Prima pagină » Știri » Schimbarea făcută de Loteria Română, de la 30 iunie

Schimbarea făcută de Loteria Română, de la 30 iunie

Schimbarea făcută de Loteria Română, de la 30 iunie
Loteria Română va putea opera un nou sistem loteristic printr-un contract de asociere în participație, după expirarea actului adițional la contractul cu firma elenă Intralot la 30 iunie, Consiliul de Administrație și conducerea executivă urmând să fie împuternicite de stat pentru negocierea acestuia

„Ministrul finanțelor publice, Ioana-Maria Petrescu, a semnat astăzi un ordin de ministru prin care mandatează reprezentanții statului în AGA a Companiei Naționale Loteria Română S.A. (CNLR) să împuternicească Consiliul de Administrație și conducerea executivă a companiei să înceapă negocierile pentru încheierea unui contract de asociere în participație, pentru operarea unui nou sistem loteristic”, se arată într-un comunicat al MFP.

Ministrul a emis acest ordin întrucât ultimul act adițional la contractul cu firma Intralot expiră pe 30 iunie 2014.

Contractul de asociere în participație va viza jocurile 6/49, 5/40, Joker, Noroc, Noroc Plus, Super Noroc, Pronosport, Pronosport S și servicii suport.

Rezultatul negocierilor va fi supus spre aprobare Adunării Generale a Acționarilor companiei.

„Prin același ordin, ministrul Finanțelor Publice a mandatat reprezentanții statului în AGA să aprobe Nota de fundamentare cu privire la acționarea în judecată a fostei conduceri executive, foștilor membri ai AGA, fostul director general, din cadrul CNLR, din perioada în care s-a făcut făcut control de către Curtea de Conturi a României, respectiv anul 2010, control finalizat cu dispozițiile stabilite de Curtea de Conturi a României prin raportul de control nr. 5608 din 25.05.2011 și decizia 3/2011 privind controlul situației evoluției și modului de administrare a patrimoniului public și privat al statului la CNLR”, se arată în comunicat.

În cazul încheierii unui contract de asociere în participație între CNLR și o firmă parteneră, aceasta din urmă ar fi obligată să achiziționeze, implementeze și să întrețină un sistem loteristic nou, rezolvându-se în acest fel problema uzurii fizice și morale a actualului sistem LOTOS.

Totodată, CNLR nu ar trebui să își bugeteze inițial nicio sumă prestabilită către asociat, fiind vorba doar de cota convenită prin contract din profitul efectiv realizat de partener.

Obligațiile de garanție ale asociatului aportator al sistemului loteristic se vor întinde pe întreaga durata de viața a contractului de asociere.

Modalitatea de asociere în participație beneficiază în prezent de reglementare în articolele 1949-1953 din noul Cod Civil, carora li se adaugă regulile generale de societate simplă.

Asocierea nu se reglementează ca tip de contract care să cadă în sfera achizițiilor publice, potrivit Codului Civil, astfel încât nu se aplică prevederile potrivit cărora procedura cererii de oferte nu poate fi aplicată decât dacă valoarea contractului (fără TVA) este mai mică decat echivalentul în lei a 130.000 euro pentru contractele de furnizare.

CNLR a solicitat în august anul trecut oferte tehnice și financiare celor mai mari trei operatori pentru implementarea unui sistem de jocuri loteristice și servicii suport. Solicitarea se referea atât la ofertarea unui preț global pentru achiziția serviciului la cheie, cât și ofertarea unui procent din profitul brut (GGR) obținut în urma asocierii Loteriei cu contractorul, ambele pe o perioadă de 10 ani.

Cea mai avantajoasă ofertă a fost înaintată de Intralot, așa cum reiese dintr-o analiză proprie a Loteriei, dar și dintr-un raport al casei de avocatură Țuca Zbârcea și Asociații, angajată în acest sens.

Reprezentanții Loteriei Române au prelungit în aprilie un contract cu grecii de la Intralot prin acte adiționale. Contractul dintre compania deținută de statul român și Intralot a expirat la finalul anului 2013. Adrian Mișu Manolache, directorul Loteriei, nu a organizat o nouă licitație la încheierea acestuia, ci a încheiat o serie de acte adiționale cu același grup.

Colaborarea dintre Loteria Română și Intalot a fost una controversată, contractul având clauze avantajoase doar pentru greci. Intralot primește 7,5% din încasările totale de la loto pentru asistența tehnică pe care o oferă în exploatarea aparaturii electronice.

Consiliul Concurenței a amendat anul trecut Loteria Română, Intralot și Intracom Holdings, grup specializată în dezvoltarea de sisteme software de apărare a calculatoarelor, cu suma de 16,85 milioane de lei (3,76 mil. euro) pentru înțelegeri anticoncurențiale.

Citește și