SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ROMÂNIA: Anchetă la un spital, după ce medicii ar fi pierdut mâna unui bărbat, amputată într-un accident rutier

Publicat: 04 08. 2014, 13:41
Actualizat: 04 08. 2014, 14:11

Ancheta la Spitalul Județean (SJ) Buzău a fost declanșată după ce, în 23 iulie, la Unitatea de Primire Urgențe a fost adus un bărbat de 42 de ani, cu o mână amputată în urma unui accident rutier, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Accidentul a avut loc pe DN 10, Brașov-Buzău, în satul Lunca, în timp ce bărbatul mergea pe marginea șoselei, el fiind lovit la un moment dat de o mașină. În urma impactului, bărbatului i-a fost amputată o mână, care a fost aruncată la o distanță de circa 20 de metri de corp.

Avocatul bărbatului, Mihaela Angheluș, susține că medicii de la SJ Buzău au refuzat transportarea imediată a bărbatului la un spital din București, întrucât ar fi pierdut mâna amputată, iar timp de 40-45 de minute au fost nevoiți să o caute.

„La locul accidentului s-a deplasat un echipaj SMURD, dar au refuzat să transporte victima cu elicopterul, spunând că nu se poate. Victima a fost dusă circa 30 de kilometri cu mașina și internată în spitalul din Buzău. La spitalul din Buzău, medicul în loc să acorde primul ajutor s-a ocupat întâi să facă poze. S-a refuzat transportarea victimei la București, motivat de faptul că în spitalul din Buzău, timp de 40-45 de minute, nu s-a mai găsit mâna victimei”, spune avocata.

Conform sursei citate, ulterior, bărbatul a fost operat la Spitalul Județean Buzău, fiindu-i cauterizată rana, apoi a fost transportat la Spitalul Universitar din București.

„După operație, respectiv seara, în jurul orelor 20.00-21.00, victima a fost adusă la Spitalul Universitar București și internată, acolo unde se află și în prezent. Acolo, medicii i-au spus că nu mai pot face nimic. În mod greșit, victima în loc să fie trimisă la București ca urgență și împreună cu fișa medicală, a fost doar adusă de la Buzău prin transfer. Victima are nevoie de chirurgie plastică și reparatorie pentru protezare”, a spus avocata Mihaela Angheluș.

În urma reclamațiilor primite de la rudele și avocatul bărbatului, conducerea Spitalului Județean Buzău a declanșat o anchetă, spunând că medicul de gardă de la UPU a luat legătura prin sistemul de telemedicină cu mai multe spitale din Capitală pentru transportarea victimei, însă transferul a fost refuzat pe motiv că nu există echipă de reimplantare în acele unități.

„Când a fost adus la UPU, pacientul era stabil, conștient, a fost evaluat clinic și a primit îngrijiri medicale. Ulterior, bărbatul a fost internat pe Secția de Ortopedie a Spitalului Județean în vederea efectuării hemostazei definitive și plastia bontului. Medicul de gardă de la UPU a luat legătura prin sistemul de telemedicină cu mai multe spitale din Capitală pentru ca pacientul să fie transportat la un spital, dar medicii au refuzat transferul, invocând faptul că nu au echipă de reimplantare. Până la urmă, pacientul a fost transferat la Spitalul Universitar din Capitală”, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Buzău, Adriana Bratosin.