Se reiau negocierile pentru Cumințenia Pământului. „Singura problemă” care stă în calea achiziției faimoasei sculpturi

Publicat: 05 10. 2017, 15:55

„Am reluat negocierile pentru Cumințenia Pământului. Nu sunt decât niște faze premergătoare. În discuția cu moștenitorii am picat de acord să existe o nouă evaluare de experți, un expert numit de dumnealor, un expert numit de ministerul Culturii, astfel încât să ajungem pe o evaluare finală. La sfârșitul evaluării, statul va decide dacă își exercită sau nu dreptul de preempțiune”, a precizat Romașcanu.

El a arătat că are în vedere finalizarea negocierilor cu moștenirorii până la sfârșitul anului, iar banii care au fost deja strânși să fie folosiți în acest sens.

„Eu îmi doresc ca acei bani să-i folosim. Dacă nu vom vom putea să facem acest lucru, conform Hotărârii de Guvern, ei trebuie rambursați. Există niște costuri legate de rambursarea acestor bani, sunt aceste comisioane bancare. Avem două variante: prima este să facem Ordonanță de Guvern astfel încât să punem în buget această sumă, fie să așteptăm rectificarea din noiembrie, când vom aloca banii pentru comisioane (…) Avem, cred soluții pentru rambursarea tuturor banilor”, a spus Romașcanu.

Ministrul Culturii a precizat, joi, și că lucrarea Cumințenia Pământului, aflată în depozitul Muzeului Național de Artă, urmează să fie expusă până în luna februarie, termen până la care se va încerca rezolvarea problemei asigurării acesteia, care este „extraordinar de scumpă”.
 
„Există o singură problemă în ceea ce privește Cumințenia Pământului: este vorba de asigurarea ei, care este extraordinar de scumpă și pentru care Muzeul Național de Artă al României (MNAR), n.r.) înțeleg că nu a avut buget. Încercăm să rezolvăm această chestiune și până în februarie, când expiră contractul de custodie cu muzeul, să o putem expune în Sala Brâncuși”, a spus Romașcanu.
 
Premierul Mihai Tudose declara, pe 5 septembrie, că miniștrii Finanțelor și Culturii, Ionuț Mișa și Lucian Romașcanu, vor încerca să renegocieze prețul pentru sculptura „Cumințenia Pământului”, apreciind că prețul negociat de guvernul Cioloș este „enorm”.

„Cred că ar trebui să-i mai întrebați și pe ei (pe membrii Guvernului Cioloș – n.r.) sau cetățenii care sunt foarte preocupați de un sit istoric (Roșia Montană – n.r.) poate îl întreabă și pe dl. Cioloș cum au plecat niște negocieri de la patru milioane și au ajuns la 11 (milioane – n.r.). S-au strâns un milion și le mai trebuia zece… Dl. ministru de Finanțe împreună cu ministrul Culturii, dl. Romașcanu, o să încerce o nouă discuție cu proprietarii celebrei sculpturi, să vedem care e ultimul preț”, a declarat Mihai Tudose.