Se întâmplă în România: o fetiță de 6 ani, somată să achite cheltuielile de spitalizare. Micuța, avertizată că va fi „executată silit”

Publicat: 23 04. 2018, 10:17
Actualizat: 26 03. 2019, 15:33

Mămica a postat pe Facebook un apel, prin care le cere ieșenilor o soluție la problema cu care se confruntă. Femeia a precizat că a primit acasă o somație de plată de la CJAS Iași, emisă pe numele fetiței sale, în vârstă de 6 ani.

Potrivit ieșencei, fetița este somată de Casa de Asigurări de Sănătate să achite suma de 35 de lei, drept cheltuieli de spitalizare pentru perioada 2014-2015, în care minora ar fi fost internată în spital, după o fractură de femur. În caz de neachitare a sumei respective în termen de 15 zile, micuța ar trebui să suporte cheltuieli de judecată, precum și pe cele de executare silită.

Femeia a adăugat că nu știa nimic despre vreo datorie la CJAS Iași și că nu are nimic împotrivă să achite suma cerută, dar că nu înțelege de ce nu a fost înștiințată ea, în calitate de părinte, despre această situație, ci fiica ei în vârstă de 6 ani, care abia învață să citească și să scrie.

„Este normal ca un copil de 6 ani să primească o somație de plată?! Fata a fost internată în perioada 8-12 iunie 2014 cu o fractură de femur, iar CJAS a constatat că declarația dată pe propria răspundere este contrară celor constatate. În perioada respectivă, fata avea 4 ani, deci e normal ca ea să primească o asemenea somație?! Ce ar trebui să fac?”, a menționat femeia.

Femeia este nemulțumită și are de gând să meargă la Administrația Finanțelor Publice și la CJAS Iași, pentru a solicita explicații de la autorități.

Contactat telefonic, șeful CJAS Iași, Radu Țibichi, a susținut inițial că nu știe despre ce este vorba, apoi, a revenit cu o declarație potrivit căreia instituția pe care o conduce nu a greșit cu nimic.

„Am verificat cazul, este vorba despre o minoră internată în spital, într-adevăr, în 2014. În timpul internării fetei, mama, în calitate de reprezentant legal, a mers cu copilul pentru a face niște investigații în cadrul laboratorului din ambulatoriul unității medicale. Acolo, aceasta a semnat o declarație pe propria răspundere în care susținea că minora nu ar fi fost internată în acel moment în spital, lucru neadevărat. Noi nu avem cum să decontăm de două ori aceleași servicii. Doamna în cauză este în culpă și trebuie să își asume acest lucru. Ea ar fi trebuit să vină la noi și să ne întrebe în primul rând despre ce este vorba”, a spus Radu Țibichi.

Potrivit acestuia, CJAS nu are cum să emită somații de plată decât în funcție de codul numeric personal (CNP) al asiguratului și, astfel, instituția nu putea trimite o somație părinților pacientei minore.

„Noi trimitem mii de somații doar pe baza CNP. Nu avem informații despre tutore sau reprezentantul legal al minorei. Așa că trimitem direct pe informațiile asiguratului, fie el și minor. În unele cazuri, chiar dacă am avea informațiile, nu avem cum să trimitem părinților somațiile de plată, deoarece numele nu coincid. După cum spuneam, mama a semnat un document și și-a asumat ce scria acolo, chiar dacă, probabil, nu a citit ce urma să semneze și nu a știut”, a încheiat șeful CJAS Iași.