„În situația prezentată amintim faptul că polițistul de la Brigada Rutieră, dar și polițistul local se aflau la acel moment în exercitarea atribuțiilor de serviciu din domeniul circulației pe drumurile publice, fapt recunoscut de ambele instituții la care cei doi salariați sunt angajați. De asemenea, trebuie arătat și că aceste instituții colaborează atât în domeniul siguranței rutiere, cât și al ordinii și liniștii publice, în baza unor protocoale. Această împrejurare, dar și altele, au apărut de mai mult timp din cauza indolenței statului român care a rămas impasibil la răspândirea unor informații nereale referitoare la competența polițiștilor locali în domeniul circulației rutiere”, a transmis, sâmbătă, Sindicatul Național „Meridian”.
Sindicatul din care fac parte polițiști și funcționari arată că încă din anul 2011, când a intrat în vigoare Legea Poliției Locale nr. 155, instituțiile statului care au atribuții în domeniul elaborării legislației reglementat includerea acestei categorii profesionale în toate modificările aduse legislației specifice acestui domeniu.
Sursa citată menționează că o situație asemănătoare se înregistrează și în domeniul ordinii și liniștii publice.
„Din păcate, situația creată se poate repeta oricând, iar pentru remedierea acesteia organizația noastră a solicitat tuturor autorităților statului cu atribuții legislative, inclusiv Parlamentului României, să elaboreze și să adopte actele normative necesare desfășurării normale a activității acestor instituții, iar pe viitor își rezervă dreptul să apeleze la toate mijloacele legale, inclusiv la instanțele judecătorești”, mai arată Sindicatul Național „Meridian”.
Sâmbătă, în spațiul public au apărut imagini video în care un polițist local a refuzat să se legitimeze în fața polițistilor de la Brigada Rutieră din Capitală, invocând chiar autoritatea șefilor săi pe care îi contactează pentru a-l scăpa din această situație.