii a lui Cristi Vasilică Danileț, rezultatele fiind transmise, miercuri, de Judecătoria Râmnicu Vâlcea la CSM.
În cadrul procedurii, 1.126 de judecători au votat pentru revocarea lui Danileț, iar 324 au votat împotrivă sau s-au abținut, a anunțat, miercuri, Judecătoria Râmnicu Vâlcea, într-un comunicat de presă.
Pe de altă parte, în 7 ianuarie ANI le-a comunicat judecătorilor CSM Horațiu Dumbravă și Adrian Neacșu că se fac investigații în ceea ce-i privește, în cazul ultimului magistrat verificările vizând Programul Jurindex. Procurorii DNA fac investigații în ceea ce îl privește pe judecătorul Adrian Neacșu din CSM.