Universitatea „Babeș-Babeș” (UBB) din Cluj-Napoca va introduce, din toamnă, testarea la admitere pentru absolvenții de liceu, care constă într-un test grilă clasic, eseuri sau altă formă de verificare a cunoștințelor, media de la Bacalaureat nemaifiind luată în considerare. Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, a declarat, miercuri, presei, că argumentele luării deciziei țin de eficientizarea învățămâmtului superior și de faptul că o universitate care se respectă „își impune propria grilă pentru a avea cei mai buni studenți”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Ne-am gândit, pe de-o parte, la eficientizarea învățămâmtului superior, iar, pe de altă parte, orice universitate care se respectă, iar UBB este una de prestigiu și tradiție, își impune propria grilă pentru a avea cei mai buni studenți. De aceea ne-am gândit, din toamnă, pentru anul universitar 2013/2014, nu să revenim la formele vechi de admitere pe bază de examen, ci la anumite forme de testare a cunoștințelor studenților pentru a-i determina pe unii să se pregătească, în ultimii ani de liceu, pentru a deveni studenți și de a reuși să avem, și noi, profesorii, un indicator al nivelului lor de pregătire. De aceea, pentru că suntem după o întrerupere de 12 – 13 ani, am decis să lăsăm la latitudinea facultăților fixarea modalității de admitere care poate consta într-un test grilă clasic sau eseuri sau altă formă de verificare a cunoștințelor, astfel încât să fim capabili să știm câți din cei care vor deveni studenți vor putea face față minimelor cunoștințe în domeniul de specialitate”, a spus Pop.
El a afirmat că nu se intră într-o universitate de prestigiu numai printr-o simplă înscriere sau prin luarea în calcul a mediei de la Bacaluareat, „ci trebuie intrat pe baza unui mic efort, pentru că învățământul superior este altă treaptă de pregătire, care diferă de cea legată de liceu”.
Pop a spus că facultățile de matematică, fizică, chimie, biologie, cele din domeniul științelor exacte, au accepat cu mai mult entuziasm decât cele din domeniul uman sau al științelor sociale introducerea testării, „dar toate au acceptat o formă de verificare”.
„Cred că viitorul îmi va da dreptate și vom avea un aflux la fel de mare de studenți ca și anul trecut, sau chiar mai mare, introducând aceste forme de verificare care arată și marca sau valoarea unei universități. Bacalaureatul în acest an nu va conta, dar se va ține seama de absolvenții de liceu care au obținut rezultate bune la olimpiade județene sau premii naționale, care arată pregătirea lor din timpul liceului”, a adăugat Pop.
El a spus că numărul de locuri la licență nu a fost comunicat, încă, de Ministerul Educației, dar speră să fie similar celui de anul trecut.
UBB a renunțat, în 2000, la admiterea pe bază de concurs.
UBB este cea mai mare instituție de învățământ superior din România și are aproximativ 40.000 de studenți și peste 1.400 de cadre didactice.
Vasile Măgrădean, [email protected]