Scrisoarea deschisă a unei românce din SUA: „Suntem dispuși să facem voluntariat în secțiile de votare. Vrem să votăm”

Publicat: 04 11. 2014, 17:12

Irina Haivas, manager într-o companie americană, le cere lui Victor Ponta, Titus Corlățean și membrilor corpului diplomatic, ca la turul al II-lea al alegerilor prezidențiale să ia măsurile care se impun pentru a remedia „imediat și drastic” situația creată la alegerile din 2 noimebrie, prin creșterea numărului și capacității secțiilor de votare și a numărului de buletine.

„Credem că acest lucru este realizabil pentru un stat european al secolului 21, de exemplu prin următoarele măsuri: creșterea semnificativă a numărului și capacității secțiilor de votare în toate orașele din diaspora în care cererea a depășit capacitatea de procesare a centrelor. Calcularea capacității trebuie să permită un timp de 1,5 – 2 minute de persoană (14 ore = 840 min, luând în medie 2 minute pe persoană, doar 420 persoane pot vota cu o singură ștampilă), și să presupună că toți românii aflați în orașul și zona respectivă se prezintă la alegeri”, se precizează în scrisoarea deschisă.

Totodată, se cere creșterea numărului de buletine de vot pentru diaspora, care să coincidă cu estimările numărului de români aflați în străinătate (cel puțin 2 milioane în loc de 600.000). Afișarea pe site-ul fiecărei ambasade a formularului-tip de declarație personală care poate fi completat în avans și adus la secția de vot pentru alegerile din 16 noiembrie, pentru a grăbi procesul de votare.

„Suntem dispuși să ne implicăm și să ajutam statul român în a face aceste măsuri posibile, inclusiv prin voluntariat în secțiile de votare. Suntem aici. Dar vrem să votăm”, spune Irina Haivas.

Ea precizează că scrie în numele mai multor români din diaspora.

„Vă scriem să vă amintim că noi, cei din diaspora, suntem și noi români. Suntem tineri, și suntem mulți. Suntem o mare parte a populației active a României și contribuim la economia țării. Suntem generația fără granițe. Suntem uniți indiferent că trăim în Marea Britanie, Franța, Noua Zeelanda sau Statele Unite. Suntem uniți cu cei ca noi de acasă din Romania. Alături de ei, suntem generația care nu mai crede în posturile de televiziune cumpărate și deservite, sau în beneficiul de scurtă durată al unei găleți cu ulei, zahăr și făină”, se spune în scrisoare.

Femeia mai scrie despre românii din străinătate că pot face calcule simple, cum ar fi numărul de secții de vot, personal, și ștampile necesar în diaspora sau în campusurile de studenți și știu să recunoască metaforele și alte figuri de stil menite să portretizeze în țară o falsă realitate.

„Suntem învățați să ‘plecam capul’ și să muncim. Nu vrem favoruri. Nu vrem ‘să ni se dea’. Dar nu tolerăm ‘sa ni se ia’, pentru ca nu ne are nimeni ‘la mână’. Suntem motivați să avem o voce, și am arătat că avem voința de a sta ore întregi la coadă și de a conduce sute de kilometri pentru a vota. ‘Plecatul în afară’ ne-a călit. Ținem aproape valorile și credințele din familie de acasă; ele sunt ancora noastră. Ne știm drepturile și avem energia și voința să luptăm pentru ele. Iar în alegerile prezidențiale din 2 noiembrie, cu voie sau fără voie, ne-ați încălcat dreptul constituțional și uman de a vota. Îl vrem înapoi – este al nostru”, mai spune Irina Haivas, în scrisoarea deschisă.