Chimcomplex, unul dintre investitorii interesați de privatizarea Oltchim, menționează că va fi susținută în proces de un consorțiu de companii locale, inclusiv grupul Interagro, răspunzând astfel declarațiilor premierului Ponta potrivit cărora compania ar fi prea mică pentru a prelua combinatul.
„În legătură cu declarația primului ministru, domnul Victor Ponta, susținută astăzi, referitoare la procesul de privatizare a Oltchim, în care a fost adus în discuție potențialul financiar al Chimcomplex, Grupul SCR (din care face parte și Chimcomplex) dorește să precizeze mediului de afaceri și opiniei publice din România următoarele: în cadrul proiectului Oltchim, pe lângă experiența și managementul afacerilor cu produse chimice în Europa de Est ale Chimcomplex, resursele financiare și capacitățile industriale ale grupului SCR, sunt implicate și alte grupuri industriale din România. Acestea vor fi angrenate în proiectul Oltchim, inclusiv până la nivelul producției de etilenă, cum este cazul grupului Interagro”, se arată într-un comunicat al grupului SCR.
Reprezentanții grupului Serviciile Comerciale Române (SCR), deținut de omul de afaceri Ștefan Vuza, susțin că din motive de strategie, informațiile despre „consorțiul firmelor din industria română care susțin proiectul Oltchim al grupului SCR, care vizează funcționarea acestuia în parametri optimi (prin crearea de locuri de muncă și prin asigurarea unui echilibru economic necesar industriei chimice)”, au fost confidențiale, menționând că acum pot fi făcute publice o parte din aceste date.
Premierul Victor Ponta a declarat marți că situația Oltchim (OLT) nu este una fericită, deoarece o ofertă este „exotică”, iar cei de la Chimcomplex sunt prea mici pentru a prelua combinatul, dar termenul de privatizare nu va mai fi amânat, iar compania va intra în administrare specială dacă ofertele nu sunt acceptate.
Ponta s-a întâlnit la Palatul Victoria, cu ministrul Economiei și șeful Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) pentru o discuție privind situația de la Oltchim, întâlnire la finalul căreia a susținut o conferință de presă.
Până la termenul limită, luni, 17 septembrie, ora 12:00, au depus oferte trei cumpărători: PCC SE, înregistrată în Germania, președintele PP-DD, Dan Diaconescu și omul de afaceri Ștefan Vuza, prin două firme, Chimcomplex și Aisa Invest din Cluj.
Termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim a fost prelungit până joi, 20 septembrie, la ora 12:00, a anunțat, luni, șeful OPSPI, Remus Vulpescu, precizând până pe data de 22 septembrie trebuie informați reprezentanții FMI cu privire la începerea negocierilor cu investitorii.
Începerea negoicierilor cu investitorii care au depus oferte la Oltchim reprezintă precondiție pentru aprobarea celei de-a șasea evaluări a acordului cu Fondul Monetar Internațional. Boardul director pentru discutarea evaluării acordului cu România este programat pentru a doua parte a acestei luni. Șeful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, a anunțat în august că evaluarea nu va fi aprobată de consiliul director dacă vreuna dintre cele patru precondiții nu este îndeplinită.