Prima pagină » Știri » Școala a început în plin șantier, în mai multe școli din țară – FOTO

Școala a început în plin șantier, în mai multe școli din țară – FOTO

Anul școlar pentru mulți copii din țară începe în alte clădiri decât școala lor, din cauza lucrărilor neterminate. Alții găsesc șantiere, praf și dezordine.

În Alba Iulia, peste 650 de elevi dela Liceul Economic Dionisie Pop Marțian vor face cursurile în altă școală, până în luna aprilie 2021, deoarece unitatea lor de învățământ se află în plin proces de renovare.

Modernizarea Liceului Economic Dionisie Pop Marțian din Alba Iulia a început în primăvara acestui an și tot atunci cei peste 650 de elevi au fost relocați în clădirea Școlii Generale nr.9 din oraș deoarece lucrările de construcție prevăzute în proiect nu permit ca imobilul să fie utilizat pentru cursuri, nici măcar parțial.

Stadiul fizic realizat este de 30%. Contractul de lucrări încheiat cu constructorul este de 4,7 milioane de lei, fără TVA, iar potrivit reprezentanților Primăriei Alba Iulia, din valoarea totală contractată prin PNDL, Guvernul a rambursat 34%, iar în prezent există sume solicitate și neîncasate de 337.000 de lei.

„Se vor reamenaja spațiile interioare pe parte de arhitectură și instalații prin aducerea la standardele actuale de învățământ și siguranță în exploatare. La exterior clădirea se va anvelopa cu sistem termoizolant. Se va realiza etajarea clădirii pe suprafață de 657 mp. Durata proiectului este de 26,5 luni, respectiv aprilie 2021, dar pentru a nu afecta major anul școlar 2020-2021 se va încerca finalizarea lucrărilor până în decembrie 2020″, a declarat Paul Voicu, viceprimar cu atribuții de primar al orașului Alba Iulia.

Unitatea școlară a fost înființată în anul 1974 și a purtat numele de Liceul Economic Alba Iulia. A avut profilul comerț și alimentație publică, ulterior adăugându-se profilul finanțe contabilitate.

În județul Gorj, în 19 școli nu s-au terminat lucrările de reabilitare. Printre elevii care vor găsi șantiere se află și cei din comuna Scoarța.

Printre cele 19 unități de învățământ din județul Gorj, aflate în reabilitare, se află și Școala Gimnazială Budieni Scoarța, unde sunt înscriși aproximativ 130 decopii. Aceștia vor găsi școala în plin șantier.

„Suntem în reabilitarea unei școli care e finanțată și e în lucru, care va avea și o toaletă în interiorul școlii, adică lipită de școală, e P+1, va avea acces și partea de sus, etajul și parterul. Se lucrează la ea, s-a făcut acoperișul, acum lucrează la anvelopare și într-o lună, o lună și jumătate va avea și toaletă atașată de școală. Nu e nicio problemă. Este toaletă veche, în care am asigurat apă, are tot ce trebuie. Copiii vor intra la școală doar pe partea din față, supravegheați de profesorii și învățătorii de serviciu, deci școala începe fără probleme. Va fi curățenie generală, și în curte, va dispărea tot, moloz, scânduri. Nu va afecta cu nimic, școala va începe normal. Școala are două intrări, ei vor intra prin față, restul lucrărilor vor fi cu bandă specială, supraveghere din partea profesorilor de serviciu. Avem în jur de 130 de copii. Valoarea investiției este de aproximativ șase miliarde, în bani vechi”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ion Stamatoiu, primarul comunei Scoarța.

O altă școală, din aceeași comună, va intra în reabilitare. Lucrările nu au început, deocamdată, întrucât autoritățile așteaptă o majorare a sumei alocate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, pentru manoperă.

„Mai avem și școala de la centru, Scoarța, la care am primit finanțare, dar nu ne-am putut apuca de ea, am cerut reevaluarea, pentru că a crescut manopera la constructor, am făcut adresă la minister, avem promisiuni și aștept doar să mă cheme să semnez, să scoatem la licitație. Dar sigur nu va putea începe acum. Acolo avem în jur de 144 de copii, care vor începe școala în aceleași condiții, dar asta este. Și eu sunt primar de trei ani și nu le pot face pe toate într-un mandat de trei ani”, a mai declarat Ion Stamatoiu.

O altă unitate de învățământ în care se fac investiții este Școala Gimnazială Alexandru Ștefulescu din Târgu-Jiu, unde lucrările de extindere au început anul trecut, urmând ca noul corp să fie finalizat până în luna decembrie. În prezent se lucrează la etaj, acolo unde vor fi amenajate două săli de clasă.

La Școala Gimnazială George Uscătescu, din orașul Târgu-Cărbunești, se construiește un nou corp de clădire, care va avea nouă săli de clasă, în special laboratoare școlare, prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Lucrările au început în luna aprilie, iar durata finalizării acestora este de 36 de luni, valoarea investiției fiind de aproximativ 4,5 milioane de lei. Clădirea se află în apropierea școlii gimnaziale din localitate, însă autoritățile dau asigurări că procesul de învățământ nu va fi afectat.

În județul Gorj funcționează 109 unități de învățământ de stat cu personalitate juridică: opt grădinițe, 15colegii, 18 licee, 68 școli gimnaziale, la care se adaugă o unitate de învățământ special și patru unități de învățământ conexe. Învățământul particular este reprezentat prin patru grădinițe și cinci școli postliceale.

O altă situație similară este în cartierul Popoveni din Craiova, unde clopoțelul nu va mai suna în acest an pentru că școala a intrat de curând în lucrări de reabilitare și extindere și va fi gata abia anul viitor, iar grădinița a fost scoasă de primărie din circuitul educațional în luna iunie. Cele două unități școlare din Craiova care nu se vor deschide în acest an școlar aveau grupurile sanitare în curte și nu aveau apă curentă.

În acest an, Școala Popoveni a primit finanțare de la Primăria Craiova pentru modernizare și extindere, astfel încât toaletele să fie construite în interior. Clădirea are acum pereții decopertați și este fără acoperiș.

În aceste condiții, în cartierul Popoveni din Craiova deschiderea anului școlar a fost amânată pentru anul viitor. Unitatea de învățământ este arondată Școlii gimnaziale „Gheorghe Bibescu” din cartierul apropiat 1 Mai. Potrivit managerului școlii, cei 80 de copii care sunt înscriși la această unitate vor urma cursurile la Școala „Gheorghe Bibescu”.