Prima pagină » Știri » Școală nouă inaugurată în Vatra Dornei. Elevii învățau într-un fost han din 1860 cu risc de prăbușire

Școală nouă inaugurată în Vatra Dornei. Elevii învățau într-un fost han din 1860 cu risc de prăbușire

Școală nouă inaugurată în Vatra Dornei. Elevii învățau într-un fost han din 1860 cu risc de prăbușire
Școală nouă inaugurată în Vatra Dornei. Elevii învățau într-un fost han din 1860 cu risc de prăbușire

Noua clădire a Școlii nr. 4 din Vatra Dornei se află în curtea vechiului imobil al școlii.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, care a participat la inaugurarea noii școlii, a declarat că CJ a alocat, anul trecut, 800.000 de lei pentru finalizarea lucrărilor, iar aproximativ 700.000 de lei au fost alocați prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Investiția, în valoare totală de 3,2 milioane de lei, a fost începută în 2007, dar apoi a fost blocată din lipsa finanțării, iar lucrările au fost reluate în iulie 2014, după ce CJ Suceava și Guvernul, prin PNDL, au alocat fonduri pentru această lucrare.

Situația Școlii generale nr. 4 era cea mai gravă din județ, în condițiile în care clădirea veche, fost han construit în anul 1860, avea pe holurile de acces pereții susținuți cu piloni metalici, iar tavanul era în pericol să se prăbușească.

La această școală învață 357 de elevi și lucreză 23 de cadre didactice.

Directorul școlii, Ancuța Voievod, spune că fosta clădire a școlii a funcționat ca han până în anii ’50, iar acolo, se spune, se întâlneau doamnele din înalta societate. Ulterior, imobilul, construit din cărămidă și lemn, a fost transformat în școală, iar de-a lungul timpului s-au adus mai multe modificări, însă structura s-a șubrezit.

„Când circulau copiii la etajul întâi, era ca un mic cutremur”, a spus directorul școlii, care a menționat că teama cea mai mare a profesorilor era că scările de acces se pot prăbuși oricând.

Totodată, instalația electrică a școlii era distrusă, dar și încălzirea cu sobe era un pericol întrucât erau foarte multe sobe conectate la același coș de fum. Mai mult, deși a fost reparat, acoperișul era deteriorat, astfel că în sălile de la etajul al doilea se scurgea apa.

Autor

Citește și