Se fac ultimele teste pentru spărgătorul de gheață nuclear Arktika. Vasul este cel mai puternic de acest tip din lume

Publicat: 22 09. 2020, 15:56
Actualizat: 06 04. 2021, 15:48
Se fac ultimele teste pentru spărgătorul de gheață nuclear Arktika. Vasul este cel mai puternic de acest tip din lume / Sursă Foto: Navelnews.com

În perioada 23 iunie – 16 septembrie, constructorii de nave, reprezentanții clienților și companiile contractante au verificat funcționarea mecanismelor și echipamentelor navei Arktika, cel mai puternic spărgător nuclear din lume. Acțiunea de verificare s-a desfășurat în Golful Finlandei și Marea Baltică. Spărgătorul a fost lansat marți în mare pentru ultimele două săptămâni de teste, înainte de a intra în serviciu, notează publicația PortNews.

Testele spărgătorului nuclear decurg normal

În timpul testelor pe mare, au fost testate sistemul de alimentare cu energie a navei și manevrabilitatea în funcție de pescaj.

„Programul de testare pe mare a fost complet executat”, a spus CEO-ul companiei Atomflot Mustafa Kashka.

Nava, care a părăsit portul din Sankt Petersburg, va opera pentru „prima oară în condițiile extreme ale ghețurilor arctice și își va confirma statutul de navă amiral a flotei arctice a Rusiei”, a anunțat șantierul naval Baltiiski Zavod, unde a fost construită.

Arktika se va deplasa ulterior către portul său gazdă, Murmansk (nord-vest), în cadrul Rosatomflot, societatea însărcinată cu spărgătoarele rusești de gheață.

Destinată transportului de gaz natural lichefiat din Arctica, nava are o lungime de 173 de metri și o înălțime de 15 metri.

Potrivit constructorilor, poate traversa un strat de gheață cu o grosime de 2,8 metri. Alte două nave similare, Ural și Sibir, sunt în construcție.

Nava este parte a unui proiect care urmărește să permită navigația de-a lungul întregului an prin pasajul Nord-Vest, care leagă Atlanticul de Pacific. Acest lucru ar simplifica pentru Rusia livrarea de hidrocarburi către Asia de Sud-Est.

Dezvoltarea economică în Arctica, unde se opun interesele a cinci țări, printre care Rusia și Statele Unite, a fost declarată prioritară de președintele Vladimir Putin.

Rusia speră să devină prima putere economică și militară în regiune profitând de încălzirea globală și de topirea ghețurilor, care ar deschide noi rute comerciale în Marele Nord.