Schimbări pentru șoferi: Persoanele prejudiciate în urma accidentelor auto, obligate să prezinte decontul reparației
Proiectul de lege prevede că procedura de decontare directă se stabilește prin reglementări ale A.S.F. care trebuie să prevadă, sub sancțiunea returnării sumei acordate cu titlu de decontare directă, obligativitatea prezentării decontului în termen de maxim 45 de zile de la data reparației vehiculului într-o unitate autorizată, potrivit modificării aduse articolului 26 (3) din Legea nr.132 din 31 mai 2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule.
Astfel, persoanele care au fost victime ale accidentelor auto vor trebui să demonstreze cum au cheltuir banii primiți de la asiguratorul direct, în caz contrar, acestea vor trebui să returneze banii.
Totodată, propunerea legislativă arată că decontarea directă între asiguratorii RCA este aplicabilă la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
„-accidentele auto se produc pe teritoriul României
-vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate/înregistrate în România
-prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor
-ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului
-prejudiciile exclud vătămările corporale”, potrivit modificării aduse Legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule.
Inițiatorii, mai mulți parlamentari din PSD, susțin că modificarea Legii „are rolul de a proteja cetățeanul în general, inclusiv pe beneficiarul asigurării, deoarece obligă efectuarea reparațiilor la o unitate autorizată, oferind garanții sub aspectul profesionalismului executării lucrprilor și sub aspectul posibilității de angajare a răspunderii în cazul în care reparațiile nu au fost realizate în mod corect”.
„În condițiile în care între siguranța cetățeanului și siguranța rutieră este o legătură logică simbiotică, opinăm că este o datorie permanenta monitorizare și corelarea cadrului normativ în materie, astfel încât să reducem riscurile identificate. Textul de lege permite decontarea directă în cazul avarierii vehiculelor, aspect pozitiv care vine indubitabil în sprijinul beneficiarului asigurării, asigurând posibilitatea persoanei de a repara repede și la unitatea aleasă vehiculul. Totuși, astpectul negativ al acestei prevederi constă în aceea că, în mod concret, reparația vehiculului avariat se realizează în foarte multe cazuri în unități neautorizate, de către persoane nespecializate și în condiții improprii”, se arată în expunerea de motive a inițiativei.
De asemenea, social-democrații susțin că, deoarece în legea în vigoare nu există obligativitatea beneficiarului despăgubirii directe de a demonstra ce a făcut cu banii, nu există control asupra modului în care este utilizată suma primită.
„Beneficiarul despăgubirii directe, primește suma alocată de către societatea de asigurare și, din acel moment, nu mai există control asupra modului în care acesta utilizează în mod real suma primită”, se mai arată în expunerea de motive.
Proiectul de lege urmează să ajungă la Camera Deputaților, care va avea rol de for decizional.
Foto: Pixabay