Topul căutărilor peDexonline în 2018:
1. „m*ie”- 155.000 de căutări
2.”empatie”- 145.000 de căutări
3.”panglică” -140.000 de căutări
4. „introvertit”- 95.000 de căutări
5. „pragmatic”- 85.000 de căutări
Cel mai cătutat cuvânt în 2018, potrivit datelor furnizate de platforma Dexonline, a fost „m*ie„. 155.000 de căutări au fost înregistrate pentru acest cuvânt pe site-ul menționat. Interesul nu este întâmplător, având în vedere scandalul generat de românul venit din Diaspora cu numerele la mașină „M*IE PSD”. Ulterior, gestul a fost preluat și de alți români, iar mesajul a apărut chiar și pe un câmp, în Cluj.
Nu au lipsit dezbaterile pe cuvântul „m*ie”, proprietarul plăcuțelor spunând că nu este vorba despre o înjurătură, ci despre regionalismul pentru „gură”.
Răzvan Ștefănescu, în vârstă de 45 de ani, a intrat în România pe data de 17 iulie, prin Vama Nădlac, cu o mașină cu numere de înmatriculare conținând unmesaj obscen la adresa PSD. Mesajul s-a viralizat foarte repede, iarșoferul a circulat cu automobilul prin întreaga țară. Timp de zece zile,a fost oprit în trafic de patru ori de Poliție, în județele Olt, Hunedoara și Dolj.Nu a primit nicio amendă, nicio interdicție.
Abia pe data de30 iulie, adică la două săptămâni de la intrarea în țară,polițiștii l-au oprit pe Răzvan Ștefănescu în Bucureștiși au luat măsuri împotriva șoferului devenit vedetă în online.Poliția i-a reținut plăcuțele de înmatriculare și permisul, motivul invocat fiind acela că românul nu avea dreptul să circule cu numerele preferențiale, obținute în Suedia, pe teritoriul României.
Pentru a lămuri situația și a arăta că de fapt cele două săptămâni au fost necesare doar pentru a comunica cu oficialii din Suedia, reprezentații Poliției: Andrei Lință, directorul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională, directorul adjunct al Direcției Rutiere Marian Badea și Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al IGPR au ieșit public, luni, într-o conferință de presă.
Așa a aflat și șoferul că pe numele său se deschide dosar penal. Printre articolele încălcate de acesta ar fi fost și unul dinConvenția de la Viena din 1968, ce stipula faptul că numerele de înmariculare trebuie să conțină și litere și cifre. Întrebați dacă plăcuțele ar fi fost „Bravo PSD”, oamenii legii au dat asigurat că măsurile ar fi fost similare.
Ce au omis reprezentanții Poliției era faptul căacea Convenție a fost amendată în anul 2015 de către Belgia, care cerea tocmai ca mașinile să poată circula cu plăcuțe care conțin exclusiv litere. Niciuna dintre părțile semnatare nu a avut vreo obiecție, motiv pentru care modificarea a intrat în vigoare în luna septembrie 2016.
Întrebați în conferința de presă despre această situație, reprezentanții Poliției au părut surprinși. „Aceste aspecte vor fi stabilite exact în cadrul verificărilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al IGPR.
A fost nevoie de cinci zilepentru ca reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române să anunțe că argumentarea juridică privind Convenția de la Viena în acest caz a fost eronată.
Drept urmare,Poliția a cerut clasarea dosarului penalși i-a dat bărbatuluipermisul înapoi.Doar plăcuțele anti-PSD nu au mai putut fi folosite.
Al doilea cuvânt căutat pe Dexonline, în 2018, a fost „empatie„- 145.000 de căutări.
Tot un scandal politic a generat interesul pentru un alt cuvânt care a ridicat interes pe Dexonline, și anume „panglică” (140.000 de căutări). La începutul anului 2018, ministrul Educației de atunci, Valentin Popa, vorbea despre „pamblică”, în loc de panglică. După comentariile ironice, Popa a explicat că „pamblică” este un regionalism din Moldova.
„Recunosc că în ultimii 6 ani, de când am fost rector, am făcut dezacorduri, bâlbe, greșeli gramaticale, în general, datorate emoțiilor. Nu neg că am făcut în trecut astfel de greșeli. Cine nu mai greșește? Oare mai găsim o persoană publică care în ultimii ani să nu aibă astfel de dezacorduri? Afirm cu tărie că trebuie să am un limbaj perfect, mă voi strădui să îl am. Acel colaj nu a fost falsificat, nu am niciun motiv și nicio dovadă să spun asta, dar am vrut să vă menționez că acest lucru este posibil. Nu cred că este cineva în România care să dorească să îmi facă așa rău”, a declaratPopa.
„În ceea ce privește cuvântul «pamblică», în Moldova se folosește acest cuvânt, este un regionalism. Întotdeauna am vorbit așa și sunt mândru că sunt bucovinean și voi folosi în continuare aceste regionalisme. Chiar dacă aici în București am fost privit cu zâmbete”, a completat, în timpul audierilor, ValentinPopa.
Printre cele mai căutate cuvinte se află și: introvertit (95.000 de căutări) și pragmatic (85.000 de căutări).