Școlile de șoferi unde gradul de promovare a cursanților este sub 40% rămân fără licență
Școlile de șoferi unde gradul de promovare a cursanților nu trece de 40% în primul an de la reautorizare și de 50% în cel de-al doilea vor rămâne fără licență, a anunțat miercuri ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.
Prevederile sunt incluse într-un ordin al ministrului Transporturilor, intrat în vigoare, prin care se reglementează funcționarea școlilor de șoferi din România.
„Școlile de șoferi va trebui să își asume pregătirea integrală a unui cursant, atât cea teoretică, cât și cea practică. (…) Până acum existau situații în care cursanții primeau lecții de conducere auto, practică de la instructori autorizați, dar nu exista responsabilitatea nimănui, în condițiile în care cursantul era bine pregătit sau nu la finalizarea acestor școli”, a afirmat ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, într-o conferință de presă.
Prin acest ordin, se urmărește o evaluare internă reală și corectă înainte de eliberarea documentelor necesare înscrierii la examen, a adăugat el.
Un alt element de noutate prevede ca autoturismele școlilor de șoferi să fie dotate cu camere de luat vederi în cazul examenelor pentru obținerea permisului.
Ministrul a spus că acest ordin a creat și nemulțumiri, că au existat proteste din partea unor instructori, dar că ministerul nu își dorește restrângerea activității acestora.
Dotarea școlilor auto cu camere de filmat este obligatorie în termen de șase luni de la apariția ordinului în Monitorul Oficial, potrivit sursei citate.
Potrivit unor reprezentanți ai școlilor de șoferi, gradul de promovare pentru obținerea permisului auto este în prezent de aproximativ 25% la prima încercare. Jumătate dintre candidați nu trec de examenul teoretic, iar dintre cei care ajung la proba practică doar 50% obțin permisul auto.