Schimbări la Legea pensiilor. Modificările votate de deputați care rezolvă cazuri precum cel al tinerei bolnave de scleroză multiplă

Schimbări la Legea pensiilor. Modificările votate de deputați care rezolvă cazuri precum cel al tinerei bolnave de scleroză multiplă
Publicat: 30/10/2017, 19:38

Amendamentul potrivit căruia pensia de invaliditate poate fi cumulată cu veniturile din activități independente, respectiv drepturi de autor, proprietate intelectuală și drepturile conexe, a fost depus de către președintele Camerei Deputaților, liderul PSD Liviu Dragnea, dar a fost asumat de către toți membrii comisiei, în condițiile în care și PNL a depus un proiect de lege care viza această modificare.

De această prevedere privind cumulul pot beneficia și cei care primesc pensii de urmaș, a stabilit comisia.

Persoanele care s-au pensionat anticipat nu pot beneficia de aceste prevederi și nu vor putea cumula niciun fel de venit.

„Lucrurile au fost în dezbatere cu cei de la Casa de pensii și au zis: «Dacă tot umblați, haideți să rezolvăm și problema pensiei de urmaș», care, la fel, nu putea fi cumulată cu niciun alt fel de venit de această natură, totodată specificând clar că pensiile anticipate nu pot fi cumulate cu niciun fel de venit, pentru că ele fac parte nu dintr-o imposiblitate de a se desfășura activitatea sau ca urmare a drepturilor survenite în urma decesului unui soț sau părinte. Pensia anticipată ține de voința fiecăruia și, dacă ai capacitate de muncă, poți să mai amâni puțin pensionarea, dacă ai și o sursă de venit certă”, a declarat la finalul ședinței președintele Comisiei de muncă, Adrian Solomon.

El a precizat, astfel, că urmașii pot beneficia de această modificare legislativă, chiar dacă au PFA sau alte câștiguri din activități independente.

Modificările adoptate luni de către Comisia de muncă vor fi supuse, marți, votului final al Camerei Deputaților, care este for decizional.

Discuțiile despre modificarea legislației au început după ce Laura Florescu, o tânără bolnavă de scleroză multiplă, a acuzat că va rămâne fără pensia de invaliditate pentru că primit 230 lei după ce a publicat un volum de poezii.

„În 2014 am început să iau pensia de hadicap, care inițial a fost 300 de lei, apoi 450, iar acum 520 de lei. Cealaltă problemă este cu ajutorul de handicap pe care îl iau din 2013. Din 2013 până în 2016 am avut gradul II de handicap. Pe atunci eram mai bine. Din 2016 îmi apăruseră parezele, eu am pareză pe partea stângă în față și anul acesta am mai descoperit patru. Deci trăiesc cu cinci pareze. Zâmbesc numai cu jumătate de gură. A scăzut gradul de handicap de la II la III după cinci ani de grad II. (..) La mine pe scrisoare scrie că pot să merg neajutată mai puțin de 500 de metri. Lor li s-a părut că m-am vindecat și anul acesta primesc iar decizia cu 39 de lei pe lună. Eu cred că absolut nimeni nu citește scorurile de pe acte. Nu există niciun neurolog în comisie. Sunt doar medici de familie și generaliști acolo, care habar nu are ce înseamnă boală neurologică”, a declarat Laura Florescu, pe 21 octombrie, pentru MEDIAFAX.

Femeia a povestit că a scris un volum de poezii în 2015, iar după ce cartea a fost publicată a primit 230 lei. Recent, a primit o înștiințare referitoare la veniturile încasate. „Pentru că am publicat cartea aia, am primit că am venituri ilicite, pentru că eu nu am drept de muncă. Am primit 230 de lei pe carte. Nu înțeleg ce o să îmi oprească, pentru că nu înțeleg ce scriu ei. Ori taie pensia de 520 de lei, ori se cumulează ceva din pensia mea. Habar nu am despre ce este vorba și nimeni nu poate să explice pentru că nimănui nu s-a întâmplat așa ceva în nici 1.000 de ani. De la stat primesc 520 de lei, plus 39 lei ajutor de handicap”, a mai spus tânăra.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang