Prima pagină » Știri » Scandalul M…PSD, două săptămâni DE POMINĂ, cinci zile ÎN EROARE. Anchetă internă la Poliție

Scandalul M…PSD, două săptămâni DE POMINĂ, cinci zile ÎN EROARE. Anchetă internă la Poliție

Scandalul plăcuțelor M...PSD este departe de a se fi încheiat. La Poliție se desfășoară o anchetă internă. Citește cum a reușit să facă Poliția din țânțar, armăsar și să se facă de râs în toată lumea

Răzvan Ștefănescu, în vârstă de 45 de ani, a intrat în România pe data de 17 iulie, prin Vama Nădlac, cu o mașină cu numere de înmatriculare conținând un mesaj obscen la adresa PSD. Mesajul s-a viralizat foarte repede, iar șoferul a circulat cu automobilul prin întreaga țară. Timp de zece zile, a fost oprit în trafic de patru ori de Poliție, în județele Olt, Hunedoara și Dolj. Nu a primit nicio amendă, nicio interdicție.

Abia pe data de 30 iulie, adică la două săptămâni de la intrarea în țară, polițiștii l-au oprit pe Răzvan Ștefănescu în București și au luat măsuri împotriva șoferului devenit vedetă în online. Poliția i-a reținut plăcuțele de înmatriculare și permisul, motivul invocat fiind acela că românul nu avea dreptul să circule cu numerele preferențiale, obținute în Suedia, pe teritoriul României.

„Astăzi, în jurul orei 6,00, un echipaj de poliție al Brigăzii Rutiere din cadrul DGPMB, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza sectorului 3, a depistat în trafic un autoturism, înmatriculat în Suedia, condus de un bărbat, în vârstă de 45 de ani. Conducătorul auto a fost condus la sediul Brigăzii Rutiere în vederea declanșării verificărilor procedurale, pentru stabilirea cu exactitate a situației juridice în ceea ce privește regimul de înmatriculare și circulație și a vehiculului pe drumurile publice”, se arată în comunicatul Poliției Rutiere de luni.

Imediat au apărut speculațiile că de fapt bărbatul a fost „vânat” din cauza mesajului anti-PSD pe care îl plimba prin țară. Alții au acuzat Poliția că ezită în aplicarea legislației, dacă are nevoie de 10 zile să ia măsuri.

Pentru a lămuri situația și a arăta că de fapt cele două săptămâni au fost necesare doar pentru a comunica cu oficialii din Suedia, reprezentații Poliției: Andrei Lință, directorul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională, directorul adjunct al Direcției Rutiere Marian Badea și Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al IGPR au ieșit public, luni, într-o conferință de presă.

Așa a aflat și șoferul că pe numele său se deschide dosar penal. Printre articolele încălcate de acesta ar fi fost și unul din Convenția de la Viena din 1968, ce stipula faptul că numerele de înmariculare trebuie să conțină și litere și cifre. Întrebați dacă plăcuțele ar fi fost „Bravo PSD„, oamenii legii au dat asigurat că măsurile ar fi fost similare.

Ce au omis reprezentanții Poliției era faptul că acea Convenție a fost amendată în anul 2015 de către Belgia, care cerea tocmai ca mașinile să poată circula cu plăcuțe care conțin exclusiv litere. Niciuna dintre părțile semnatare nu a avut vreo obiecție, motiv pentru care modificarea a intrat în vigoare în luna septembrie 2016.

Întrebați în conferința de presă despre această situație, reprezentanții Poliției au părut surprinși. „Aceste aspecte vor fi stabilite exact în cadrul verificărilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al IGPR.

A fost nevoie de cinci zile pentru ca reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române să anunțe că argumentarea juridică privind Convenția de la Viena în acest caz a fost eronată.

Drept urmare, Poliția cere clasarea dosarului penal și îi dă bărbatului permisul înapoi. Doar plăcuțele anti-PSD nu vor mai putea fi folosite. Acestea nu mai sunt valabile începând cu 1 august 2018, iar ministerul Transporturilor din Suedia a explicat pentru MEDIAFAX și de ce: „Agenția suedeză a Transporturilor aprobă numere de înmatriculare personalizate pentru utilizarea pe teritoriul Suediei. Numerele de înmatriculare personalizate sunt permise și în străinătate, cu condiția să nu intre în contradicție cu legislația locală. În momentul aprobării numerelor de înmatriculare personalizate, luăm în considerare diverse criterii. Unul dintre criterii este să analizăm combinația de litere sau cifre și dacă acestea sunt percepute ca fiind ofensatoare. În acest caz, nu aprobăm emiterea numărului de înmatriculare. Cu toate acestea, nu putem ști în avans semnificația oricărei combinații posibile în toate limbile străine. Cuvinte care în anumite limbi nu sunt ofensatoare pot fi ofensatoare în alte limbi. Dacă Agenției suedeze pentru Transporturi i se aduce la cunoștință că un anumit număr de înmatriculare este ofensator, acesta este retras”.

Poliția anunță o anchetă internă și lasă de înțeles că cineva va plăti pentru situația în care au fost puși oficialii MAI.

„Referitor la modul eronat în care Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a realizat argumentarea juridică privind aplicabilitatea, în acest caz, a Convenției de la Viena, din anul 1968, inspectorul general al Poliției Române a dispus deja declanșarea unor verificări, la finalul cărora vor fi luate măsurile legale care se impun și vor fi aduse, de îndată, la cunoștința opiniei publice”, se arată în comunicatul transmis, vineri, de IGPR. De asemena, IGPR a anunțat, prin același comunicat, că Direcția Rutieră va propune, vineri, Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, clasarea dosarului penal deschis pe numele șoferului mașinii M…PSD”.

Decizia Poliției Române prin care lui Răzvan Ștefănescu i s-a deschis dosar penal, precum și cea de ridicare a plăcuțelor de înmariculare a atras foarte multe reacții negative, unele dintre ele chiar din partea celor care lucrează în poliție.

„«Eminențele cenușii» din birourile Poliției Române, din proprie inițiativă sau ca urmare a unor ordine primite, au efectuat o serie de demersuri către statul suedez cu privire la numerele respective, auzind de Convenția de la Viena asupra circulației rutiere, au început să o studieze, dar se pare că au uitat de Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, materie ce ar trebui predată în școală. Prin corespondența cu autoritățile suedeze se căuta o variantă prin care să-i fie retrase numerele sau orice altă alternativă, astfel încât să nu mai poată circula, lăsând impresia că Poliția Română este neputiincioasă și nu știe cum să acționăm în această situație, legislația din România nefiind aliniată la cea europeană/internațională”, se arată într-un comunicat de presă al Sindicatul Național al Agenților de Poliție din România.

De asemenea, Sindicatul Național al Agenților de Poliție anunța, zilele trecute, că va asigura suport juridic polițiștilor de frontieră și oricărui agent de poliție implicat în acest caz, cu mențiunea că doar polițiștii de frontieră au fost instruiți cu privire la Convenția ONU de la Viena ratificată în 1980 de statul român.

Vineri, la cinci zile de la ridicarea plăcuțelor, Răzvan Ștefănescu chema presa la conferință în fața sediului Poliției.

Au fost foarte multe (mesaje, n.r.) de incurajare, au fost și înjurii, dar ce să fac, le-am primit pe toate. (…) Atâta timp cât au făcut un abuz, mi se pare normal să vadă cine l-a făcut, de ce l-a făcut. Nu știu cine, după atâtea zile…(…) Dacă au făcut-o de sus, să spună, dacă nu… (…) Nu regret că am pus numerele, pentru că nu mi s-au părut obscene. Am controlat, dacă erau obscene, îmi părea rău. (…) Alte numere, cu PSD, nu cred că îmi mai acceptă”, spune Răzvan Ștefănescu.

Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și