SCANDALUL SCHENGEN. Ponta: „Nu vrem să ajungem la un veto al Germaniei. Nu vom cere un vot în JAI”. Stroe: „Germania a pierdut ocazia să tacă”
Poziția ministrului de Interne german, care a anunțat că se opune aderării României și Bulgariei la Schengen, a avut astăzi două reacții importante la București. Iritat, omologul său român, Radu Stroe, a reacționat dur: „Germania a pierdut ocazia să tacă. Păcat”.
Câteva ore mai târziu, după ședința de conducere a USL, primul ministru Victor Ponta a anunțat chiar că România nu intenționează să ceară mai un vot în Consiliul JAI din 7-8 martie, pentru a evita veto-ul Germaniei. „Am luat act de decizia enunțată de ministrul german. Intenția nostră este să nu ajungem până la exercitarea dreptiului de veto al Germaniei. Intenția nostră este de a ne prezenta criteriile tehnice încă o dată. Când se va putea lua decizia politică de către Germania sau de alte state o vom saluta, până atunci ne concentrăm la alte lucruri foarte importante dacă nu mai importante”, a spus premierul.
Ponta: „Nu vreau să mergem la JAI pentru a lua încă o dată act de vetoul Germaniei”
Primul care a reacționat a fost Stroe. „Germania a pierdut ocazia să tacă. Urma să se exprime în JAI. Păcat. La MAI există o vorbă: ‘trebuie să păstrezi limita legitimei apărări’. Ministrul a depășit limita legitimei apărari. Păcat. Noi am făcut ce trebuia pentru a intra în Schengen. Lăsăm Germania să găsească momentul când va considera ea să ne lase în Schengen” a declarat inițial ministrul de Interne, Radu Stroe, la Realitatea TV.
Aceeași idee a amânării a fost asumată și de Ponta. Premierul a tradus-o însă ca pe o „schimbare de strategie”. „Evident că ne dorim să accedem în Spațiul Schngen. Se pune însă problema, și e o decizie asumată, de a schimba strategia. Din 2005 încoace practic nu s-a mai obținut nimic. A fost un obiectiv ratat de toate puterile și guvernările. Nici nu s-a finalizat MCV, suntem încă departe de a îndeplini criterile de convergență reale, nu nominale. Cred că trebuie să avem o atitudine pragmatică, demnă”, a spus premierul.
Potrivit lui Ponta, intenția României este ca în Consiliul din această săptămâână „să nu ajungem până la exercitarea dreptiului de veto al Germaniei. Nu vreau să mergem acolo pentru a lua încă o dată act de vetoul Germaniei. Vom avea pe ordinea de zi în mod sigur o informare a României sau Germaniei că am îndeplinit condițiile tehnice. Când se va putea lua decizia politică de către Germania sau de alte state o vom saluta, până atunci ne concentrăm la alte lucruri foarte importante dacă nu mai importante”, a adăugat Ponta potrivit căruia ideea că „dacă îl dăm afară pe Fenechiu, dacă îl punem pe Morar procuror general” ajută aderării la Schengen este „o minciună”.
Duminică seara, premierul Victor Ponta a declarat că nu are nimic de reproșat Germaniei cu privire la aderarea la Schengen, ci celor din România care „înjură și vorbesc de rău România” pe la Bruxelles și Berlin și „se bucură că ne scufundăm după ce au dat găuri în barcă”.
Avertismentul de la Berlin: „Intrarea României și Bulgariei va fi împiedicată prin veto-ul german”
Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a susținut într-un interviu pentru Spiegel că va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.
Hans-Peter Friedrich (CSU) dorește împiedicarea unei aderări rapide a Bulgariei și României la spațiul Schengen și rdicarea controalelor de graniță pentru cetățenii acestora. Dacă în urma votului din cadrului reuniunii miniștrilor de Justiție și Afaceri Interne (Consiliul JAI – n.r.) ambele țări vor fi admise, „intrarea acestora va fi împiedicată prin veto-ul german”, a declarat Friedrich în interviul pentru Spiegel, anticipat printr-un rezumat apărut duminică în pagina online a Rheinische Post.
„Chiar și considerarea aderării parțiale, adică intrarea cu aeroporturile și porturile maritime, este scoasă de la masa discuțiilor”, a completat ministrul german.
„Extinderea spațiului Schengen va fi acceptată de către cetățenii noștri numai în condițiile în care sunt asigurate premisele de bază”, a spus Friedrich. „În momentul de față nu este cazul”, a adăugat el.
Ministrul de Externe Titus Corlățean a declarat că nu consideră poziția exprimată de ministrul federal de Interne, Hans-Peter Friedrich, privind opoziția pentru aderarea la Schengen a României ca fiind a Germaniei, ci „a unei părți din guvernul creștin-democrat” din PPE, din care face parte și PDL.
„În primul rând, nu mă surprinde poziția ministrului de Interne al Germaniei. Nu aș spune al Germaniei, ci o parte a guvernului creștin-democrat, din PPE, din care face parte și PDL”, a declarat Corlățean duminică seară, la sosirea la evenimentul de lansare a cărții despre Ion Iliescu.