Rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi Tudorel Toader a prezentat în cursul zilei de joi, 14 mai, noua echipă de prorectori care a relevat schimbări mari – a îndepărtat și „ultima voce critică la adresa sa”.
Sursele publicației Ziarul de Iași au explicat faptul că ziua de joi a venit cu schimbări mari întrucât rectorul aflat la al doilea mandat la conducerea instituției și-a îndepărat „şi ultima voce care mai era critică la adresa sa din echipa de prorectori, sau care îl contrazicea pe unele subiecte”.
Prof.dr. Cătălin Tănase, care a fost prorector inclusiv în ambele mandate în perioada în care prof.dr. Vasile Işan a condus UAIC, a fost înlocuit de Toader cu conf.dr. Florin Brînză, de la Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), ca prorector responsabil cu programele de masterat, studii doctorale, managementul calităţii şi extensiunile UAIC.
De asemenea, se pare că Universitatea de la Iași a devenit una dintre puţinele universităţi mari din România fără un prorector responsabil de relaţiile internaţionale. Prof.dr. Henri Luchian, unul dintre cei mai longevivi şi apreciaţi prorectori din universitate, își va supune în ateția Senatului solicitarea de a-i fi prelungită cu un an, conform legii, activitatea pe post de profesor universitar pe data de 11 iunie.
Însă, până atunci, Tudorel Toader nu a propus o altă persoană în locul acestuia și a decis să preia el atribuţiile prorectoratului până la momentul votului de pe 11 iunie, oficiali din Biroul Executiv al Consiliului de Administraţie al UAIC au explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că este şi o măsură de impunere a voinţei sale asupra Senatului.
Liga Studenților (LS) din Iași îi cere demisia de onoare lui Tudorel Toader din funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câștig de cauză fostului procuror-șef al DNA, Laura Kovesi, potrivit unui comunicat al LS Iași.
CEDO a constatat că întreaga procedură de revocare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a încălcat art. 6 alin. (1) și art. 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, adică dreptul la judecarea cauzei într-un mod echitabil și libertatea de exprimare.