Scrisoarea unui tată îndurerat: „E o listă a rușinii”. Cum a ajuns Alex Hogea numărul 60 pe lista victimelor #Colectiv
Narcis Hogea, tatăl celei de-a 60-a persoane decedate în urma incendiului din Colectiv – Alex Hogea, care a murit la 19 ani -, spune că lista victimelor acestei tragedii este una a durerii, provocată fie de focul din club, fie de corupția și orgoliul prostesc de care oamenii pot fi uneori capabili.
„Dragul nostru Alex, băiatul nostru cuminte, deștept și frumos, Cum e Raiul azi, cum se vede lumea asta de acolo, Alex? Vezi dezbaterile? Ți-au arătat Acolo cum ți-ai petrecut ultimele 23 de zile pe pământ? Să-ți spunem și cum le-am văzut noi, de aici… Ai supraviețuit incendiului. Ai ieșit în picioare din Colectiv. Medical vorbind, ai ajuns la spital «conștient, cooperant, orientat temporo-spațial și asupra propriei persoane, fără deficite motorii la nivelul membrelor superioare sau membrelor inferioare, în respirație spontană în aer atmosferic, stabil hemodinamic». Ai avut lângă tine medici care au luptat să te ajute, unii care nu sunt azi pe la televiziuni și nici medaliați, ci plâng și ei, neputincioși ca și noi, după tine. Erai intubat și sedat, dar și așa îți făceai noi prieteni, oameni care s-au strâns aproape de tine, cu gândul, cu rugăciunea, cu faptele…”, a scris Narcis Hogea, într-o scrisoare adresată fiului său, Alex, și publicată vineri, pe contul său de Facebook.
El precizează că a dorit să continue lupta pentru viața fiului său într-un spital dintr-o țară europeană, însă nu și-a imaginat că așa va începe „o întreagă nebunie”.
„Ne-am dorit să continuăm lupta pentru viața ta într-un spital în care să existe o secție pentru pacienți cu arsuri grave, într-o țară europeană. Pentru că, în ciuda rănilor tale, întinse pe 45-50% din suprafața corporală, erai stabil, în 4 noiembrie dimineața am început căutarea. Clinica AKH Viena avea un pat liber. Tot în 4 noiembrie am primit pentru tine, prin noii tăi prieteni, acceptul scris al clinicii din Viena. În 5 noiembrie la prima oră știam că ești din nou echilibrat, asta după ce peste noapte fuseseși ușor instabil (nu era însă o surpriză această instabilitate, după ce în acea zi ai fost în sala de operație pentru prelevare și grefare piele)”, scrie Narcis Hogea.
Totodată, acesta își cere iertare fiului său că nu s-a gândit la momentul respectiv să facă altceva.
Conducerea de la Universitar, acuzată că a tergiversat transferul în străinătate
„Să ne ierți că nu ne-am gândit atunci să facem altceva, ci doar să cerem respectarea drepturilor tale de cetățean român, asigurat al CAS – am cerut Spitalului Municipal Universitar București – managerului Cătălin Cîrstoiu, eliberarea raportului medical necesar pentru a solicita Casei de Asigurări de Sănătate Formularul S2 / E112. Din momentul în care am cerut asta, a început o întreagă nebunie – ai devenit ba transportabil, ba netransportabil. Din stabil, ai ajuns în stare critică, cu toate organele afectate. Până și ministrul Bănicioiu, venit în vreo vizită de lucru, a participat activ la dezbateri – ești sau nu ești eligibil pentru a obține Formularul S2, ești sau nu ești transportabil, a dorit să știe exact cât o să coste tratamentul tău în Austria. În timp ce pe alții îi preocupa imaginea spitalului în Europa dacă te lasă să pleci”, mai spune Narcis Hogea.
El precizează că, după cinci ore de dezbateri, nu a primit nici raportul medical solicitat și nici nu mai știa exact care este starea reală de sănătate a fiului său – cât de stabil era, cât de afectate îi erau sau nu toate organele, nici dacă era sau nu eligibil pentru Formularul S2/E112. „Că doar tratamentul se putea face și în România, evident – pentru că aici știm și putem orice, avem de toate!!! Nu ne-au spus și ce infecții intraspitalicești avem – probabil trebuia să intuim că «de toate» însemna inclusiv niște infecții care să reușească ce n-a reușit nici focul – să te trimită unde ești acum…”, scrie Narcis Hogea.
Fiul ars la Viena, părinții trimiși la Bruxelles
„Spre seară, în aceeași nebunească zi de joi, 5 noiembrie, miraculos, același doctor care ne-a explicat dimineața, la ora 9, cum o să te omorâm dacă te mișcăm din patul de la Spitalul Universitar, ne-a comunicat, pe la ora 19, că ești singurul pacient transportabil, că ai fost evaluat din nou între timp, că vei pleca în Israel. Spunea domnul doctor Boros că spitalul ăsta e spital adevărat, nu e «buticul medical AKH» Viena. Ne-am bucurat că vei pleca într-un spital adevărat… Imediat după am aflat că ai fost evaluat și de o echipă de medici belgieni, că vei pleca totuși la Spitalul Militar Bruxelles. Ne-am bucurat iar, am auzit lucruri minunate despre spitalul din Bruxelles”, mai spune tatăl tânărului.
Acesta precizează însă că, deși familia a fost trimisă la Bruxelles, fiul său, Alex, a ajuns la spitalul AKH din Viena.
„Transferul în Belgia trebuia să se facă în noaptea de 6-7 noiembrie. Nu puteam rămâne noi aici, nu te puteam lăsa să ajungi în Belgia fără să fim și noi aproape de tine… I-am rugat pe noii tăi prieteni să caute transport spre Belgia și pentru mama și tata, să fim acolo când ajungi tu. Au găsit, am plecat dimineața… Ce n-au știut mama și tata, Alex, a fost faptul că, pe parcursul nopții, tu ai dispărut de pe lista cu pacienții care au fost transferați în Belgia. Că, deși nimeni nu ne-a mai spus nimic, nu ai ajuns în acea dimineață la Bruxelles, unde te așteptam… Și noi, și rudele noastre, și prietenii noștri… am sunat toți unde ne-am putut gândi să sunăm ca să aflăm ceva. Am trimis mesaje peste mesaje. Da, am și amenințat, ca să obținem vreo informație. Am aflat că nu ai plecat în Belgia, ba pentru că în dimineața aia a fost ceață !!!!! (da, ceață, doar pentru tine), ba că nu mai erai în stare suficient de gravă cât să pleci, puteai să mai aștepți. Adevărul nu îl știm nici acum, nu știm nici azi ce s-a întâmplat. Poate în Rai se știe, oamenii însă, cei care știu, nu ne-au explicat încă ce s-a întâmplat atunci…”, îi mai transmite Narcis Hogea fiului său.
„Până la urmă, am fost informați că vei pleca totuși, dar nu în Belgia. Unde? Culmea, plecai în 7 noiembrie, seara, fix în spitalul în care tu fuseseși acceptat pentru tratament încă din 4 noiembrie – AKH Viena. Ca să îl cităm din nou pe domnul doctor – la «buticul medical AKH» Viena. Am zburat după tine, din Belgia la Viena. Am aflat după, de la prietenii tăi care încercau să ajute, că și plecarea ta spre Viena a fost însoțită de emoții și de spaime – pentru ei, doar noi eram… unde în altă parte???… într-un aeroport belgian”, precizează Narcis Hogea.
El mai spune că a încercat să înțeleagă, să ierte, să spere.
„60! E o listă a durerii”
„Am fost încrezători, încurajați și de medicii austrieci să rămânem pozitivi, tu luptai… Am aflat că n-ai fost transferat doar tu la Viena, ai adus cu tine și bacterii intraspitalicești. S-au chinuit să găsească tratamente potrivite, să le stăpânească. Noi am continuat să ne rugăm, să sperăm, înconjurați de tot mai mulți români din lumea asta care se rugau, sperau, împreună cu noi. Am tot sperat până când am aflat că nu mai poți lupta. 22 noiembrie… Am fost lasați să stăm lângă tine în ultimele tale ore din viața asta. Ți-am cerut iertare pentru toate, ne-am rugat și noi și preotul român care ți-a dat ultima binecuvântare. Ți-am povestit multe, chiar și ultimul meci al echipei tale preferate, FC Barcelona (tati, cum ți-am spus atunci, Barcelona a umilit Real Madridul, cât te-ai fi bucurat să vezi cele 4 goluri!). Știam că e ultima dată când îți mai povestim aici, înainte să îți vorbim prin rugăciuni, în cimitir. Sau iată cum… în scrisori trimise ție în Rai. Și lumii, sperând că vom primi măcar acum niște răspunsuri”, mai spune Narcis Hogea.
„60! E o listă a durerii, Alex… O listă a celor uciși fie de focul din clubul Colectiv, fie de neputința, de corupția, de lașitatea, minciuna, răutatea și orgoliul prostesc de care oamenii pot fi uneori capabili. Numărul 60 pe lista asta a durerii – George Alexandru Hogea. 19 ani. Un număr pentru unii. Pentru alții, parte dintr-o statistică ce arată că mai mulți dintre voi, cei care ați fost salvați în noaptea cumplită de 30 octombrie din flăcări, ați murit în străinătate, nu în România…”, spune Narcis Hogea.
„Pentru noi, ai fost și ești lumea întreagă, acum ești și Raiul… Și n-o să avem nici un dram de pace în suflete vreodată, neștiind exact tot, tot ce s-a întâmplat. Adevărul. Aveai sau nu dreptul să pleci? Aveau sau nu obligația ca, neputând să te salveze, să-ți dea totuși o șansă la viață?”, își încheie scrisoarea Narcis Hogea.
Alexandru Hogea, care a murit pe 22 noiembrie, în spitalul AKH din Viena, avea 19 ani, era din Sinaia și era student la Facultatea de Automatică și Calculatoare din București.
După incendiul din clubul Colectiv, el a fost internat la Spitalul Universitar, cu arsuri pe aproape 60 la sută din suprafața corpului, iar, pe 7 noiembrie, a fost transferat la spitalul austriac, în timp ce părinților lui li s-a spus că acesta va fi transferat la un spital din Bruxelles.
În urma incendiului din 30 octombrie din clubul Colectiv, au murit la fața locului 26 de persoane, iar o altă victimă, în drum spre spital. Dintre răniții internați, au mai decedat 33 de persoane, numărul victimelor ajungând, pe 22 noiembrie, la 60.
Ministerul Sănătății îi reevaluează pe răniții din Colectiv și i-ar putea trimite pe toți în străinătate
O comisie de specialiști îi va reevalua, începând de luni, pe răniții din clubul Colectiv, iar dacă aceștia vor considera că e necesar, pacienții vor fi transferați în străinătate, a anunțat Ministerul Sănătății. Oficialii mai anunță că au luat măsurile pentru ca pacienții arși aflați deja în spitale din Europa să continue tratamentul acolo.
Răniții din Colectiv care au rămas în tratament, în spitalele din România, ar putea fi transferați și ei în străinătate, dacă o comisie de specialiști va considera necesar acest lucru. Reevaluarea răniților va începe luni, a anunțat Ministerul Sănătății.
De asemenea, oficialii de la Sănătate au anunțat că au solicitat MAE să facă demersurile, prin ambasadele României, „să înștiințeze spitalele din străinătate acordul autoritătilor române ca, în conformitate cu recomandările specialiștilor, pacienții cu arsuri să continue tratamentul de recuperare în unitățile în care sunt internați”.
Comisia de specialiști care se întrunește luni are ca scop implementarea planului de îngrijire pe termen mediu și lung al arșilor din Colectiv. „Acest plan include atât îngrijirile medicale de recuperare cât și asistența psihologică și socială pentru pacienți și familiile acestora”, explică ministerul Sănătății.
„În situațiile în care există recomandare din partea specialiștilor, Ministerul Sănătății va aproba transferul în străinătate al pacienților cu arsuri aflați în îngrijirea spitalelor din România”, arată instituția.