Scandalul lucrărilor scrise în penitenciar: Corpul de control al premierului, verificări la ANP
„Corpul de control al Primului Ministru, ca urmare a solicitării Ministrului Justiției, efectuează un control la Administrația Națională a Penitenciarelor. Controlul a fost generat de publicarea unui număr mare de lucrări științifice de către condamnații aflați în penitenciare, cu precădere în anii 2014 – 2015. Întrucât în complinirea procedurii de elaborare a acestor lucrări era necesară recomandarea unui profesor sau conferențiar universitar, această verificare excede competenței stricte a Ministerului Justiției, care însă, prin cabinetul ministrului și Corpul de control al acestuia, asigură conlucrarea la efectuarea acestui control”, anunță Ministerul Justiției.
Ministrul Justiției, Raluca Prună, anunța, în urmă cu o săptămână, că va propune Guvernului, în prima ședință din februarie, emiterea unei ordonanțe de urgență pentru abrogarea articolului din lege care prevede că deținuții care scriu lucrări științifice beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte, precizând că tot atunci va pune pe masa Executivului regulamentul de aplicare a Legii 254/2013, care trebuia să fie adoptat din februarie 2014.
Ministrul preciza că prevederea legală potrivit căreia deținuții care scriu lucrări științifice beneficiază de o reducere a pedepsei există în Dreptul român din 1969 și a fost preluată în variantele succesive ale legilor de executare a pedepselor, inclusiv în 2006 și în această ultimă lege 254/2013.
„De-a lungul timpului, această prevedere nu pare să fi suscitat probleme. Problemele au apărut din momentul în care, la nivelul anului 2013, am asistat la o creștere fulminantă, exponențială putem spune, a acestor lucrări”, afirma Raluca Prună.
Ministrul spunea că cifrele arătau că în perioada 2007-2010 a existat câte o lucrare pe an, în 2014 au fost 90 de lucrări, iar în 2015 au fost 340 de lucrări scrise de deținuți, iar acest fenomen este „scăpat completamente de sub control”.
Tot în urmă cu o săptămână, Direcția Națională Anticorupție a anunțat că a deschis dosar penal în cazul cărților scrise de către deținuți și face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizați profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanții editurilor care le-au publicat și funcționari ai ANP care au propus eliberarea.
Ministerul Justiției a făcut publică lista profesorilor universitari care, după cum prevede procedura, le-au dat deținuților recomandare scrisă pentru a elabora o lucrare științifică pe o anumită temă. De asemenea, sunt enumerate și editurile care au publicat sutele de lucrări scrise în penitenciare.