Scrisoare deschisă a unei asociații din Cluj, către rectori, pentru respingerea OUG privind plagiatul

Scrisoare deschisă a unei asociații din Cluj, către rectori, pentru respingerea OUG privind plagiatul
Publicat: 02/01/2015, 16:19
Actualizat: 18/07/2016, 17:36

Grupul pentru Reformă și Alternativă Universitară (GRAUR) a transmis, vineri, o scrisoare deschisă adresată rectorilor, academicienilor și cercetătorilor, cărora le cere să ia atitudine față de Ordonanța de Guvern „privind exonerarea de răspundere a premierului plagiator”, transmite corespondentul MEDIAFAX.Mai

„Vouă, rectori, membri de senate universitare, academicieni, cercetători, intelectuali, ca cetățeni ai României, părinți, slujitori ai școlii, vouă, oameni de oameni, vă adresăm aceste rânduri într-un moment dramatic pentru întreaga lume academică: prin ordonanța de urgență privind posibilitatea renunțării indivizilor la titluri științifice acordate prin lege, autonomia universitară a fost încălcată în mod vulgar și suntem în situația în care este evident că politicul dorește controlul deplin al libertății de exprimare și creație”, se arată în scrisoarea deschisă.

În documentul citat se face referire și la teza de doctorat a premierului Victor Ponta, acuzat de plagiat, iar asociația susține că legea privind titlurile științifice este ambiguă.

„Dacă se trece peste faptul că în ultimii doi ani instituții ale statului au acționat în mod sistematic sub conducerea și la bunul plac al unei persoane care se află în litigiu evident cu legea pe care a încălcat-o în mod grav în momentul în care a depus o teză de doctorat sub condiția că i-ar aparține, teză care ulterior s-a dovedit a fi plagiată, și că prin aceasta ar fi în drept să obțină un drept garantat de stat se constată că aceeași persoană a adus instituțiile statului în situația de apărători ai fărădelegii. Este de subliniat că ambiguitatea legii a fost dusă la extrem și la absurd prin decizia menționată. (…) Acordarea titlurilor științifice este un atribut inalienabil al universităților și al autonomiei academice de care acestea se bucură prin lege”, mai scrie în document.

De asemenea, în text se arată că, „dacă premierul plagiator a fost vreodată «…doctor în drept al Ministerului Educației …», atunci Guvernul este în drept să țină seama de cererea lui personală de a renunța la titlul nedorit și să-i aprobe abandonarea”.

„Este ușor de constatat că există universități în care s-au constituit adevărate grupuri infracționale alcătuite din zeci de persoane conduse nu arareori chiar de rectorii acestor instituții și destinate inducerii în eroare asupra calității și bonității academice ale universităților. Prin punerea în circulație a unor publicații acreditate în mod discutabil de organisme ale Ministerului Educației, aceste persoane, ajunse pe această cale profesori universitari, s-au dovedit a fi autori de lucrări plagiate care au fost luate apoi în considerare la promovarea lor”, se mai arată în document.

Membrii GRAUR spun că miniștrii Educației din ultimii 25 de ani sunt de vină pentru apariția lucrărilor plagiate.

„Prin analiza temeinică efectuată, am constatat că prin politica dezastruoasă a miniștrilor Educației din ultimii 25 de ani, în România există un număr de cel puțin 10.000 de lucrări publicate plagiate. Aceste lucrări aparțin în mod exclusiv unor autori care provin din instituțiile universitare cu funcții didactice, persoane din cercetare sau persoane care au finalizat teze de doctorat”, se mai menționează în scrisoare.

În încheierea scrisorii, se arată că „măsura anarhică, disperată și ilogică aprobată de Guvern vine în acest fel să completeze atacul împotriva autonomiei universitare cu atacul împotriva educației civice a tineretului” și se solicită rectorilor și cercetătorilor să se pronunțe împotriva ordonanței de urgență privind titlurile științifice.

„Acestea sunt argumentele prin care vă solicităm să vă pronunțați imediat prin respingerea în mod explicit a inițiativei guvernamentale și prin declararea stării de nesupunere civică prin blocarea activității de acordare a titlurilor științifice până în momentul în care vor fi create toate condițiile presupuse de autonomia universitară, inclusiv dreptul exclusiv al universităților de a putea retrage un titlu științific dobândit prin încălcarea principiilor de integritate academică și a prevederilor legale”, se arată în încheierea scrisorii deschise.

Grupul pentru Reformă și Alternativă Universitară (GRAUR) este o asociație care, potrivit propriului site, se ocupă cu sprijinirea reformei în învățământul românesc, fiind condusă de un fost profesor universitar din Cluj, Dorin Isoc. Acesta a fost profesor universitar la UTCN, dar a fost „concediat disciplinar” de fosta conducere a universității în iulie 2008. Atunci, el a fost acuzat că a jignit public universitatea și că a încălcat regulamentele prin acordarea de note cu zecimale pentru studenți.

Isoc a lansat în 2012 o carte despre plagiat, „Ghid de acțiune contra plagiatului: bună conduită, prevenire, combatere”, și a întocmit un index al operelor plagiate din România.

Guvernul a modificat luni, prin Ordonanță de Urgență, Legea educației, pentru a permite oricărui deținător de titlu ștințific să renunțe la acesta.

Legea educației a fost modificată pentru renunțarea la titlul de doctor deoarece există o solicitare din partea „beneficiarilor” unor titluri științifice, a societății civile și a presei, a spus ministrul Educației, adăugând însă ulterior că el nu cunoaște decât un singur solicitant, premierul Ponta.

În urmă cu două săptămâni, premierul Victor Ponta a anunțat că a trimis o scrisoare către rectorul Universității București în care îl notifică asupra faptului că renunță la titlul de doctor în drept acordat în 2003.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor