Prima pagină » Știri » Scandalul „Ponta, ofițer acoperit” ajunge în presa internațională: „Așteptați-vă la intensificarea zgomotului politic din România”

Scandalul „Ponta, ofițer acoperit” ajunge în presa internațională: „Așteptați-vă la intensificarea zgomotului politic din România”

Principalele agenții de presă străine relatează despre acuzațiile formulate de către președintele român în exercițiu Traian Băsescu, potrivit cărora premierul român Victor Ponta, candidat la președinție, a fost "agent sub acoperire", prezentând totodată scandaluri anterioare de spionaj.

Agence France-Presse precizează că Ponta – acuzat de Băsescu că a fost „agent infiltrat”, încălcând legea, pe când era procuror – a respins aceste acuzații marți. Acuzațiile sunt lansate cu mai puțin de trei săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, un scrutin în care Ponta este prezentat ca favorit în sondaje, notează AFP.

„Victor Ponta trebuie să recunoască faptul că între 1997 și 2001 a fost agent sub acoperire al Serviciului de Informații Externe (SIE)”, a declarat Băsescu într-un interviu pentru un post privat.

„Sunt numai miniciuni”, i-a replicat Ponta de la Iași, acuzându-l la rândul său pe președinte, că este „tulburat”. „După ce mi-am finalizat studiile la Facultatea de Drept, în 1995, am respectat legile și mi-am servit țara ca magistrat, deputat, ministru și apoi prim-ministru”, a adăugat el.

Băsescu a evocat în sprijinul acuzațiilor formulate două decizii guvernamentale – din 2002 și 2013 – cu privire la activitatea SIE care, în opinia sa, ar fi trebuit să-i permită lui Ponta să-și ascundă activitatea ca agent infiltrat.

El i-a reproșat premierului că a „mințit” în legătură cu trecutul său și a încălcat Constituția, care prevede că „funcția de procuror este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată”.

Agenția BELGA, citată de postul RTBF, dar și AFP, scriu că senatorul social-democrat Valer Marian, exclus din partid în 2013, a formulat aceleași acuzații la adresa lui Ponta, afirmând că una dintre sarcinile acestuia a fost să o „supravegheze” pe Carla del Ponte, procuror la Tribunalul Penal Internațional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, în perioada 1999-2007.

Ponta a urmat cursuri privind „cooperarea judiciară în materie penală” la Universitatea din Catania (italia) în perioada 1999-2000, a efectuat un stagiu, începând din ianuarie 2000 și până în februarie 2001, pe lângă parchetele italiene antimafia și a obținut doctoratul în 2003 la Universitatea din București cu o teză consacrată funcționării CPI.

Potrivit mai multor comisii de experți, această teză este un plagiat, o treime din cele aproximativ 300 de pagini fiind preluate din lucrări aparținând altor autori, scriu cele două agenții.

The Associated Press (AP), care precizează că Băsescu, în calitate de președinte, este cel care-i numește în funcție pe directorii principalelor două servicii de informații române, scrie că acesta „nu a prezentat nicio dovadă” în susținerea acuzațiilor formulate și că este rivalul politic al lui Ponta, deși nu candidează la președinție.

AP comentează că acesta este ultimul episod implicând influentele servicii române de informații, după ce șeful SIE a demisionat luna trecută pentru a candida la funcția de șef al statului, la câteva zile după ce un jurnalist de televiziune a dezvăluit că a fost ofițer sub acoperire.

Reuters îl citează pe ministrul Justiției din Guvernul Ponta, care a afirmat că declarația lui Băsescu pare să fie o strategie de campanie. Agenția amintește că, după ce a venit la putere, Ponta a fost mustrat de către Uniunea Europeană (UE), în urma eforturilor pe care le-a depus pentru a-l suspenda din funcție pe Băsescu printr-un referendum național, provocând îngrijorări cu privire la statul de drept.

„România deține un record de dezvăluiri colorate în timpul campaniilor”, comentează Reuters , adăugând că în 2009 mass-mediae ostile lui Băsescu au difuzat o înregistrare în care acesta era surprins, în opinia lor, lovind un copil. Băsescu a negat acuzațiile, iar unii dintre susținătorii săi au afirmat că era vorba despre o împingere și nu o lovitură sau că era un clip trucat.

Bloomberg comentează că este vorba despre o „dispută veche de doi ani între președinte și premier”, care s-a intensificat în campania pentru alegerile prezidențiale, demarată în urmă cu 12 zile.

„Așteptați-vă la intensificarea zgomotului politic din România luna aceasta, în contextul în care campania electorală ia amploare”, a avertizat Otilia Dhand, o analistă la Teneo Intelligence din Londra. „Ponta va încerca să-și sporească șansele prin cheltuieli populiste și strategii cu mesaje controversate”, apreciază ea.

Președintele român, care nu poate candida pentru un nou mandat de cinci ani potrivit Constituției, a declarat în repetate rânduri că susține candidatura Elenei Udrea la președinție, notează Bloomberg, precizând că aceasta este creditată pe locul patru în intențiile de vot.

Citește și