Prima pagină » Știri » SCHIMBARE MAJORĂ. Noutatea de pe toate etichetele produselor alimentare și din toate meniurile de restaurant din România

SCHIMBARE MAJORĂ. Noutatea de pe toate etichetele produselor alimentare și din toate meniurile de restaurant din România

SCHIMBARE MAJORĂ. Noutatea de pe toate etichetele produselor alimentare și din toate meniurile de restaurant din România
Din decembrie producătorii sunt obligați să ne spună dacă alimentele pe care le cumpărăm ne pot provoca sau nu alergii.

Sunteți alergic la ouă, pește sau nuci, iar mâncatul în oraș vă crează o stare de disconfort deoarece trebuie să întrebați chiar și de două-trei ori chelnerul ce ingredinte sunt folosite pentru gătirea preparatului pe care îl comandați.

Peste trei săptămâni nu veți mai fi nevoit să faceți acest lucru deoarece va intra în vigoare o directivă a Uniunii Europene potrivit căreia restaurantele, tavernele sau cantinele vor trebui să aibă menționat în meniu dacă au folosit ingrediente cu potențial pericol pentru alergici.

Actul normativ se va aplica și în cazul alimentelor ambalate. De exemplu, pe etichetele biscuiților va fi menționat și dacă există urme de ouă, gluten, alune sau lapte, ingredinte considerate alergene.

Decizia a fost luată după ce zeci de persoane au ajuns la spital în șoc anafilactic pentru că au mâncat diferite preparate fără să știe că printre ingredintele de bază se aflau și substanțe alergene.

Pe lista ingredientelor alergene figurează glutenul, crustaceele, moluștele, peștele, alunele, lupinul, alunele de pădure, soia, ouăle, laptele, țelina, muștarul, susanul și dioxid de sulf.

„Cea mai mare intoleranță este la lactoză, poate provoca indigestie, arahidele pot duce chiar la șoc anahilactic, fructele de mare dau alergie multora”, a spus dr. Brândușa Petrutescu, medic alergolog.

După ce ne-a dat un răgaz de doi ani, Uniunea Europeana ne obligă, în mai puțin de o lună, să respectăm legea. Etichetele trebuie completate și cu alte informații.

„Se introduce lotul din care face parte, țara de origine, valoare nutrițională”, a declarat Viorel Morarescu, ministerul Agriculturii.

De exemplu, în cazul unui iaurt se va trece numărul de calorii atât pe porție, cât și pe suta de grame, la fel și grăsimile, zaharurile și cantitatea de sare.

Cine nu se conformează riscă să fie amendat de inspectorii de la Protecția Consumatorilor.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Surse: Percheziții la casa în care a trăit Rodica Stănoiu
Digi24
Ordin de arestare pentru Gari Kasparov. Fostul campion de șah este un critic al lui Vladimir Putin
Cancan.ro
Ce boli avea Mălina Guler? Diagnosticele care i-au mâncat viața
Prosport.ro
FOTO. Antrenoarea de tenis care predă în rochii îndrăznețe și pantofi cu toc a atras atenția tuturor
Adevarul
Decizie disperată: Antena 1 își vrea banii înapoi, după ce a plătit o avere pentru difuzarea Cupei Mondiale. Alt post TV ar urma să transmită o parte din meciuri
Mediafax
Accident produs la nici două ore de la deschiderea Autostrăzii Moldovei: două persoane rănite
Click
Cum se coace corect cozonacul. Temperatura potrivită pentru cuptorul electric și pe gaz
Digi24
VIDEO. Accident pe noul tronson al Autostrăzii Moldovei, în prima oră de la deschiderea circulației
Cancan.ro
Mălina Guler S-A SINUCIS?! Mesajul prin care și-a anunțat dispariția a fost făcut public abia acum
Ce se întâmplă doctore
Cum se menține în formă Ricky Martin, la 53 de ani! Zeul latino care sfidează timpul
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Cele mai periculoase modificări de soft și simptomele grave pe care le provoacă motorului
Descopera.ro
Structuri misterioase detectate în Cosmos!
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Soțul tău are o amantă tânără! Îmi pare rău!
Descopera.ro
Ce este „a treia stare” a vieții și ce se întâmplă cu celulele după moartea organismului?