Prima pagină » Știri » Scandalul votului din diasporă. MAE, responsabil pentru organizarea secțiilor de votare

Scandalul votului din diasporă. MAE, responsabil pentru organizarea secțiilor de votare

Scandalul votului din diasporă. MAE, responsabil pentru organizarea secțiilor de votare
MAE este responsabil pentru cozile la secțiile de votare din diaspora

Conform Legii 370/2004 privind alegerea președintelui, tot MAE trebuie să asigure completarea birorilor secțiilor de votare în cazul în care numărul celor propuși de partide este insuficient.

Articolul 12 al legii prevede că, pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României se organizează una sau mai multe secții de votare pentru alegătorii care se află în străinătate la data alegerilor.

UPDATE MAE adresează, printr-un comunicat, rugămintea către cetățenii români din străinătate „de a da dovadă de înțelegere” și le recomandă „să adopte o atitudine de respect față de deciziile autorității electorale din România, precum și față de normele locale ale statului în care se află”.

Alineatul 3 al acestui articol spune explicit: ” Organizarea și numerotarea secțiilor de votare din străinătate se stabilesc de către ministrul afacerilor externe, prin ordin, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, în termen de cel mult 15 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor”.

Articolul 23, alineatul 3 al aceleiași legi menționează și atribuțiille MAE în ceea ce privește completarea birourilor secțiilor de votare din străinătate .

„În cazul în care numărul persoanelor propuse de formațiunile politice este insuficient pentru completarea birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate, acestea sunt completate cu persoane cu o bună reputație, fără apartenență politică și care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 13 alin. (2), dintr-o listă întocmită de Ministerul Afacerilor Externe. Lista este transmisă spre avizare Autorității Electorale Permanente de către Ministerul Afacerilor Externe, în formatul solicitat de aceasta, în termen de două zile de la întocmire. Avizul Autorității Electorale Permanente se comunică Ministerului Afacerilor Externe până cel mai târziu cu 5 zile înaintea desemnării președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare”, indică articolul citat.

Un alt articol, 33, stabilește că, prin grija MAE, sunt confecționate ștampila biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate și ștampilele birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate.

Articolul 66 al Legii privind alegerea președintelui României stabilește că MAE asigură sediile birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate.

Duminică, odată cu apariția informațiilor referitoare la aglomerația de la secțiile de votare din străinătate și la faptul ca așteptarea pentru a vota dureaza câteva ore, MAE preciza că nu are responsabilități în ceea ce privește derularea operațiunilor de votare în interiorul secțiilor din străinătate, aceste atribuții revenind birourilor electorale, ministerul explicând, totodată, că procedurile suplimentare fac ca votul din afara țării să dureze mai mult.
MAE susținea, într-un comunicat, că președinții secțiilor de votare din străinătate – chiar dacă sunt angajați MAE – nu se subordonează ministerului în acțiunile și deciziile pe care le iau în organizarea votării.

„De-a lungul întregului proces de organizare a alegerilor, MAE colaborează strâns cu Biroul Electoral nr. 48 pentru Secțiile de Votare din Străinătate și urmează întocmai deciziile acestuia și ale Biroului Electoral Central”, informa MAE.

De asemenea, pe fondul nemulțumirilor venite din diaspora, președintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, declara că aceștia nu au de ce să solicite demisia ministrului de Externe, Titus Corlățean, întrucât nu MAE a stabilit regulile de desfășurare a votului, ci BEC și AEP.

El a arătat că, în ce privește organizarea alegerilor, Guvernul se ocupă de securizarea procesului electoral, BEC fiind instituția care a stabilit toate regulile.
De asemenea, premierul Victor Ponta, a declarat, duminică, după exit-poll-urile pentru turul întâi al prezidențialelor, că în 2009 „s-a furat” în diaspora și că la acest scrutin au fost cozi la secțiile de vot pentru că nu se fraudează.

„În rest, organizarea în secțiile de vot aparține – tot ce ține de organizare – AEP, iar BEC decide și noi (Guvernul, n.r.) asigurăm doar condițiile”, a spus Ponta.
La această oră, în mai multe capitale europene au loc proteste ale românilor care nu au reușit să-și exercite dreptul de vot, iar protestul din fața Ministerului de Externe, la care au participat câteva sute de persoane, tocmai s-a încheiat.

Citește și