Schimbare în Educație. Care va fi media de admitere la liceu din 2015
Absolvenții de gimnaziu care vor susține examenul de evaluare națională în 2015 trebuie să obțină minimum media 5 pentru a putea fi admiși la liceu, a anunțat ministrul Educației, Remus Pricopie.
„Avem în intenție să modificăm media de admitere la liceu pentru că ceea ce se întâmplă acum se reflectă și în situația de la bacalaureat. Vom schimba legea Educației astfel încât toți elevii să susțină examenul de evaluare națională și să obțină minimum media 5. Media de admitere se va calcula la fel (75% – media obținută la examenul de evaluare națională și 25% media claselor 5-8 n.r), dar media de la evaluare trebuie să fie minimum 5. Avem nouă luni la dispoziție să facem toate schimbările”, a declarat pentru gândul Remus Pricopie.
Măsura va fi aplicată începând cu 2015, a precizat ministrul Educației, prezent la prezentarea raportului prinvind starea învățământului 2012/2013, care a precizat că intervalul de doi ani până la intrarea în vigoare a reglementării este necesar pentru pregătirea acesteia.
Anunțul făcut de Pricopie a fost primit cu aplauze de directorii unităților de învățământ prezenți la eveniment.
Ministrul a precizat, de asemenea, că elevii care nu vor obține media 5 vor putea uma cursurile unei școli profesionale, timp de trei ani. Școlile profesionale vor fi reînființate din 2014.
De asemenea, ministrul a anunțat că începând tot cu 2015, învățământul obligatoriu va începe la vârsta de 5 ani, față de 6 ani cum este în prezent.
Media de admitere în liceu a fost calculată, până în anul școlar 2013-2014, ca medie aritmetică dintre media notelor de la evaluarea națională și media generală a anilor de gimnaziu.
Din anul școlar 2013-2014, la calcularea mediei de admitere în liceu, media de la evaluarea națională va reprezenta 75 la sută, față de 50 la sută în anii trecuți, scăzând astfel la 25 la sută ponderea notelor din ciclul gimnazial.
Anul acesta, peste 6.700 de elevi au fost admiși în clasa a IX-a, la prima etapă de repartizare în licee, cu medii sub 5, majoritatea acestora, respectiv 5.066, fiind repartizați în unități de învățământ din mediul urban, iar 1.677, în licee din rural, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educației Naționale.