Se închide spitalul de la malul mării înființat de Regina Maria. Acuzațiile aduse Consiliului Județean de unul dintre medici: „Interesele imobiliare sunt mari”
Ultima secție a Spitalului de Ortopedie, Traumatologie și Recuperare Medicală (SOTRM) din Eforie Sud se va închide până la sfârșitul anului, după mai bine de un secol de funcțiune, odată cu plecarea acasă a ultimilor 6 medici care mai lucrează acolo.
Este vorba de spitalul înființat la începutul secolului trecut de Regina Maria și pe ușa căruia treceau lunar sute de pacienți pentru a-și trata afecțiunilor ortopedice. La începutul anului lucrau 200 de persoane și zeci de pacienți erau internați. 12 luni mai târziu pe holurile unității sanitare mai pot fi văzute doar 8 asistente și 6 medici care sunt în preaviz. Paturile sunt goale, doar câțiva pacienți mai sunt internați și aceștia veniți pentru recuperare
„În 2010, înainte de a fi în subordinea Consiliului Județean, făceam pe an în jur de 2.000 de intervenții chirurgicale, la fel de multe ca și o secție de ortopedie dintr-un spital de urgență din București”, a declarat pentru gândul dr. Cucu Toma, unul dintre ultimii șase medici care va părăsi spitalul la finalul anului.
Dan Căpățână, șeful Spitalului Județean de Urgență Constanța și omul care a fost numit de către Consiliul Județean să managerieze din luna august a acestui an ultima secție a SOTRM, spune că medicii lucrau în condiții neadecvate și că secția trebuia închisă. „Nu aveau căldură și nici apă caldă, nici măcar în blocul operator. Lucrau în condinții neadecvate. Eu am găsit fonduri și le-am pus căldură. Nu mai au aviz de la SANEPID și nici aviz de funcționare din august. Nu s-a mai putut face nimic pentru a salva secția”, a declarat pentru gândul Căpățână.
Acesta, însă, este contrazis de dr. Cucu Toma. „S-a dorit închiderea Spitalului de Ortopedie Eforie Sud. Deși eram în subordinea sa, domnul Căpățână a venit o singură dată să vadă cum merg lucrurile la noi în spital. Nu aveam căldură, pentru că fondurile pentru acestă unitate au fost tăiate. Spitalul a fost subfinanțat. Practic, am fost lăsați fără căldură. Declinul a început în urmă cu 10 ani, iar de când am fost dați în administrarea Consiliului Județean lucrurile s-au înrăutățit”, a declarat dr. Toma, medic chirurg ortoped, care a lucrat mai bine de 15 ani în această unitate sanitară.
Spitalul va deveni o secție de reabilitare din subordinea Spitalului de Urgență Constanța
În urma descentralizării din sistemul sanitar, de la jumătatea anului 2010, Spitalulul de Ortopedie, Traumatologie și Recuperare Medicală din Eforie Sud a trecut în subordinea Consiliului Județean. Din lipsă de fonduri, dintr-un spital al cărui prag era trecut zilnic de sute de pacienți cu afecțiuni ortopedice, a mai rămas o singură secție. Apoi, în luna august a acestui an, printr-o Hotărâre de Guvern, Executivul a decis trecerea spitalului în subordinea Spitalului Județean de Urgență Constanța, iar patru luni mai târziu s-a decis închiderea și a ultimei secții a Spitalului de Ortopedie.
„Ni s-a trimis de la Consiliul Județean propunerea de reorganizare a Spitalului Județean și să luăm Spitalul Ortopedic în noua structură a unității sanitare din Constanța și să facem acolo o secție de reabilitare – neurologică, chirurgicală sau ortopedică. Acest lucru presupune desființarea secției de ortopedie, deoarece Spitalul Județean de Urgență Constanța are deja o astfel de secție. Propunerea a fost trimisă mai departe ministerului Sănătății, care a aprobat-o”, explică Dan Căpățână motivul pentru care s-a decis închiderea spitalului.
Pe de altă parte, dr. Toma vorbește de o serie de interese imobiliare în ceea ce privește motivele pentru care s-a ajuns la închiderea spitalului. „Unitatea sanitară, cu tot cu parcul natural, se întinde pe 12 hectare de teren, aflate la malul mării. Această bucată de pâmânt este foarte valoroasă. Interesele imobiliare sunt mari”, a punctat chirurgul ortoped.
Dan Căpățână neagă acuzațiile aduse de dr. Toma și spune că a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a păstra măcar personalul. „Am trimis informare către alte spitale din zonă, dar nimeni nu a dat niciun răspuns. Pe medici nu îi pot angaja în spitalul din Constanța, dar o parte dintre asistente le voi păstra pentru secția de reabilitare”, a precizat acesta.
Cum s-a ajuns la desființarea Spitalului de Ortopedie din Eforie Sud
Managerul Spitalului Județean Constanța, în subordinea căruia se afla și ultima secție a Spitalului de ortopedie din Eforie Sud, a precizat că în momentul în care i s-a dat în administrare unitatea sanitară SOTRM nu mai avea nici măcar autorizație de funcționare. „Nu mă întrebați cum s-a ajuns în această situație. Eu am preluat o situație de fapt. Erau nevoie de 3 milioane de euro pentru reabilitarea și dotarea secției la standarde acceptabile. Nu s-au alocat fonduri”, a mai spus Căpățână.
Întrebat cine ar fi trebuit să aloce aceste fonduri, în condițiile în care a fost numit să managerieze SOTRM, Dan Căpățână a precizat: „Banii de reabilitare a secției vin din două direcții: Ministerul Sănătății – care nu a făcut nimic timp de ani de zile și a fost în subordinea directă a lor – sau de la Consiliul Județean – care are prioritate maximă Spitalul Județean Constanța”.
În plus, acesta a mai spus că, din punctul lui de vedere, secția de ortopedie nu merita să fie salvată, „pentru că era nevoie de o investiție uriașă, care trebuia făcută în ani de zile”. „De ce să mai fi făcut încă o secție de ortopedie acolo, în condițiile în care Spitalul Județean are o secție la sandarde europene. Managerial nu este normal să investesc în două secții, când una dintre ele îmi acoperă strictul necesar de cazuri medicale pe tot județul și care este și dotată la ultimul nivel”, a precizat Căpățână.